"sok terv kavarog még a fejemben..."

Interjúnk Berg Judittal

cimkék: #interjú #Berg Judit #Rumini #Galléros Fecó

Berg Judit mikor a Ruminit elkezdte írni, talán nem is gondolta, hogy egyrészt mekkora hiányt pótol vele a magyar gyerekkönyvpiacon, másrészt hogy ekkora sikere lesz, úgy a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. És most már egy oldalág is készült a regények mellé, ami hamarosan kezünkbe fogható lesz, Galléros Fecó titkos naplója! Kalandozzunk most Judittal együtt egy beszélgetésre, és fejtsük meg, mi is Rumini titka, mi újság Pankáékkal, mi újság Berg Judittal...

- A legújabb Ruminis könyvnek most egy kistestvére, mellékága született meg, ami a Könyvhétre fog megjelenni. Honnan jött Galléros Fecó naplójának az ötlete?

Először a Pagony részéről merült fel az ötlet: milyen jó lenne egy ajándékba adható, Ruminihez köthető kis füzet. Az én ötletem volt, hogy legyen esetleg napló. Gondolkoztam a Szélkirálynő hajónaplóján, de aztán bevillant a megoldás, hogy készüljenek el Galléros Fecó feljegyzései. Először azt hittem, tizenöt-húsz oldal lesz az egész, valóban csak egy "kistestvér". De menet közben teljesen átalakult a dolog. A végső verzió nagyjából olyan hosszú lett, mint a Rumini 1.

- Mikor írt Galléros Fecó naplót?

Akik ismerik a Ruminiket, tudják, hogy Fecót még régen, büntetésből kitették a Szélkirálynőről Datolyaparton, és évekig egyedül kóborolt a világban. A Rumini 2-ben bukkan csak fel újra, amikor Ércszigeten teljesen véletlenül összetalálkozik Balikóval és Ruminivel. Ekkor visszaveszik őt a hajóra, és onnantól válik a történetek fontos szereplőjévé. A naplót akkor kezdte írni, amikor egyedül maradt Datolyaparton, és egészen odáig vezette, amíg vissza nem tért a Szélkirálynőre.

- Mennyiben kapcsolódik a napló a Rumini történetekhez?

Nagyon. Először is Fecó rengeteg barátra és ellenségre tett szert Datolyaparton, akik közül sokan elő fognak bukkanni a Rumini 4-ben. Annak ugyanis Datolyapart lesz a helyszíne. Sőt, maga a napló is fontos szerepet kap majd a kalandok során. De a hároméves út alatt Fecó megismerkedett például az igazi, öreg Jégcsap Hubert helytartóval, sőt, a naplóból az is kiderül, hogy barátkozott össze Telér Ivolával, akitől az egerek a sirálysípot kapták a Rumini 2-ben. Szóval rengeteg háttér-információt beépítettem, és persze Fecó amúgy sem egy unalmas fazon. Szerintem a napló izgalmai vetekszenek a Ruminikkel!

- Milyen volt naplót írni, hiszen ez most egy új műfaji kísérlet számodra is...

Rettentően élveztem. A napló műfaj több személyes észrevételnek, véleménynek ad teret, és a belső érzéseket is nagyobb mélységben lehet ábrázolni. Galléros Fecóból igazi élő figura lett, saját humorral, gondolatokkal, érzelmekkel, jellemző szófordulatokkal. Gyerekkoromban mindig arra vágytam, hogy fiú legyek, akiből kalandor válik. Fecót olyannak írtam meg, amilyen gyerekként lenni szerettem volna. Ráadásul egy naplóba csak a fontos dolgokat érdemes feljegyezni, az eseménytelen napokon kár elővenni. Így Fecó naplója szinte folyamatos kalandokból áll. Ha most azt kérdezed, hogy szerintem a napló beletartozik-e a legjobban sikerült könyveim közé, akkor a válaszom határozott igen.

- Úgy tudom, Tóth Krisztina is írt néhány verset a naplóba.

Igen. Ez az egyik legnagyobb örömem a naplóval kapcsolatban. Fecó útjai során hallott rengeteg hátborzongató tengerészballadát, amit a vén matrózok énekeltek esténként. Ezek mind szörnyekről, kalózokról, kincsekről, a tengereken kísértő szellemekről szóló dalok, amelyek rettentően megtetszettek Fecónak. Néhányat éppen ezért fel is jegyzett a naplójába. Mivel a balladák közül kettőnek igencsak fontos szerepe van a kalandok során, fontosnak éreztem, hogy a naplóba valóban bekerüljenek. Ezért kértem meg Tóth Krisztát, hogy öntse verses formába a misztikus történeteket. Ő szerencsére szívesen vállalta a munkát, és három igazán sejtelmes kísértetballadát kerekített. Épp olyanok lettek, amilyennek megálmodtam őket!

- Nálunk Rumini óriási siker otthon, és ahogy a toplistákat elnéztem, amiket az utóbbi időben gyerekek írtak hozzánk, ott is egyértelműen mindig benne van a listákban. Egy csomó helyen kötelező olvasmány lett. Szerinted mi a sikerének az oka, ha egy picit tudod kívülről nézni?

Azt hiszem, a gyereket leginkább a kalandok, a rejtélyek, az váratlan események nyűgözik le. Ráadásul a főszereplők nagyon emberszabásúak. Szerintem a legtöbb gyerek könnyedén azonosul Ruminivel vagy Balikóval. Ezek mellett, amennyire tőlem telt, igyekeztem könnyed, párbeszédekben bővelkedő, humoros stílusban írni. Hiába hosszú mindhárom (sőt a naplóval együtt mind a négy) könyv, viszonylag könnyen olvasható. Kötelező olvasmánnyá pedig talán azért is válhatott, mert számomra rettentő fontos, hogy az általam írt szöveg a lehető legigényesebb, legválasztékosabb legyen. Hiába "csak" egy kalandregény, attól még igyekeztem minden mondatot megfelelőre csiszolni benne.

- Mi újság a sokak által szeretett, imádott, állandóan visszasírt Hisztimesékkel?

A Hisztimesék hamarosan újra kapható lesz! Nagyon örülök ennek a hírnek, mert tényleg rengetegen "reklamáltak" már. A könyvet a tervek szerint áprilisban újranyomják, de már most elő lehet jegyezni jelentős kedvezménnyel. A weblapomra kattintva (www.bergjudit.hu) a részletek is kiderülnek.

- Mi újság Pankával és Csiribível?

A sorozat ötödik, befejező része szintén ebben a félévben megjelenik még! Tündérzene lesz a címe, és nemcsak hangszerek szerepelnek benne, de lesz jó néhány új állat, és Rolf sárkány angliai unokatestvére is felbukkan majd. Pásztohy Panka gőzerővel dolgozik az illusztrációkon.

- Gondolom hallottad, hogy lettek Bogyó és Babócás pólók stb, mi a véleményed erről, benned is körvonalazódik egy Ruminis vagy Pankás mörcsöndájzing lehetősége, vagy inkább csak nevelgeted, és más utat tervezel/látsz magatokat előtt? (ahogy Erika sem tervezte, de mégis most már ilyen irányban alakul)

Konkréten nem tervezem, hogy milyen úton-módon épülhetnének brand-dé a műveim, de szép lassan, szinte maguktól alakulnak a dolgok. A Panka és Csiribí hangoskönyvek harmadik részéhez készül éppen a zene, a Maszat-könyvekhez (hamarosan itt a második rész!) is kapható lesz gyönyörű Hóchóc bábu és Pötyi baba. Egy ideje már nem csak Cipelő cicákat, hanem plüss Rumini és Balikó figurákat is lehet kapni. Filmes és ruhás témákban az utóbbi időben több irányból is megkerestek. Egyelőre többet még nem szeretnék mondani, de bízom benne, hogy rövidesen "nagy hírekkel" szolgálhatok. Nagyon izgalmas tervek kezdenek kibontakozni a háttérben.

- Kivel szeretnél dolgozni a jövőben, van-e ilyen (illusztrátor) és milyen terveid vannak? Van már valami teljesen új, készülő figurád, vagy a régieket történeteket bővíted?

Régóta szeretnék már közös könyvet Paulovkin Boglárkával. A tavalyi Aranyvackor pályázaton pedig nagyon megtetszettek nekem Szulyovszky Sarolta rajzai, az ő illusztrációit is el tudnám képzelni a történeteim mellett. És a tervek… jelenleg teljes erővel írom a Rumini 4-et, mellette a Maszat 3-at tervezem, és esetleg még egy negyedik Cipelő cicákat. Kitaláltam egy új kalandregényt is, igaz fantasy történet lesz, de még hagyom érlelődni. Előbb meg szeretném írni a Rumini ötödik, befejező részét, sőt még egy kiegészítő kötet körvonalazódott a fejemben, ami leginkább a Rumini 5 női főszereplőjéhez kötődik majd. Egyelőre ennyit mondhatok biztosan, de sok terv kavarog még a fejemben...

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek