Szörnyek, démonok, bizarr és abszurd teremtményeink

Szörnyek könyve avagy a képzelet állatkertje

cimkék: #jó könyv #ismertető #Nik blog

Először a borító kapott el, te jó ég, milyen guszta színvilágban úszó zöldesbarna keverék, pont egy krokodil és egy sárkány keresztezése. Aztán persze nem is csúszott el túlságosan az asszociáció, hiszen ez egy valódi szörnyes könyv!
Ne felejtsük el, emberek által teremtett lényekről van szó, mint a gólem vagy szegény Frankenstein, tehát a tökéletességnek még csak az ábrándja sincs meg. Hol egy kutyafejű, embertestű lény, hol az arc nélküli, mohó feketeség, félelmeink és tökéletlenségünk megtestesülései. A star wars-i sötét oldal.

Ha elegünk van abból, hogy a gyerek az olykor vérlázítóan gagyi cartoon network vagy jetix előtt töltené legszívesebben az idejét, és bakuganokkal alszik az ágyban plüssmacik helyett, itt az ideje felvilágosítani őt az igazi szörnyek mibenlétéről és mivoltáról. Ugyanis meg lehet fogni ennek a riasztgatós ügynek a kulturális aspektusát is. Christopher Dell, londoni művészettörténész megjelentetett egy igazán izgalmas és gusztusos könyvet képzeletünk, mítoszaink és történelmünk démonairól, legbensőbb és mégis, időnként egyetemessé kreálódó, közös tudattalunkban rejtező szörnyikéinkről. A tíz fejezetben ügyesen strukturálja képzeletbeli állatkertünk lényeit.

(I. fejezet - Istenek és szörnyek

II. fejezet - Ördögök és démonok

III. fejezet - A mágia szörnyei

IV. fejezet - Sárkányok és más repülő szörnyek

V. fejezet - Vízi szörnyek

VI. fejezet - Alakváltók és hibridek

VII. fejezet - Kísértetek és élőhalottak

VIII. fejezet - A népképzelet szörnyei

IX. fejezet - Harc a szörnyekkel

X. fejezet - Túl az Óperencián)

Minden fejezet végén képjegyzék található, a könyv végén pedig a jobbnál jobb művészi alkotások rendes megtalálási helye is szerepel. És sarkall a témában való elmélyülésre, hiszen a további olvasmányok listája jó kis kutatómunkára hívja az olvasót. Ami személy szerint engem mindig inspirál, hogy Dell nem áll meg Európában, térben és időben is igen tág keretek mozog, aztékoktól a görög mitológián át a középkor mini fülű sárkányain át mindenki itt lapul, izeg-mozog és kitörni vágyik, hogy benépesítse szobánk hajnali falait, képzeletünk titokzatos zugait.

Egyik kedvencem lett Utagava Kunijosi: Omibozu, a tengeri szörny megjelenik egy hajósnak című színes fametszete. Itt olvashattok Utagava Kunijosiról...

Ilyen a könyv eredeti kiadása...

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek