Szezámos mini zsemlék, ahogy az aprótörpe indiánok is szeretnék

Péksütemény alaprecept

cimkék: #Végtelen Spagetti

"Ásító Felhő szájában összefutott a nyál, amikor eszébe jutott az ínycsiklandó makkpite, amit a tarisznyájukban cipeltek." Igen, az aprótörpe indiánok legkedvesebb csemegéje bizony a makkpite. Vrábel Kriszta makkpite helyett most valami hasonló finomásgot sütött nekünk. A receptben található péksütemény alaprecet alapján szinte bármit elkészíthettek, a gyerekek meg élvezik, ha gyúrhatnak-dagaszthatnak.

Ha egyszer az aprótörpe indiánoknak makkos pitét nem tudok sütni, sütöttem nekik apró, akarom mondani mini zsemléket.

Most megosztom veletek kedvenc, univerzális péksüteményreceptemet, ezt a joghurtos, vajas kenyértésztát. Ha akarom, sósan sütöm (zsemlének, kiflinek, lepénykenyérnek, sós, töltött tekercsnek), ha pedig úgy kívánja a család, teszek a tésztához 2-3 ek. cukrot, és akkor édeset, pl. brióst, kakaós csigát sütök belőle. Melegen és langyosan egyszerűen ellenállhatatlan a tészta, természetesen a legjobb (mint minden péksüteményt) frissen fogyasztani, de még másnaposan is puha és lágy marad, egészen keveset veszít élvezeti értékéből.

”Anyaaa a legjooobb pék, anyaaa a legjooobb pék” szokták fiam énekelni és most végre a férjemtől is bezsebeltem egy „teljesen profi” jelzőt ezekért a szezámos zsemlékért. Hetente legalább egyszer szoktam a fiúknak sütni, hol ilyen, hol olyan formában ezt a tésztát. Mikor mini kalácsok készülnek belőle, mindkettő jön segíteni a fonásban, kenegetésben. Hiába, a legjobb gyurmázás az ilyen.

 

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt,

5 dkg vaj,

1 dl natúr joghurt,

1,8 dl langyos víz,

5 gr szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss),

1 tk. só;

kenéshez 1 tojás, 3 dkg szezámmag

 

Keverjük el a lisztet az instant élesztővel (ha friss élesztőt használunk, keverjük habosra a langyos vízben) és a sóval.

Öntsük hozzá a langyos vizet, a joghurtot és adjuk hozzá a lágy vajat. Gyúrjuk össze a tésztát, majd dagasszuk 8-10 percen keresztül, míg ruganyos és teljesen homogén nem lesz. Szobahőmérsékleten, konyharuhával takarva hagyjuk kelni 1,5-2 órán keresztül.

A sütőt melegítsük elő 230 fokon. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. A tésztát osszuk 14 részre (kb. 5 dkg-s zsemléket kapunk), formázzunk belőlük gömböket, tegyük a sütőpapírra.

Hagyjuk pihenni 20-30 percet, míg melegszik a sütő.

A sütőbe tevés előtt kenjük meg a felvert, kevés sóval elkevert tojással, szórjuk meg szezámmaggal.

Kb. 18-20 perc alatt süssük készre, így:

 

Kapcsolódó cikkek