Régi-új ábécés könyv

Végh György - Réber László: Képtelen képes ABC

cimkék: #jó könyv #Hanna blog

Nehéz dolog olyan könyvet venni iskolakezdő gyerekünknek, amit már el tud olvasni, de elég érdekes is számára. Hiszen egy csomóan hat évesen már átesnek a star wars összes részén, és olyan izgalmas, sűrű és hosszú történeteket olvasnak fel nekik, mint például a Rumini.

Ehhez képest egy kezdő olvasó lassan olvas, nem tudja úgy megjegyezni az olvasottakat, mint a gyakorlott, szemével a szövet pásztázó olvasó. Mire a sok esemény, fejezet, oldal végére ér, hónapok telnek el, és éppen az izgalom vész el a technikai akadályok miatt. Annak meg ugye nem sok értelme van, hogy egy hétéves Boribont olvasson, mert nem igazán az ő problémáival foglalkozik, bármilyen kedves, rövid és nagybetűs is.

Amikor még csak pár sort képes egy szuszra elolvasni valaki, akkor jöhetnek jól a versek és rövid mesék. Végh György és Réber László Képtelen képes ABC-jében minden betű kap egy négysorost, így épp elfér mind a vékony könyvecskében. A sorok pedig angolos abszurditással követik egymást: az adot betűvel kezdődő szavakat sorolják, keverik, hogy végül csak a ritmus meg a hang marad. A képek teszik érthetővé ezeket a viccesen badar verseket, és segítenek az olvasásban: szinte minden le van rajzolva, szavak nélkül is elmesélhető leltárként. A legkisebbeknek is ismerős tárgyak, állatok, emberek sorjáznak, és a nagyobbaknak is mulatságos kifordított poénok kapcsolják össze őket. (Például: Gramofont vett ma a gólya, mert egy gerle a lakója.)

Akár ábécés könyvként, önállóan olvasva, akár képeskönyvként, nézegetve, akár verseskönyvként, felolvasva nagyon megteszi – egy szuszra és részletekben, vagy csak az ismerős betűket sorra véve és szépen tovább haladva. Minden ábécét tanuló kiselsősnek és ritmusérzékeny óvodásnak ajánlott olvasmány.

Kapcsolódó cikkek