Rosszalkodni jó!

Bátky András: Bazsó és Borka – Borka nélkül a világ, Manó Könyvek, 2012.

cimkék: #jó könyv

Vásott kölyökből egy is elég! Ezt minden valamirevaló szülő tudja.

Ha azonban kettő van belőlük, akik ráadásul ikrek, akkor csakis sok-sok kalamajkára, felfordulásra és számtalan izgalmas kalandra számíthatunk. Így van ez Bazsó és Borka esetében is, akik minden találékonyságukat bevetik, hogy miközben felfedezik a világot, úton-útfélen egymást bosszantsák - ezzel nem kevés szemöldökráncolást okozva szüleiknek. Bazsó és Borka kalandjainak második részét ajánljuk a kisiskolásoknak.

Az ikrek már az első kötetben (Bazsó és Borka - A kedves pincerém) is bebizonyították, hogy nem kell a szomszédba menniük egy kis csibészségért, s ez mit sem változott. Ugyanolyan lelkesedéssel vetik bele magukat újabb világmegváltó tervekbe. Megtudhatjuk, milyen szempontok a legfontosabbak királyválasztáskor: az abc-rend, az, hogy fiúnak vagy lánynak születtünk-e vagy akár a hódítások, s arról is többet tudhatunk meg, milyen házi kellékekből gyárthatunk magunknak koronát, hogy megjelenésünkkel is növeljük esélyünket. Az ikrek elkalauzolnak bennünket a híres sztárrá válás rögös útjain és egy lmodellrepülőzéssel – sőt kutyareptetéssel - fűszerezett rétesvadászaton is, miközben persze nem hazudtolják meg önmagukat: minden adandó alkalommal keresztbe tesznek a másiknak, hogy aztán újra és újra összefogjanak és együtt próbáljanak meg kikeveredni a saját maguk okozta galibákból. Végül természetesen az is kiderül, vajon milyen Borka nélkül a világ... Te mit gondolsz?

Bátky András könyve az éppen olvasni tanuló kisiskolás korosztályt célozza meg, s laza, humoros hangvételével minden bizonnyal meg is nyeri ifjú olvasóközönségét. A rövid, könnyen olvasható kis történeteket Lakatos István modern, kedves rajzokkal illusztrálta, így még nagyobb öröm lesz az olvasás.

Bazsó és Borka történetei mai gyerekeknek szólnak és a mai élet minden elemét tartalmazzák, így a kicsik könnyebben azonosulhatnak főhőseinkkel, akikhez újabb játszópajtások, a Dárdai testvérek is csatlakoznak, hogy még izgalmasabb kalandokba vághassanak bele közösen.

Bátran ajánlom a könyvet minden általános iskolás kisgyermeknek, akik első könyveiket veszik kezükbe!

Kapcsolódó cikkek