Ruminit olvasok játék

A Rumini-foglalkoztatókhoz vezető út

2017. augusztus 2. - Somogyi Laci cimkék:

Véget ért Berg Judit #Ruminitolvasok játéka, amelyben minden résztvevő egy Rumini-foglalkozató füzetet kap ajándékba. Hogy hogyan? Most pontosan elmondjuk.

"Rumini sokszor nem fogad szót nekem..."

Interjú Berg Judittal

2016. május 23. - Vera cimkék: interjú 

bergjudit2006-ban jelent meg a Rumini, a letehetetlenül izgalmas kalandregény egy vagány kisegérről. Az a siker, amit elért, mindnyájunkat váratlanul ért: megkapta az IBBY-Az Év legjobb gyerekkönyve díjat, később a nemzetközi IBBY is kitüntette, sok iskolában ajánlott olvasmány lett. De ami a legfontosabb: imádják a gyerekek! Így hát nem is maradtak el a folytatások, eltelt 10 év, és íme, hamarisan itt nyolcadik Rumini! Kovács Eszter főszerkesztő beszégetett Berg Judittal.

Nagyon sokat változott Rumini

Interjú Kálmán Annával

2016. május 17. - Pagony cimkék: interjú 8-12 

ruminikap10 év, 8 kötet és közel 787 elkészült, tervezett rajz és vázlat a Rumini-kötetekhez! Kálmán Anna illusztrátorral beszélgettünk a hamarosan megjelenő Rumini kapitány című kötet kapcsán az alkotásról, szabadságról, rajzolásról és a szereplőkről.

A Rumini-kaland

2014. augusztus 14. - Pagony cimkék:

ruminiMindent, amit Ruminiről tudni kell, megpróbáltunk összeszedni egy kis csokorba! Sok-sok kötet, egy társasjáték, mókás horgolt figurák és már két színházi előadás is vár arra, hogy Rumini mindig és mindenhol veled legyen!

Élvezd a letehetetlen köteteket, bárhol is jársz még a nyáron! A következő kötetet pedig reményeink szerint 2015 második felében veheted majd kezedbe. Addig is: hajrá Rumini!


Rumini levelei - az olvasók írták

2013. november 29. - Hanna cimkék:

rMindenkinek nagyon köszönjük, aki folytatta Rumini levelét Fecónak! Sírtunk és nevettünk a leveleken, mert viccesek, kalandosak, meghatóak voltak. Rengeteg levelet kaptunk egyetlen nap alatt, úgy éreztük, mintha az egész ország Rumininak, Rumini helyett írna. Nagyon jó volt látni, ahogy a mese működik bennetek!!! Most pedig pár levelet bemásolok ide, olvasgassatok. Sajnos mindet nem tudjuk megmutatni, pedig mindegyik tetszett!

Fények, vizek, kalandok

Berg Judit: Rumini a Fényvizeken, ill.: Kálmán Anna, Pozsonyi Pagony, 2013

2013. november 28. - Pagony cimkék: jó könyv 5-8 regény 

Rumini most a Fényvizeken jár - de ebben a könyvben nagy szerepet kap Fecó, Balikó és egy eddig csak látásból ismert szereplő is: Sajtos Rozi. A levélregényben ugyanis ők, illetve az ő leveleik a főszereplők, akik rablóbandákkal és álnok hódítókkal küzdenek meg, számos fura és érdekes lénnyel találkoznak, és egészen messzi tengerekre is eljutnak - sajnos nem mindenki a saját szándékából... Mindemellett rengeteg régi ismerős visszatér (mint például a Linkóczy Cirkusz) és sok vicces mellékszereplő legkülönbözőbb stílusű leveleit olvashatjuk, mint például a nyafka Burzen Elza és a bárdolatlan, de aranyszívű Szkander Bob. Olvassátok most Szombati Enikő ajánlóját!

Kedves Olvasók!

Berg Judit levele

2013. november 28. - Pagony cimkék: 8-12 

bjKalandregényt írni jó. Vagyis nemcsak jó, hanem izgalmas, lelkesítő, nyugtalanító, álmatlan éjszakákat okozó, vicces, vidám, lázba hozó, torokszorító, szárnyakat adó és kimerítő is egyben. Én minden alkalommal nagyon élvezem. De miközben az újabb kalandok kiötlése, a helyszínek, szereplők és fordulatok kitalálása hatalmas öröm, mellette minden alkalommal ott a szorongató érzés, hogy el kell engednem a szereplőimet. Az új helyszínekre nem térhetnek vissza a távoli vidékek lakói, pedig néha olyan jó lenne továbbmesélni, hogy alakult a korábbi könyvekben megismert alakok élete. Gyakran kapok Tőletek leveleket is, amelyekben azt kérdezitek, mi történt a Galléros Fecó naplójában megismert Linkó cirkusszal, hogy zajlik most az élet Zúzmaragyarmaton vagy a fénylények szigetén, szóval úgy tűnik, Benneteket is érdekel a korábban megismert szereplők sorsa.


Kálmán Anna, a Rumini rajzolója

Interjú

2013. november 26. - Hanna cimkék: interjú 5-8 

kHogyan lett Ruminiből, a kikötői csavargóból kiskamasz matrózgyerek?

És hogyan lett Kálmán Annából a Rumini papírra álmodója, illusztrátora? Anna mindig is rajzolt, kisgyerek kora óta rajzol, de sok mindent kipróbált a rajzon kívül.

Aztán megtalálta őt a Rumini, és azóta a százféle mesebeli lényt, ami körülveszi a Szélkirálynő legénységét, ő alkotja meg rajzban. 


Ki írta kinek? Talán Rumini Fecónak?

itt vannak a megoldások

2013. november 22. - Hanna cimkék: Folyt. köv. 8-12 

rMindjárt itt az új Rumini! Méghozzá egy levélregény. Mi pedig most játékra hívtunk titeket, hogy találjátok ki, hogy melyik levelet ki írta és kinek - a jól ismert szereplőkre kellett gondolni, mint Rumini, Balikó, Galléros Fecó, és olyan kevésbé ismertekre, mint Sajtos Rozi, Szaknder Bob és társaik! És most itt a megfejtés is, köszönjük a sok-sok választ!

Moszkvai kalandok egerekkel és emberekkel

Berg Judit beszámolója

2013. szeptember 10. - Vera cimkék:

oroszruminiEl tudod olvasni a cirill betűs Rumini címét? Most jelent meg oroszul Berg Judit könyve, és ez alkalomból az írónő a Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár egyik díszvendége volt. Mi is kíváncsian várjuk az ottani olvasóközönség véleményét, az biztos, hogy a regény fordítója nagyon élvezte a munkát!

Berg Judit moszkvai beszámolójából nemcsak ez, hanem az is kiderül, miért és mi tetszett neki Moszkvában.