Szuzi cica halfasírtos spagettije

cimkék: #Végtelen Spagetti

Ha cica, akkor Szuzi, és persze kedvence a hal! Ismeritek már a könyvet a cicáról, aki haza akart menni? Akkor itt az ideje, hogy egy szuper és egyszerű halas recepttel kényeztessétek a családot! Hogy valaki nem szereti a halat?

Vrábel Kriszta családi főzős blogjában a jó recept mellett erre is találtok megoldást.

Éljen a halfasírtos Végtelen Spagetti!

A sok-sok kalandot megélt Szuzi cica talán a visszafelé simogatásnál is jobban szereti a halat. Ezért a nagy utazás és a hazatérés jutalmául egy tál halas spagettit készítettünk neki, mivel az evidencia, hogy a cicák szeretik a halat. De mi van a gyerekekkel?

Szerencsére az enyéim megeszik a halat. Egészen kis koruk óta kapják, sosem nevesítettem az alapanyagot külön, nem kóstoltattam meg magában, hogy ízlik-e vagy sem. (de ugyanígy vannak a kacsával, báránnyal, nyúllal, kecskével is). Mivel nekünk természetes mindezeknek a fogyasztása, így nekik is természetes lett mindez. Nagyon szeretik ezeket a húsféléket, ma már persze tudják, melyik micsoda. Nyáron, a Balatonnál az örök érvényű lángos-palacsinta páros mellett örömmel eszik a keszeget, süllőt, a tengerparton pedig a rákot, a tintahalat, sőt a kisebbik még a polipot is szereti.

Mivel a halevés hazánkban nem túlságosan elterjedt, nincs is azon mit csodálkozni, ha általában a gyerekek egy szelet hal helyett a csirkemellet választják. Sok szülő is ezt teszi. Ha azonban szeretnénk, hogy gyermekünk olykor halat is egyen, szép lassan kezdjük el szoktatni hozzá. A szoktatáshoz adok most egy ötletet: ha a jól ismert sült húsgombóc/fasírt formájára készítjük el a halat, a kicsik talán könnyebben megbarátkoznak vele (no nem mintha a hal valami félelmetes dolog lenne, amivel barátkozni kell). A panírozott, olajban sült dolgok amúgy is jól csúsznak a kicsiknél, próbáljuk ki ezt a halfasírtot, biztos, hogy sokkal finomabb, mint a kész, fagyasztott halrudacska.

 

 

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg halfilé, ez lehet valamilyen fehér húsú, tengeri halfilé: tőkehal, pangasius…, vagy ideális erre a célra a magyar harcsafilé. Ha fagyasztott halat kapunk, érdemes 10 dkg-mal többet számolni, mert azokhoz elég sok vizet fagyasztanak.

1 tojás,

1 csokor petrezselyem,

3 nagy gerezd fokhagyma,

só, frissen őrölt bors,

zsemlemorzsa,

olaj a sütéshez;

és még:

40 dkg spagetti,

5 dkg vaj,

frissen facsart citromlé

A halfilét kockázzuk fel egészen apróra. Ha fagyasztott hallal dolgozunk, előbb olvasszuk ki teljesen, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd kockázzuk fel. A petrezselymet aprítsuk, a felét keverjük a felkockázott halhoz, adjuk hozzá a tojást, 2 gerezd aprított fokhagymát, sózzuk, borozzuk, csepegtessük meg citromlével, adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Pihentessük a masszát, 15 percen át, majd formázzunk gombócokat, ezeket forgassuk meg finoman zsemlemorzsásban. Közben egy nagy fazékban tegyünk fel a spagettinek vizet forrni. Bő, forró olajban kezdjük el kisütni a gombócokat. Ha felforrt a tésztavíz, sózzuk. Főzzük ki a spagettit. A vajat a maradék aprított fokhagymával együtt olvasszuk meg egy nagy teflonserpenyőben, erre szedjük a leszűrt tésztát, szórjuk meg a maradék, aprított petrezselyemmel, keverjük el a halfasírtokkal, csepegtessük meg citromlével, azonnal tálaljuk.

Ilyen szép lesz, ebéd-vacsora után meg  lapozzatok bele itt a könyvbe, melynek címe: A cica, aki haza akart menni

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek