Nyomozz a szünetben!

2014. október 23. - Hanna cimkék: szemle 5-8 8-12 12plusz 

dokisEzen a héten nyomozós, kalandos könyvek közül válogathattok. A leghíresebb klasszikus detektívek, mint Kalle, a mesterdetektív vagy éppen Emil Tischbein Berlinből mellett sok-sok kortárs, olvasmányos, nyomozós könyv áll a gyerekek rendelkezésére, akik épp úgy szeretnek rejtélyeket megfejteni fejben, mint a felnőttek.

A lányok NEM angyalok

2014. október 1. - Hanna cimkék: szemle 

Lánynak lenni nehéz, mert mindig bizonytalankodni kell, hogy elég bátor, okos és döntésképes-e az ember, miközben egy csomó lényeges dologban dönteni, lépni, kitalálni kell. Pedig a lányok nagyon is KÉPESEK.

Olyan gyerek- és ifjúsági könyveket válogattunk, amiben főszerepben talpraesett, vagány lányok vannak, akikről jó olvasni! Csak nagyon JÓ könyvek!


Apukák, figyelem!

2014. szeptember 22. - Hanna cimkék: szemle 

Apukák, figyelem! Itt egy nagy csomó könyv, amiben végre ti is szerepeltek, sőt, az apukák a főszereplők. Elvégre ugyebár nem csak az anyukák dolga a gyerekekkel foglalkozni. Sőt, kifejezetten élvezetes a gyerekekkel lenni, vagyis apukának lenni úgy általában, legalábbis a könyvek szerint. De szerintem a valóságban is. Olvassátok ezeket a könyveket a gyerekeiteknek!

Kortárs mesék a falon!

Hét új diafilm

2014. szeptember 18. - Hanna cimkék: szemle 

A mangalicás töpörtyű, a tornafüzet és a balatoni hekkízű lángos - mind elbújhat a diafilm mögött. A diafilm igazi hungarikum, és még jó is. Egy egész (réges-régi) generáció élménye a diázás, és az azóta szülővé-nagyszülővé válók között maradt épp annyi, akik irracionális módon megőrizték ezt a szokást. Van valami a sötétben, összebújva falra vetített színes képekben, ami még mindig megragadja a gyerekeket. Ezért nálunk él és virul a diafilmezés.

Kirándulás? Piknik?

2014. szeptember 10. - Vera cimkék: szemle 3-6 5-8 

kKirándulni ilyenkor a legjobb, mert legalább nem sül meg az ember, de nem is kezd el két óra után vacogni. Az őszi erdő gyönyörű és tele van izgalmasnál izgalmasabb gyűjtenivalókkal, gesztenyével, terméssel, levéllel, faággal. Megfigyelhetjük a zúzmókat és mohákat, leshetjük az őzeket, mókusokat, nyulakat, cinkéket, ha csöndben vagyunk. Ha pedig elfáradtunk, telepedjünk le, és meséljünk, játsszunk a szabadban, amíg lehet, amíg le nem fagynak a fülcimpáink.


Rozi kedvencei

Lapozós szemle

2014. augusztus 26. - Zsani cimkék: szemle 0-3 

roziNaná, hogy a lapozókkal indul minden. Ha bibliofil csemetéket szeretnénk nevelni, akkor nem szabad megkerülnünk, hogy sokféle-fajta, régi és új izgalmas könyvkülönlegességet kínáljunk a babáknak, már a kezdetek kezdetén. - Hajdú Zsani, akit a Pagony pult mögül ismerhettek, most nem a boltban, hanem otthon, a már egy éves Rozival olvas együtt rengeteget. Most az ő személyes kedvenc lapozóiról írt nektek.

De nehéz az iskolatáska...

könyvek a szorongásmentes tanévkezdéshez

2014. augusztus 21. - Pagony cimkék: szemle 5-8 

iskFőleg, ha a szeptemberi iskolakezdésig csupa olyan könyvvel pakoljuk meg, amik segítenek feloldani az esetleges szorongást. A közös olvasás közben szülő és gyerek együtt hangolódhat rá az iskolára, beszélgethetünk arról, hogy milyen volt anno nekünk, és elmondhatjuk, hogy mennyivel jobb most suliba járni.

Bagossy Laura könyvajánlója mindenkinek szól, akinek kisiskolás gyereke a nyár utolsó békés hetére készülődik, és az új iskolatáska már pakolásra kész.


Mindenből csak egyet!

2014. július 31. - Hanna cimkék: szemle 

Ezen a héten a weben gyerekkönyves klasszikusokat emeltünk ki: Marék Veronikát, Zdenek Milert, Milne-t, Scarry-t, Janikovszky Évát, Lázár Ervint, Bálint Ágnest - válogassatok közülük, mi mindegyik szerzőtől egy-egy könyvet mutatunk meg nektek pár sorban!

Kis nyári abszurd

Négy (vagy öt?) új könyv

2014. július 8. - Hanna cimkék: szemle jó könyv 

mAz abszurd lehet véresen komoly és nagyon vicces. Az abszurdban keveredik az értelmetlenség, de benne van a játékosság, a világ szétszedése, és szabályokat félresöprő, egyedi újraalkotása. Gyerekkönyvben az abszurd leginkább ilyen: felszabadultan romboló és alkotó erő, amit az író mindenképp láthatóan élvez, és jó esetben az olvasó is. A gyerekek pedig sokszor sokkal nyitottabbak rá, mint mi, felnőttek, mert kevésbé vannak bebetonozva a szabályok közé és mögé: ők maguk még sokkal inkább szeretik áthágni a szabályokat, és nekünk szokatlan, nekik evidens képzettársításokkal értelmezni a világunkat.

(A leadben Molnár Jacqueline illusztrációja látható A világ legrövidebb meséiből)


Versben mindenki kicsit más

Négy új verseskötet

2014. július 8. - Pagony cimkék: szemle Best of 

Fura állat a vers, mert valahol mindenki a verssel kezdi, még csecsemő korában, a tente, baba, tente, a szemedet hunyd le és a hóc, hóc katona ritmusa mindenkinek a zsigereiben van. Aztán még mindig nagyon sok verset hallgatunk, csak népdalnak hívjuk. Aztán egyszer csak a ritmus helyett elkezdünk a történetekre vágyni, az érzelmek helyett a kalandra, a belső én helyett a külső aktorra. Az iskolában kezd elidegenedni a vers, amikor a magyar tananyag részeként boncolandó idegen test lesz. De visszatér, zenébe bújva, szerintem minden valamire való tizenéves legalább negyven verset tud fejből, csak számnak hívják, de vers az: sűrített, üres helyekkel körbevett, (gondolat)ritmusos izé. Aztán  amikor felnövünk, megint eltűnik, elveszítjük, ahogy kicsit magunkat is, és amikor gyerekünk lesz, és azt hisszük, hogy már rég elfelejtettünk verset mondani, akkor a végtelen éjszakai ritmikus járkálás és ringatás közben előtörnek a régi sorok. Kinek a népdal, kinek József Attila, kinek az RHCP, de sorok, üres helyekkel, ritmussal, dallammal. Kicsit visszatalálunk megint önmagunkhoz. Akkor: olvassunk verseket. Itt van négy új, jó könyv. - Győri Hanna, Hajdú Zsanett

A tudomány izgalmas!

Új ismeretterjesztők iskolásoknak

2014. június 24. - Hanna cimkék: szemle ismeretterjesztő Best of 

Az ismeretterjesztő könyvek egyre izgalmasabb vizuális világgal jelennek meg. Minél izgalmasabban, blikfangosabban próbálják tálalni a tudományos tényeket. Az adatokat, ismereteket kreatívan csoportosítják, kiemelik a furcsaságokat, hogy megmagyarázzák a törvényszerűségeket. Némelyik megmarad a mulatságos tények felszínén, mások rendszereket építenek és mutatnak meg. A világ felfedezése mindben jó élmény - ilyeneket kéne bevinni az iskolákba is!

Mindenki szerelmes!

Ifjúsági könyvek szemléje

2014. június 12. - Hanna cimkék: szemle jó könyv Best of 12plusz TilosAzÁ 

A Könyvhét előtt szemlézzük a legújabb/legújabban kedvenc ifjúsági regényeinket. Két dologban egyeznek: mindegyikben nagyon most van, nagyon együttélhetünk a figurákkal, és mindegyikben van szerelem. Ja, és hogy a borítójuk szignifikánsan kék. Hogy miért, azt csak az tudja meg, aki megnézi a cikk végén található videót, Ryan Goslinggal a főszerepben :).

Elő a festéket, papírt!

2014. június 4. - Hanna cimkék: szemle kreatív Best of 

Mindjárt, de tényleg mindjárt itt az év vége! Ilyenkor van időnk szabadon, sőt akár a szabadban alkotni. Festeni, rajzolni, gyurmázni, vagdosni.

A Pagonyban rengeteg hozzávalót találtok, ha kreatívkodni akartok, mi most segítünk a választásban!

Képeskönyves ajánlat

a Scolartól

2014. május 27. - Pagony cimkék: szemle 3-6 

fociMár most készülj a nyárra és a nyugis utazás érdekében szerezz be olyan képeskönyveket, melyek hosszú ideig lekötik a gyerekek figyelmét!

A Scolar Kiadó népszerű Ravensburger sorozata a kicsik nagy és örök kedvencei, de most két másik izgalmas könyvet ajánlunk, az egyiket fiúknak, a másikat lányoknak!


Esik? Akkor kártyázzunk!

2014. május 15. - Vera cimkék: szemle játék 8-12 

kartyaNincs jobb dolog, mint egy nagy családi kártyaparti, főleg, ha ilyen csúnya, szeles és esős idő van, pláne május közepén. De nem kell szomorkodni, hiszen szuper kártyajátékokkal gyorsabban telik az idő, és hamar kisüt a nap!

A Djeco sosem ad okot a csalódásra, új kártyajátékai igényesek, izgalmasak, és a már ismert játékokat is újra izgalmassá tudja tenni! Rövid összefoglaló néhány kártyáról Munkácsi Annától.