Szutyoksári paradicsomlevese rántott mozzarellagolyókkal

igazi csemege

cimkék: #Végtelen Spagetti

Kétféle gyerek van: aki szereti a paradicsomlevest, és akit ki lehetne kergetni vele a világból. Nem tudom, ti melyik táborba tartoztok, de ha ezt a különleges, mozzarellás változatot készíted el, akkor garantálom, hogy mindenkinek ízleni fog! Vrábel Kriszta családi főzős blogjában ismét egy szuper recept egy nagyszerű könyv mellé!

Ha nem szeretnénk órákon keresztül a konyhát takarítani, ne bízzuk a paradicsomleves turmixolását a gyerekekre. Ebben segítsünk nekik, az alapanyagok „összedobálását” viszont bátran végezhetik egyedül. Szutyoksári önálló főzése emlékezetes maradt a fiaim számára, nekik persze kifejezetten tetszett, ahogy úszott a konyha a paradicsomtól, miután Szutyoksári bemerítette a robotgépet a fazékba. Tudom, hogy a gyerekekkel való főzés után kicsit több takarítás vár ránk, de ez azért már túlzás. Persze, Szutyoksári csak jót akart!:)

A klasszikus, édes paradicsomleves mellett nálunk nagy sikere van az olaszos változatnak is. Sőt, ha választani lehet, inkább ezt a fűszeres, sós, bazsalikomos változatot szokták kérni a fiúk. Talán nem meglepő, hiszen bazsalikomos paradicsomos spagettin nőttek fel. A leveshez pirított, fokhagymás kenyeret adok vagy rántott, mini mozzarellákat szoktam levesbetétnek sütni. A forró olajban, hirtelen sült panírozott mozzarella finoman nyúlósra sül, remekül passzol a ropogós bundához.

Hozzávalók:

1 kg paradicsom (nyáron, szezonban)/télen: 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv),

1 fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

só, frissen őrölt bors,

fél dl extra szűz olívaolaj,

1 csokor bazsalikom,

1 zacskó (125 gr) mini mozzarella, ebben 16 db van,

egy tojás, liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz,

étolaj a mozzarella sütéséhez

A paradicsomot daraboljuk fel, tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a hámozott, felezett vöröshagymát, a fokhagymát, az olívaolajat, kevés sót, borsot, a bazsalikom felét.

Adjunk hozzá fél liter vizet (ha esetleg maradt húsleves maradékunk, akkor átszűrve ezt, így még finomabb lesz a leves), fedjük le, és forralva főzzük 30 percet, míg a paradicsom szétfő. (ha konzerv, hámozott paradicsomból főzzük, ugyanígy járjunk el). Vegyük ki a vöröshagymát, majd turmixoljuk simára a levest. Kicsit óvatosabban, mint Szutyoksári! Frissen turmixoljuk el benne a maradék bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.

A mozzarellákat csepegtessük alaposan le, forgassuk meg először lisztben, majd felvert, enyhén sózott tojásban, végül zsemlemorzsában. Nagyon forró olajban süssük hirtelen ropogósra, tálaljuk a levessel.

Vigyázzunk, az elején még nagyon forró lehet belül a sajt!

Kapcsolódó cikkek