Olvasd ezt a magyarórán!

általános iskolai kötelezők, de tényleg

Fenyő D. Györgyöt, a Radnóti Miklós Gimnázium vezetőtanárát, a Magyartanárok Egyesületének alelnökét kérdeztük meg, hogy a szokásos, tantervben előírt kötelező olvasmányok mellett még miket olvas a diákjaival - hogy ne maradjanak a pad alatt az igazán izgalmas könyvek.


tovább...

Kezdjünk olvasni!

Könyvek kezdő olvasóknak

Az elsősök mostanra nagyjából megtanultak olvasni; sok ovis most már kezd olvasni, mert nem bírja kivárni az iskolát; a másodikos-harmadikosok pedig már sok-sok oldalt be tudnak falni. Direkt az ő igényeik szerint tervezett, nagyobb betűvel, szellősen szedett, kisiskolás főszereplőket, témákat megmozgató köteteket kerestünk. Sőt: nem pusztán köteteket, hanem sorozatokat, hiszen a gyerekek szeretnek mindig ugyanabba a világba, ugyanahhoz a főszereplőhöz visszatérni.

Tehát: sorozatok kezdő olvasóknak! Válogassatok év végére kedvetekre!


tovább...

Panka és Csiribí az oviban

kortárs mese átültetése az óvodai nevelésbe

A mese sok mindenre képes, segít feloldani gátlásokat, félelmeket. A jól ismert népmeséken túl azonban bátran nyúljatok a kortárs mesékhez. Berg Judit ismert és kedvelt Panka és Csiribí sorozata rendkívülien jól használható az óvodai életben az alapozáshoz, az iskolára való ráhangolódáshoz, preventív fejlesztéshez. Nem is gondolnátok, hogy mennyi mindenre alkalmas egy mese...

Színes Kréta című blogunk most elsősorban az óvónőket célozza meg. Ismerjétek meg Polus Enikő prevenciós módszerét!


tovább...

Irodalmi akadályverseny

Berg Judit: Rumini című meseregényéhez

A Rumini című regénnyel több hónapon át foglalkoztunk a gyerekekkel. Ezt az izgalmas munkát egy irodalmi akadályverseny keretében zártuk. Ennek során a gyerekek újra átélhették a regény szereplőinek kalandjait, hisz mindegyik fejezethez egy-egy feladat kapcsolódott. Így ők is részesei lehettek a próbatételeknek, a szintetizálás így játékos formában történt. - írja Oszoli Márti, pécsi tanítónő, aki egy éven keresztül Rumini-órákat tartott, nem is akármilyeneket! Egy igazi Rumini akadályversenyt leshettek el tőle, lassan itt a jó idő, mindenkinek nagyon ajánlom!


tovább...

Dobozóriások

könyvtári foglalkozás Gimesi Dóra: Tíz emelet boldogság című meséje alapján

Pár napja kereste meg a Pagonyt Németh Szilvia, a szegedi Rókusi Általános Iskola könyvtárosa, aki rögtön a megjelenése napján megvette Csomótündér című  kötetünket, és annyira tetszettek neki a mesék, hogy úgy gondolta, muszáj megosztania a gyerekekkel is. Így jött létre az itt olvasható könyvtári foglalkozás, ami rengeteg nagyon szellemes ötletet tartalmaz, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy bátran "lopja" el innen a feladatokat, hiszen, ahogy majd bővebben kiderül, remekül megismerhető belőle például Budapest is.


tovább...

Vedd kezedbe a Színes Krétát!

új blog tanároknak: ötletek, óravázlatok

A Színes Kréta rendhagyó óravázlataiban segítséget szeretnénk nyújtani mindazon pedagógusok számára, akik szívesen vonnák be a kortárs gyerekirodalmat óráikba, akik vállalnánk, hogy nem mindennapi szövegekkel nem mindennapi módon foglalkozzanak, és akik éreznek elég bátorságot magukban ahhoz, hogy a színes krétát diákjaik kezébe is merjék adni.
Ehhez azért is kell bátorság, mert az általunk kiválasztott szövegek, témák nem biztos, hogy illeszkednek a nagybetűs Tanmenetbe.
Legelső Színes Kréta blogunkban Máté Angi Volt egyszer egy című könyvét ajánljuk felhasználásra - Várnai Zsuzsa segítségével. Olvassátok, próbáljátok ki, adjátok tovább! Szóval kalandra fel!


tovább...

Ír, olvas, számol

Iskola-előkészítő foglalkoztató

Van, akinek most megy iskolába a gyereke, és szeretne otthon még játékos formában foglalkozni az írás, számolás, szövegértés elsajátításával, van, aki az első vakáció után frissítené fel a tavalyi tudást, és van, aki meg az óvodás gyerekté szeretné picit megismertetni a feladatmegoldással, a különböző feladattípusokkal. Mindegyik korosztálynak ajánlunk foglalkoztatókat az iskolakezdéshez.
tovább...

Számítógépező bölcsisek?

A gyermekek olvasási, számítógép-használati és televíziózási szokásairól készített kutatást az imami honlapcsoport. Az elsősorban kisgyermekes anyukákat összefogó szervezet online kutatása sok kérdést felölelt, az eredmények egyrészt örömmel töltenek el minket, Pagonyosokat, másrészt újabb és újabb feladat elé állítanak, ezért is tervezzük már a következő Százholdat. Olvassátok el az imamisok által összegyűjtött eredményekről szóló írást, és keressétek a minőségi gyerekirodalmat!


tovább...

Háború ha lenne... nálunk?

Sose gondolunk bele, hogy mi lenne, ha..., és szerencsére csak a hírekben látjuk, hogy milyen is a háború. Janne Teller esszéje gondolatébresztő mindenkinek, hogy megtanuljuk értékelni azt, ahol és ahogy élünk.

Munkácsi Anna ajánlója.


tovább...