RÉGI-ÚJ ZDENEK MILER REMEK

cimkék: #jó könyv #Nik blog

Zdenek Miler esetében nem egyszerű szétválasztani a rajzfilmet a képeskönyvtől. Ha az ő filmjeit nézem vagy a könyveit lapozgatom, néha teljesen összemosódik a két műfaj. Valljuk be, leginkább a filmes képiség felé tolódnak meséi. Könyvei filmszerűek, rendszerint rövid és egyszerű kísérő szövegekkel. Éppen ezért szinte minden meséje teljesen alkalmas ún. első (azaz második, ha már túl vagyunk a pancsoló- és textilkönyveken) könyvnek. És melyik állat lenne barátságosabb egy kíváncsi kutyusnál?

A cseh mester kutyus figurája hasonlít némileg a kisvakondra, hiszen sokszor úgy viselkedik, mint egy kisgyerek, de hát mégsem vakond, hanem egy kutya; ennek megfelelően egy szuper kis kutyaházban lakik, és persze rengeteg bonyodalom történik vele, főleg mivel kissé ügyetlen és kajla. És iszonyat aranyosan néz ki, pöttyös, kockafejű, leginkább egy játékkutyára emlékeztet.

A három történetben a kutyus először megtalálja a kutyatálból eltűnt vizét. Mint minden Miler mesében, az állat egy pillanat alatt megoldja, hogy feljusson a napocskához, hiszen az élőlények, természeti elemek tökéletes harmóniában és megbonthatatlan egységben, gördülékeny kommunikációban élnek. Ez az egyik, amiért olyan szerethetőek meséi. Nála valahogy jól megfér a füstölgő autó (amin viccesen "füstölög" magában a környezetvédő, antiglobalista kisvakond), a gumierdő és az igazi természet. Egyértelmű kiállása a természetibb/természetesebb élet mellett nem lesz didaktikus, okoskodó jellegű, hanem inkább mulatságos, de éppen ezért egyértelmű. Rágódás helyett alapfelállás.
A második részben a kutyus a méhekkel „ismerkedik” meg, persze egy halom csípéssel végzi, de végül sokat okul a történtekből és még ajándék mézet is kap. Ismét egy kapcsolás az ismertebb Miler mesékre, álom-klisé. Kis vakond is többször álmodik, álmodozik, vagy éppen utazik álomszerű képekben, a kutyus méhes kalandja is egy pillanatra álomba csap át, ahol (mint természetes, valóságos tere az életnek)megoldódik a rejtély, azaz hogy miért is csípnek a méhek…
A harmadik mesében a kis kutyus a tyúkanyó „tojó hatására” kedvet kap a költéshez. Tojásokat is talál hozzá, békaszemek képében, amikből persze ricsajozó békák lesznek, kedves kíváncsi kutyusok helyett…

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek