Szülőknek

Szorongásoldó mese (nem csak) gyerekeknek

Oliver Jeffers csodálatos képeskönyvéről

2017. január 18. - Zsani cimkék: szülőknek jó könyv 

pingvinOliver Jeffers világszerte ismert könyve végre magyarul! Éppen itt az ideje! A szeparációs szorongás nem kortól függ, de vannak életszakaszok, amikor intenzívebben jelentkezik a gyerekek (és a felnőttek) életében. 

Hogy hogyan oldja fel mindezt minden erőlködés és modorosság nélkül A pingvin és a kisfiú története? Hogyan könnyít a magánytól való félelmünkön, meghozva a felszabadító rácsodálkozást?

A cikkből kiderül!

Mi van a depresszió és önsebzés mögött?

Interjú Ferenczy Dávid kutatóval Az osztály vesztese című könyv kapcsán

2016. december 19. - Zsani cimkék: interjú szülőknek pszichológia 

1Az osztály vesztese című könyvünk kapcsán a bullyingról, bántalmazásról kérdeztük Ferenczy Dávidot, aki az ELTE PPK pszichológia szakán végzett, sok érzékenyítő tréninget látott, jelenleg pedig a Pszinapszis munkatársa. Az interjúból megtudhatod, mi a csipkelődés határa, hol indul a bántalmazás, hogyan lehet megelőzni és kezelni, valamint, hogy milyen kutatások és módszerek születtek azért, hogy biztonságos csoportokban élhessünk.

Berg Judit és az olvasás

Interjú az olvasásról és ami mögötte vam

2016. október 28. - Pagony cimkék: interjú szülőknek 

bergA Rumini írónője gyerekként kezdetben hadilábon állt az olvasással, talán éppen pont ezért is sikeres a Két kis dinó sorozat, melynek köteteit sok gyerek elsőként olvas el önállóan. A következő mini-interjúból azt is elolvashatod, milyen az a könyv, amit Berg Judit szerint egyáltalán ne adjunk egy olvasni tanuló gyerek kezébe.

Kötelezők pro és kontra

Az olvasóvá nevelés első leckéje

2016. szeptember 15. - Zsani cimkék: sztereotípia szülőknek 

Fontos tudni, hogy ma már olyan, hogy "kötelező olvasmány" nincs. A Nemzeti alaptanterv szerint nincs megkötve, hogy mikor, mit kell olvasni, mégis, határozottan állást foglal az általános- és középiskolákban elolvasandó irodalmi művekkel kapcsolatban. Van, hogy konkrét irodalmi műveket kér, de nincs megkötve, hányadik osztályban kell olvasni, és van, hogy szerzőket nevez meg, de a tanár szabadon választhat szöveget. Hogy pontosan mit kér az alaptanterv, azt itt meg tudod nézni, azt pedig, hogy mit lehet ebből kihozni az irodalom megszerettetésének az érdekében, a cikkünkben olvashatod.

Most Eszteranna - Pro és Zsani - Kontra sorra veszi a legfontosabb szempontokat a kötelezőkkel kapcsolatban!

Kötelezők szülőknek!

Nevelj könnyedén!

2016. augusztus 4. - Zsani cimkék: szülőknek jó könyv 

1Nevelés feltételek nélkül? Érzelmi intelligencia? Dackorszak? Kamaszkor? Varázslatos óvodások? Bemutatom a Szülők Könyvtára sorozatot, amivel minden helyzet, minden nap könnyebb lesz. Gyereknevelés nincs problémák nélkül. És vannak azok a nehéz helyzetek, amik egyszerűen szükségesek, és áldásosak. De ahhoz, hogy türelemmel átvészeljük, sőt mi több, élvezni tudjuk a nehéz pillanatokat nem árt tudatosan rátekinteni a helyzetre. Ebben segítenek ezek a könyvek.

Ha könnyű, életszagú, hasznos, és mégis rendkívül tartalmas és alapos szakirodalmat szeretnél, akkor lapozd fel a Jaffa Kiadó Szülők Könyvtára sorozatát!

Mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen!

Milyen a te gyereked? Segíts neki megtalálni saját magát!

2016. július 13. - Vera cimkék: szülőknek pszichológia TilosAzÁ 

envagySenki sem tökéletes, de ez így van jól... De mi van, ha valaki csak mutatja magáról, hogy minden rendben? A tökéletességet könnyű eljátszani, elhanyagolni valakit szintén egyszerű, és most nemcsak a szülő-tini kapcsolatra gondolok, hiszen a barátainkat is ugyanúgy parkolópályára tehetjük. Ez az izgalmas krimi garantáltan beszippant. Hét erős karakterű főszereplőn keresztül kiderül, hogy mindenkinek van problémája, hogy egyedül senki nem képes megbirkózni egy traumával, megmutatja, hova vezet az, ha a szülők elhanyagolják a gyerekeket, vagy mi történik, ha a barátok nem figyelnek egymásra. A kamaszoknál semmi nem mindegy – a legkisebb apróság is üvöltő segélykiáltás lehet, de kell hozzá egy szemüveg, amivel láthatod. És te is kellesz hozzá. Idő-türelem-megértés-nyitottság-szeretet: 5 egyszerű szó, ami életeket változtathat meg. Nézzük, hogyan!

Fessünk, főzzünk, ragasszunk!

Ötletek nem csak őszi szünetre

2015. október 22. - Pagony cimkék: szemle kreatív szülőknek családi 

mkEsős hétköznapokra, unalmas délutánokra, vagy őszi szünetes, barátos-barátnős együtt játszásra remek segítséget nyújthat jó néhány könyvünk. Segítségükkel az egész családnak találsz kellemes és izgalmas elfoglaltásgot!

Fedezzük fel, mire vágyunk, küzdjük le a stresszt és élvezzük az életet!

2015. július 28. - Hanna cimkék: szülőknek pszichológia 12plusz 

Suli, munka, különóra, háztartás, család, munka... Ha már a nyaralás is csak egy kipipálandó kötelesség a feladatok listáján, és folyamatosan feszültek vagyunk, akkor ideje elgondolkozni az életünkön. Ebben segít Csíkszentmihályi Mihály és Feldmár András, két nagytudású pszichológus, akik a stresszel és az örömmel foglalkoznak olvasmányos, élvezetes könyveikben. Most a fiataloknak, felnőtteknek ajánlunk könyveket! - Ács Dániel írása

AZ ALKOTÁS ÖRÖME - 2. rész

még mindig fejlesztünk...

2014. március 13. - Pagony cimkék: kreatív szülőknek 

hajtoAz első rész után olytatódik Tóth Kása Ottília cikke, ahol az általa kitalált-megalkotott fejlesztő/foglalkoztató füzeteket vizsgáljuk.

Miért jók, mit mikor és hogyan fejlesztenek, melyiket miért és mikor adjuk a gyerek kezébe. Akár tudatosan, akár ösztönösen nyúlunk a füzetekhez, biztos jól járunk bármelyikkel! Firkálj, hajtogass, vágj bátran!


Volt egyszer egy anyuka...

Szergej Szedov: Anyukamesék, ill.: Tatjána Kormer, ford.: M. Nagy Miklós, Vivandra, 2013.

2013. július 29. - Eszti cimkék: szülőknek A hónap könyve 8-12 

aMosonyi Aliz távoli rokonára leltem Szergej Szedov személyében: az Anyuka mesék a Vivandra kiadótól akár Mosonyi Aliz meséi is lehetnének (na jó, azért lehet, hogy ő még ennél is jobb) – mindenesetre a hasonlóság szembetűnő. A címadás (pl. Szekrénymesék – Anyukamesék), a meseszerkezet (minden mese első mondata ugyanaz, nevezetesen: „Volt egyszer egy Mari nevű szekrény” – „Volt egyszer egy anyuka”), a mesék felépítése, hossza, nyelvezete, szürrealitása ötvözve mély emberismerettel: mindez mindkettejükre igaz. - Kovács Eszter, a Pagony főszerkesztője ajánlja


Egyszerű nevelés? Van olyan?

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

2013. július 10. - Pagony cimkék: szülőknek 

m„Manapság egy hatalmas problémával találjuk szemben magunkat. Olyan hatalmas, hogy már alig látjuk, mert ott van közvetlenül az orrunk előtt nap mint nap. Túl telített életet élünk, színültig tele tevékenységekkel, tennivalókkal, kikerülhetetlennek látszó kötelezettségekkel. Nincs idő lélegzetet venni, megkeresni a problémák gyökerét.” (Sarah Susanka: A nem olyan nagy élet)


Apu, hogy jön ki?

alap felvilágosító könyvek a születésről

2013. március 21. - Vera cimkék: szülőknek 3-6 

leadHogy születik a kisbaba? És hogy kerül oda? Miért van ott? Hol és hogy jön onnan ki? Miért vagyunk mások? Ezernyi kérdés az élet legalapvetőbb dolgával kapcsolatban: ez a születés. Szemlénkben három különböző típusú könyvet ajánlunk ebben a témában: van az őszinte svéd modell, a német alapos percizitás és a finom francia rajzos. Minden gyereknek a megfelelőt. Vagy mind a hármat?

Számítógépező bölcsisek?

2012. augusztus 30. - Vera cimkék: szülőknek 

montazsA gyermekek olvasási, számítógép-használati és televíziózási szokásairól készített kutatást az imami honlapcsoport. Az elsősorban kisgyermekes anyukákat összefogó szervezet online kutatása sok kérdést felölelt, az eredmények egyrészt örömmel töltenek el minket, Pagonyosokat, másrészt újabb és újabb feladat elé állítanak, ezért is tervezzük már a következő Százholdat. Olvassátok el az imamisok által összegyűjtött eredményekről szóló írást, és keressétek a minőségi gyerekirodalmat!


Ovi, suli stresszmentesen

2012. augusztus 21. - Vera cimkék: szemle szülőknek jó könyv ismertető hogyan válasszak? 

sHogy simán és gördülékenyen menjen az ovis beszoktatás, vagy a nagybetűs életbe való kilépés, akkor beszélgessünk sokat ezekről a témákról! Keresd meg, hogy nektek melyik kötet jönne be legjobban, vagy olvassátok el mindegyiket, remélem, nem hagytunk ki semmit a szerintünk legfontosabb könyvek közül!

 

 

 


Háború ha lenne... nálunk?

2012. augusztus 21. - Vera cimkék: szülőknek ismertető 

haboruSose gondolunk bele, hogy mi lenne, ha..., és szerencsére csak a hírekben látjuk, hogy milyen is a háború. Janne Teller esszéje gondolatébresztő mindenkinek, hogy megtanuljuk értékelni azt, ahol és ahogy élünk.

Munkácsi Anna ajánlója.