Pásztohy Panka és Lili nyári olvasmányai

cimkék: #interjú #jó könyv

Folytatódik sorozatunk, melyben Pagony szerzők, illusztrátorok mesélnek arról, miket olvastak-olvasnak a nyári szünetben. Pásztohy Panka neve jól ismert a Pagony olvasók körében, hiszen az ő nevéhez fűződik a Panka és Csiribí sorozat illusztrácója, és még annyi színes mesekönyvé! Klassz könyveket ajánl Panka, tényleg érdemes szemezgetni közülük, csak aztán legyen időnk el is olvasni őket!

- Nyár. Mi jut erről eszedbe, ha öt szóval kellene jellemezni?

- Madárdal, patak, szappanbuborék, bicikliút, őszibarack.

- Általában hogyan telik a nyaratok? Előre megtervezed, vagy ahogy jön?

- Az utóbbi időben szeretem megtervezni a nyarakat, mert egy iskolás gyerek mellett csak ez a két és fél hónap marad az évből, amikor azt csinálhatunk, amit a kedvünk tartja. Sajnos első sorban pénz kérdés, hogy utazhatunk-e. Tavaly már februárban elkezdtem szervezni a nyári párizsi utunkat, ami végül nagyon jól sikerült, fantasztikus élmény volt mindhármunknak, még akkor is, ha az utolsó éjszakát a Szajna parton töltöttük, hogy le ne késsük a repülőt.

Idén nyáron sajnos nem futotta utazásra, mert elkezdtük a műtermemet kialakítani a tetőtérben, ennek ellenére be kellett osztanunk a heteket. Lili megy angol és lovas táborba is, mert azért az mégsem járja, hogy ne legyen valami klassz nyári élménye. Mivel a nagyszülők vidéken élnek, hozzájuk is elutazunk majd. Én igyekszem a táboros hetekre sűríteni a munkáimat, hogy minél többet együtt lehessünk.

-Van-e valami tipikusan nyári olvasmányotok, amit csak ilyenkor olvastok a lányoddall?

-Tipikus nyári olvasmányunk nincsen. A gyerekek évről évre annyit változnak, hogy, a könyveket is cserélni kell, amiket olvasunk. Ráadásul egyre inkább haladunk abba az irányba, hogy egyedül olvas magának, hiszen szeptemberben már a negyedik osztályt kezdi. Persze vannak örök kedvencek, de ezek főként a képeskönyvekből kerülnek ki. Ilyen például Telegdi Ágnes Barnabás meséi, és a Móra kiadó Kis felfedező zsebkönyvek sorozata, aminek első részei még franciául vannak meg, mert már akkor elkezdtük venni őket, mikor még nem volt magyar kiadásuk. Lili mesét is szőtt a képek alapján, és a mai napig "olvassuk" például a tigriseket, az ő gondolataival.

- Nyáron igyekszünk minden elmaradásunkat bepótolni, ti miket terveztek, hogy na most, elolvassuk. Gondolok itt az új, most megjelent könyvekre, ezeket mennyire követed nyomon?

- Nyárra vannak már könyvek előkészítve, de évközben is folyamatosan olvastunk. Én mindig egy könyvel előrébb haladtam, mert csak azt adom a lányom kezébe, amit megfelelőnek érzek számára. Ilyen volt: Neil Gaiman: Coraline és a titkos ajtó, Víg Balázs: Három bajusz gazdát keres, Lackfi János: Domboninneni mesék, Jacquline Wilson: Nagy kaland kistányéron, Sara Pennypacker: Tehetséges Klementin, Ian Whybron: A kisfarkas - Nagy gonosztettek kiskönyve (itt Lili kiemelte a nagyszerű fordítást is, amit Tandori Dezsőnek köszönhetünk), és nagyon várja a beígért folytatást. Szerettük a Sódervári Sherlock báró sorozatot, amit ugyancsak Tandori Dezső fordított, Olivia-t Ellen Pottertől, Szellempark - a Tizenkettek titkos tanácsa című könyvet és Csoda és Kószát Czigány Zoltántól.

Ami még vár ránk a polcon nyárra:

Lucy és Stephen Hawking: George kulcsa a relytélyes univerzumhoz

Nyulász Péter: Helka

Bátky András: Pipogya, a budapesti medve

Andrus Kivirahk: Sári, Samu és a titkok

Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Kate Saunders: Aprócska titok

Chris Riddel: Ottolina és a Sárga Macska

és Florence Jenner- Metz: Neked írok, Apu! című könyve.

Nagyon szeretnénk még beszerezni Csoda és Kósza új kötetét is.

- Te miket olvastál gyerekként nyáron annak idején? Volt-e kedvenc vagy meghatározó nyári olvasmányod?

- Mikor én voltam gyerek, az Alice Csodaországban, a Micimackó, Csukás István: Pom-Pom kalandjai, és Békés Pál: Borz a sámlin című könyve voltak a nagy kedvenceim. Sajnos 20-25 éve még nem volt ekkora választék. Érdekes, de Lázár Ervint, Janikovszky Évát, Bálint Ágnest igazán felnőttként szerettem meg. Kisiskolás koromban egész nyáron a réten játszottam a barátaimmal, vagy az utcán gurultunk fel alá a gördeszkáinkkal, a szomszéd nénik nagy bosszúságára. Este aztán mindig holt fáradtan értem haza, nem nagyon maradt erőm olvasni. Külön kedvenc nyári olvasmányom nem is volt aztán. Anyukám sem olvasott fel soha könyvből, csak fejből mesélt. Minden este. Volt, hogy órákig is. Folytatásos mesénk két kis manóról szólt, akik egy Pécshez közeli erdő mélyén éltek. Ez a két kis manó azóta is ott a fák között lakik, és kivételes estéken, ha Lili anyukámnál alszik, akkor elárulnak egy-két újabb titkot az életükből, ami valahogy mindig nagyon hasonlít a mesét hallgató gyerekkel megesett aznapi kalandokra.

 

Kapcsolódó cikkek