Pagony könyvek a Merítés-díj shortlistjén!

Szavazz te is!

A Merítés-díj gyermekirodalmi szekciója idén is kiválasztotta azt a 10 kötetet, amelyeket a legjobbnak talált a tavalyi megjelenések közül, és örömmel jelentjük: három Pagony-könyv is van köztük! Szavazz a kedvencedre, tudd meg hogyan!

Merítés-díj a moly.hu könyves közösségi oldal felhasználói által megítélt irodalmi díj, melyet a kortárs magyar irodalom népszerűsítése érdekében hoztak létre. A díjazottak a megelőző naptári évben magyar szerzőktől első kiadásban megjelent művek közül kerülnek ki.

Az oldalon működő Merítés-magazinhoz kötődő zsűrik állítják össze az általában tíz könyvet tartalmazó tematikus listákat, melyeket hagyományosan június folyamán tesznek közzé. A következő fázisban mind a zsűri, mind a moly.hu regisztrált felhasználói kategóriánként megválasztják a díjazottat. (forrás)

Idén a gyerekirodalmi kategória shortlistjére 3 Pagony-könyv is felkerült!

A szavazáshoz moly-tagnak kell lenned, jelentkezz be az oldalon, és szavazz!

1. MASZAT ŰRHAJÓZIK

A kötet két mesét rejt, amiket akár egy hosszabb történetként is olvashattok. Maszathoz vendégségbe érkeznek a barátai, Sári és Misi. Ám a gyerekek – ahogy az lenni szokott – a nagy izgalomban összevesznek azon, hogy mit játsszanak. Sári babaházat szeretne építeni, Misi egy garázsról álmodozik, és ami a legfontosabb – itt sem jelenik meg egy rendre utasító szülő – hanem a három gyerek maga oldja meg a konfliktust – Hóchóc játékos beavatkozásával.
Persze az nem megy olyan gyorsan és egyszerűen: Maszat először bunkit épít magának, hogy elvonulhasson egy picit, mert dühös a barátaira. Csakhogy Misi tovább tetézi a bajdt – lerombolja a búvóhelyet. Aztán Hóchóc fantáziája lendít a helyzeten, frappánsan rávilágít, hogy a kuckó nem lerombolódott, hanem voltaképpen egy hatalmas sárkánnyá változott a takaró. A gyerekeknek pedig össze kell fogniuk, hogy le tudják győzni a fenevadat. Maszat, Sári és Misi annyira belejönnek az együttműködésbe, hogy egy olyan bunkit építenek, amiben egy babaház és egy benzinkút is könnyedén elférnek. 

A második mesében pedig egyszerűen kibontakozik a szabad játék, amiba bemelegedtek a gyerekek. A kis barátok a Holdra készülnek és el is jutnak odáig. Ugrálj a gyerekekkel a Szaturnusz gyűrűjén, ugorj hatszor nagyobbat a Holdon, mint a Földön, igyál óvatosan űritókát, fedezd fel a fekete lyukat, ismerd meg, mit rejt a sötétség és várd a finom Vacsoracsillagot te is, miközben egy csomó izgalmas dolgot megtudhatsz az univerzumról Misi jóvoltából!

Szavazz a könyre itt!


2. A BOSZORKÁNYCICA

A boszorkánycicával egy igazi, varázslatokkal teli mesébe csöppenhetsz! Tarts Pindurral a Rémkastélyba, varázsolj rímekkel és élvezd minden sorát a felolvasásnak!

Kevés a megfelelő hangot megütő gyerekkönyv. A gügyögős mesék és a gyerekeknek nehezen megragadható, nem is annyira nekik szóló cikornyás magas irodalom között kevés az árnyalat. Harcos Bálint, a Szofi-sorozat (ismerd meg itt!) és A Tigris és a Motyó (hallgasd meg itt!) szerzője a tőle megszokott választékosan kimunkált, ugyanakkor nagyon vicces és szórakoztató nyelvén kezd bele a legújabb verses meséjébe. A boszorkánycica büszkén duzzaszthatja az igényes, ugyanakkor abszolút gyerekközpontú, izgalmas és szellemes kortárs varázsmesék táborát.

Ha belekezdesz az olvasásba, elégedetten dőlhetsz majd hátra, hogy jó mesébe tenyereltél, ami képes a középsős, nagy ovis és kisiskolás korosztályt, sőt, még téged is egyszerre lekötni

Hallgass is bele a mesébe itt!

Szavazz a könyvre itt!


3. A KÓBOR SZÁLLÓ

A Kóbor szálló lakóiban egy a közös: hajléktalanok. Meglepő felütés egy gyerekkönyvben, de gyerekekkel sétálva az utcánsokszor felmerülhet a kérdés, miért is élnek fedél nélkül emberek. Ebben a könyvben pedig megismerhetik az életüket, gyerekek által is tapasztalt életeseményeken keresztül bepillantást kapnak a hajléktalanok életének mindennapjaiba, különböző élettörténeteket ismerhetnek meg, és így képet kaphatnak egy erősen marginalizált társadalmi csoport mindennapjairól. Olvasunk a társadalmi életbe való visszailleszkedés nehézségeiről, aminek alapja a hajléktalan embereket érő stigmák, és nem fél a szerző őszintén beszélni arról sem, hogy milyen, néhol erkölcsileg megkérdőjelezhető tetteket hajtanak végre a hajléktalanok a túlélésért. Emellett szerethető karaktereket ismerünk meg, akik viccesek, törődnek egymással és környezetükkel, és küzdenek egy jobb holnapért. A gyerekek elfogadást és megértést tanulhatnak, és szélesebb rálátásuk lesz a társadalom problémáira a könyv olvasása után.

Szavazz a könyvre itt!

Olvasd el ITT a moly-tagok véleményét a könyvekről!

Kapcsolódó cikkek