Sonkás-sajtos croissant, gyorsan

nagy utazáshoz

cimkék: #Végtelen Spagetti

Még mindig utazunk! Most egy Andris nevű kisfiú két barátjával, a Rókával és az Egérrel kerekedünk fel! Hogy a két kalandvágyó barátnak jól induljon a napja, elég energiájuk legyen a trolizáshoz, kiránduláshoz, a Balatonban fürdéshez vagy a síeléshez, laktató reggelit készítettünk nekik. Sonkás-sajtos croissant, amelyből ha a maradékot elcsomagoljuk, a tízórairól is gondoskodunk. - Vrábel Kriszta főzős blogja.

Hétvégi, ráérős reggelik egyik kedvence lehet a házi sütésű péksütemények közül a gyors croissant. No, jó, valójában ez egy hamis croissant, mert kész, fagyasztott leveles tésztából készül, viszont pillanatok alatt kisüthetjük a családnak reggelire.

Süthetjük sósan is, a sajt és sonka mellett tölthetjük szalámival, húskrémmel, fűszeres-pácolt fetával, olívabogyóval, de lehet édesen: lekvárral, csokoládéval, mogyorókrémmel, gyümölccsel, édesített krémsajttal tölteni. Csak rajtunk múlik, mit szeretünk. A villám croissanthoz képest az igazit egy kicsit hosszabb ideig tart elkészíteni, bár előző nap elkészíthetjük (akkor azért kell vele dolgozni), így reggel sütés előtt már „csak” kelesztenünk kell egy órát. Érdemes egyszer ezt is kipróbálni, mert nagyon-nagyon finom. Én is jóval ritkábban készítem (évente 2-3 alkalommal), mint a leveles tésztás változatot, de ha egy esős, szombat délutánon a lakásban ragadunk, befogom a fiúkat egy kis tészta hajtogatásra.

Gyors sonkás-sajtos croissant

Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta (a fagyasztottat jobban szeretem használni, mint a már kinyújtott hűtöttet, illetve ennek az állaga jobban fog hasonlítani az igazi croissant tésztához),

5 dkg félkemény sajt,

5 dkg szárított sonka,

1 tojás

A tésztát előző este tegyük át a mélyhűtőből a hűtőszekrénybe. Reggel a sütőt melegítsük elő 200 fokon. A sajtot reszeljük le, a sonkát vágjuk apró kockákra.

1. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 0,5 cm vékonyra. Vágjunk téglalapokat, majd ezekből háromszögeket. A háromszög magassága a talpának a duplája legyen.

2. Vágjunk egy 1,5 cm-es csíkot a háromszögek talp részére, hajtsuk be a 2 oldalt, finoman meghúzva.

3. Szórjunk rá sonkát és sajtot, tekerjük fel kifliformára. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

4. Kenjük meg a kifliket enyhén felvert tojással, szórjuk meg sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig a croissant-okat. Hagyjuk 5 percet hűlni, majd frissen tálaljuk.




















Igazi croissant tészta - hozzávalók 10-12 darabhoz:

25 dkg liszt,

1,8 dl tej,

15 dkg vaj,

2 dkg friss élesztő,

½ ek. cukor,

1 nagy csipet só

A langyos tejben keverjük el az élesztőt, a cukrot és a sót. Szitáljuk hozzá folyamatosan a lisztet, majd 8-10 perc gyúrással dagasszuk simára a tésztát. Fóliával vagy konyharuhával lefedve tegyük félre kelni 1 órára. A vajat két sütőpapír között nyújtsuk ki 20x10 cm-es téglalap alakúra. A tésztát nyújtsuk a vaj méretének a duplájára, 20x20 cm-re. Helyezzük a vajat a kinyújtott tésztára, majd hajtsuk rá a vajra a tészta másik felét és a tésztavégeket vissza, hogy bezárjuk a vajat. Nyújtsuk ki a tésztát 40x20 cm-es téglalapnak, majd hajtogassuk három rétegben össze. Tegyük hűtőbe 1 órára. Nyújtsuk újra ki, majd újra hajtogassuk össze. Ezt félóra pihentetési idővel háromszor ismételjük meg, 90 fokkal elforgatva a tésztát, hogy a hajtás mindig a másik irányba történjen. Tegyük egy éjszakára a hűtőbe pihenni. Vagy akár le is fagyaszthatjuk. Innentől hasonlóan járunk el, mint a kész leveles tésztánál, viszont a megformázott kifliket sütés előtt még kelesszük 1 órán át a sütőlemezen!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek