Apu, hogy jön ki?

alap felvilágosító könyvek a születésről

Hogy születik a kisbaba? És hogy kerül oda? Miért van ott? Hol és hogy jön onnan ki? Miért vagyunk mások? Ezernyi kérdés az élet legalapvetőbb dolgával kapcsolatban: ez a születés. Szemlénkben három különböző típusú könyvet ajánlunk ebben a témában: van az őszinte svéd modell, a német alapos percizitás és a finom francia rajzos. Minden gyereknek a megfelelőt. Vagy mind a hármat?
tovább...

Számítógépező bölcsisek?

A gyermekek olvasási, számítógép-használati és televíziózási szokásairól készített kutatást az imami honlapcsoport. Az elsősorban kisgyermekes anyukákat összefogó szervezet online kutatása sok kérdést felölelt, az eredmények egyrészt örömmel töltenek el minket, Pagonyosokat, másrészt újabb és újabb feladat elé állítanak, ezért is tervezzük már a következő Százholdat. Olvassátok el az imamisok által összegyűjtött eredményekről szóló írást, és keressétek a minőségi gyerekirodalmat!


tovább...

Ovi, suli stresszmentesen

Hogy simán és gördülékenyen menjen az ovis beszoktatás, vagy a nagybetűs életbe való kilépés, akkor beszélgessünk sokat ezekről a témákról! Keresd meg, hogy nektek melyik kötet jönne be legjobban, vagy olvassátok el mindegyiket, remélem, nem hagytunk ki semmit a szerintünk legfontosabb könyvek közül!

 

 

 


tovább...

Háború ha lenne... nálunk?

Sose gondolunk bele, hogy mi lenne, ha..., és szerencsére csak a hírekben látjuk, hogy milyen is a háború. Janne Teller esszéje gondolatébresztő mindenkinek, hogy megtanuljuk értékelni azt, ahol és ahogy élünk.

Munkácsi Anna ajánlója.


tovább...

Ismered Benedek Eleket?

összefoglaló a mesegyűjtőről

Benedek Elek halálának évfordulója augusztus 17.

Ez alkalomból a Pagonyon a népmesés kötetekből is válogathattok, és persze sok-sok Benedek Elek kötetből.

Hiszen Benedek Elek munkássága olyan hatalmas szövegmennyiséget és földrajzi távokat ölel fel, mint kevés mesemondóé rajta kívül.

Érdekességek, tudnivalók a nagy mesegyűjtőről.


tovább...

A varázslat csak tévedés

Kiss Ottó: Liliputi trónkövetelők, ill. Kárpáti Tibor, Cerkabella, 2012.

Kiss Ottó meséi felnőtt mesék. Annak viszont nagyon erősek – miközben olvasom őket, befelé nevetgélek. Ironikus kis szösszenetek, nem messze Csoda és Kósza vidékétől és nagyon közel Kiss Ottó korábbi könyvéhez, a Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délutánhoz. Mintha ezek a Béla bácsik és Sándor apák Hálló István szomszédai lennének.


tovább...

Mit játszanak a boltosok?

a Granna játékokról - újra

Bizony, bizony, ha nincsen épp senki a boltban, az eladók elővesznek néhány játékot, és kipróbálják őket, márcsak azért is, hogy a vásárlókat a tapasztalat birtokában a legpontosabban tudják majd tájékoztatni. A Granna játékokról ugyan írtunk már, de Munkácsi Annának annyira bejöttek ezek a társasok, hogy gyorsan le is írta, melyik az ő kedvence, és mit gondol a többi játékról. Ha további infókat szeretnétek, akkor majd személyesen is keressétek őt meg a Pozsonyi úton, ahol ősztől játékos napokat is tervezünk majd!
tovább...

Mi vajon a Pagony tábor bája?

Minden gyereknek ki kellene egyszer próbálnia a Noha Műhely nyári táborait, persze, mi Pagonyosok különösen ajánljuk azokat a heteket, amikor mi is beszállhatunk a szervezésbe. Idén két közös tábort tartunk, már véget ért a Mesekönyvírós tábor, és augusztus végén a nagyobbakat várjuk az Író Projekt Hétre!

Aki még nem fedezte fel gyermekének a Pagony tábort, annak dióhéjban Gévai Csilla meséli el, milyen volt a múlt hét a Nohában.


tovább...

Tizenkét szabad nap

Both Gabi nyaral, és olvas

Összesen ennyi szabad nap jutott Both Gabinak,  a Meseutca főszerkesztőjének, hogy kipihenje az évet. Gabi örökké lót-fut, szervez, folyton mesél, és mindig mosolyog. Ráadásul most már saját könyve is van, A hintarabló címmel, remélem, már olvastad! Ahogy nagyon érdemes elolvasnod a következő nyári interjút is, mert rengeteg könyvet ajánl! És benne maximálisan megbízhattok...


tovább...