Rétegelt valóság

Kis felfedező zsebkönyvek, Móra

cimkék: #jó könyv #ismeretterjesztő

A Móra Kiadó Kis felfedező zsebkönyvei kis kezekbe való ismeretterjesztők, de szövegüket tekintve nagyobbaknak is megfelelő olvasmányok. A kiadó négy éves kor felett ajánlja őket. És valóban, egy négyéves akár egyedül is tudja értelmezni a kifejező, informatív képeket. A képek lépésről lépésre járnak körbe egy-egy témát, és minden oldalon csak pár mondatos szöveg segíti a megértést.

A számtalan kötet a kicsiknek érdekes, bevett témákat taglalja: munkagépek, cicák, indiánok, gyümölcsök. Mindenki találhat magának érdekeset közöttük.

Az oldalak között pedig átlátszó műanyaglapokon van pár ábra, amit ide-oda hajtva megváltozik félig az oldal. Egy-egy dolog külsejét-belsejét, időbeli fejlődését, változást lehet ezzel látványosan szemléltetni. A gyerekek rengetegszer ide-oda hajtanak egy-egy oldalt, hogy megfigyeljék, mik a különbségek a kétféle oldal között, és közben felfedezik, hogy a dolgoknak több oldala van.

Hogy mennyire lehet látványos különbségeket szemléltetni, az kötetenként és témánként változó.

Nekem A vár című kötet tetszett a legjobban: ott tényleg látványos ez a technika: rostélyrács le-fel, benézünk a lakótorony belsejébe (nagyon jól meg vannak rajzolva a részletek! és mivel nem olyan rég voltunk a Kinizsi-vár tornyában, ezért külön érdekes volt így lerajzolva, megjelenítve látni a várlakók életét). De persze a háborús napok, a várostrom is megjelenik – akik előbb felmásztak, azok bizony le is potyognak.

A köteteket más-más francia illusztrátorok rajzolták, így a rajzok stílusa is változó: mindegyik megmarad realisztikus, részletgazdag képnek, van amelyik már fotórealisztikus, mint a macskás kötet, van, ami rajzosabb, mint például a váras.

Nálunk még máig meg van a tyúk és tojás francia verziója, és a szöveg nélkül is kedvvel lapozgattam annak idején, és lapozgatják most a gyerekeim.

Gyertek be a boltba, nézegesétek meg a köteteket, és válasszátok ki a kedvenceteket!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek