Tavaszi képeskönyvek óvodásoknak

cimkék: #szemle #ismertető

Ahogy éled a természet és előbújnak végre a virágok, úgy jelennek meg sorra az új könyvek is. Tavaszi válogatásunk most az ovisoknak szól: nagyon szép szövegek, kitűnő illusztrációkkal, húsvétra nem lehet szebb ajándék valamelyik kötet. Válogassatok kedvetekre!

Voicu Bojan: Hörcsögmesék - illusztrálta: Jánosi Andrea, ford. Vallasek Júlia, Koinónia, 2012.

Voicu Bojan könyve a Koinónia már sorozatként élő kis meséskönyvei közé illeszkedik. Ezekben a könyvekben, mint a Barniék tele, vagy a Berszán István kötetekben, egy-egy kis család mindennapjaiba tekinthetünk be. A legegyszerűbb hétköznapi történetek jelennek meg irodalmi anyaggá gyúrva: izgalmasan, kalandosan, humorosan. Éppen életük hasonlóságai miatt szeretik annyira gyerekek ezeket a fajta meséket, hiszen általuk az ő mindennapjaik is kalandokká válnak. Voicu Bojan könyve a gyerekek hörcsögei körül forog. Minden mese a hörcsögök hőstetteiről szól: hol kiszöknek, hol elbújnak, hol kis hörcsögök születnek, hol a gyerekek próbálják idomítani őket vagy éppen az egészséges étkezés titkát lesik el tőlük. A mesék hangulata olyan, mint az igazi fejből meséknek: életteliek és mulatságosak.

 

Osvát Erzsébet: A szerencsét hozó kiscsacsi - illusztrálta: Kass János, Holnap Kiadó, 2011.

Osvát Erzsébet a nagy mesélők idején, amikor Nemes Nagy, Zelk, Weöres és Kormos írták kényszerűségből azt a gyerekirodalmat, ami ma már klasszikus, amolyan másodvonalbeli meseíró volt. Csak a gyerekirodalom területén alkotott. Életművét a Holnap Kiadó adja ki újra, és sok van közülük, amit érdemes ma is olvasni. Könyveit többnyire Reich Károly illusztrálta, akinek kedves, érdes-puha figurái, pirosarcú gyerekei a legtökéletesebben illenek Osvát világához. A mostani kötet történetei a népmesék világát idézik, és jól illenek hozzá Kass János díszes és mégis jelszerűen egyszerű, vékony vonalas rajzai a sok mosolygó, népviseletbe öltözött lánnyal. Az írónő egyszerű történetei népmesei elemekből indulnak ki a stílus és a szerkezet szintjén is, de ezek a történetek a mai (illetve akkori, 40 évvel ezelőtti) világba vezetnek. Szerepel bennük mozgólépcső, járdára pottyant pénztárca, kádban fürdenek a gyerekek – de a tanulság hasonló, mint a régi történeteknél (bár talán kissé egyértelműbb): a jótettek megváltják a szerencsétleneket, a világ görbületei szépen kiegyenesíthetők. Ami pedig a legfőbb erénye a történeteknek: nagyon szerethető gyerekek vannak mindegyikben, akikkel bármi történik, az a hallgatókat-olvasókat érdekli.

 

Beney Zsuzsa: Cérnahangra - illusztrálta: Reich Károly, Holnap Kiadó, 2012.

Beney Zsuzsa költészete az újholdas költészet egyik nagy, és kevésbé értékelt teljesítménye. Talán ő foglalkozott legtöbbet mind verseiben, mind esszéiben a József Attila-i személyes költészet hagyományával. Míg József Attilánál minden tárgy és jelenség életre kel és a költő hangján kezd beszélni, létállapota a költőét igazolja és tükrözi vissza, addig Beney Zsuzsa a természet jelenségeit próbálja olyan költői nyelven, jelenésszerű képekben leírni, hogy abba belebújjon a költő hangja. Gyerekkötetének cím ezért is sokatmondó: ebben a cérnahangot keresi a természet képeiben. Azt a gyámoltalan, vékony hangot, amivel a gyerek fordul az anyjához, és azt a meleg, biztonságot adót, amivel az anya, aki szinte rámásolódik a természetre, megóvja a gyereket. Éppen ezek az egymáshoz forduló versek a legérdekesebbek a kötetből, noha a különböző bevett témákat (altató, ősz, tavasz, tél) megíró dalok is klasszikus szépségűek. Mondanom sem kell, hogy ez a Reich-illusztrációkra is igaz.

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek