Téma: Puki?

Doktor Proktor pukipora, Kolibri, 2012.

cimkék: #jó könyv #kaland #8-12

Vannak tabu témák. Tabu témák, amik léteznek, de amikről nem beszélgetünk: mert nem illik, kínos és kellemetlen. Ilyen a pukizás is. (Több példát a fent említettek miatt nem is sorolnék fel…) Ezért tehát meglepődhetünk, ha könyv borítóján, plakátokon találkozunk ezzel a címmel: Doktor Proktor Pukipora. Még jobban meglepődünk, ha a szerző nevére ér a szemünk: Jo Nesbo, a híres skandináv krimiíró. Ezt meg kell nézni közelebbről! - Munkácsi Anna ajánlója.

A történet Osloban játszódik: „Oslo egy egészen kicsi országnak, Norvégiának az egészen kicsi fővárosa.” De haladunk is tovább az Ágyú utcába, ahol főhőseink, a friss barátok laknak: Lise, Bulle, és Doktor Proktor. A professzornak több más érdekes – és félresikerült - találmánya közül a pukipor az egyik. Ettől nemhogy elmúlik a pukizási inger – pedig annak többen örülnének – hanem pukiznia kell az embernek. Ez igen kellemetlen, de Bulle látja benne a lehetőséget, hiszen minden gyerek szeret pukizni, és ezzel a pukiporral szagtalant szellenthetünk! El is kezdenek kísérletezni vele, és létrejön a Fingonauta por. Ez azonban nem árusítható gyerekeknek, mert egészen az égig elröpít: repülhetünk vele, és leszállni is tudunk, mert a pukioszlop megtart! (Ne felejtsük el, hogy szagtalan dologgal van dolgunk!)

Fontos, hogy a történet májusban játszódik, mikor egész Oslo a május 17-i Nemzeti ünnepre készül. (Amikor alkotmányuk aláírását ünneplik). Erre készül az iskolai rezes banda, az Akhersus erőd parancsnoka – a Nagy és Csaknem Világhíres Díszlövések leadásához -, minden lakos, és három főhősünk is, akik a pukiport árulják a gyerekeknek az ünnepségre. És ahol előkerül az anyagi haszon, ott bonyodalom lesz előbb-utóbb. Tryls és Trym, a nem az eszükről híres gonosz ikerpár sok gyerek életét megkeserítik az iskolában. Ez így van dúsgazdag apukájukkal is, aki szemet vet a Fingonautaporra, és ő szeretné eladni a NASA-nak, Doktor Proktor előtt.

És még mi jön ez után! A csatornában lakó szörnyekről, a trombitáról, a Szellemlyukról és a szerelmi történetről még nem beszéltem! Bulle, aki egyébként nagyon kicsi termetű, nagyon jó beszélőkével van megáldva, és Lisevel nagyon jó párost alkotnak - kivágják magukat a legijesztőbb helyzetekből is - az ész és leleményesség mindig jó páros.
Van itt barátság, ármánykodás, nyomozás, tudomány, szerelem, megtudhatjuk, hogy Norvégiának királya van, és sokat nevethetünk, mert lássuk be, hogy tud vicces helyzeteket teremteni egy puki, és aki nem nevet a 7 lövésen, az hazudik!

A könyv elsőre valóban fura lehet, hiszen a téma nem túl emelkedett, de korántsem csak a pukiról szól a történet, és a könyv nem is akar több lenni annál, ami: egy szórakoztató könyv fiataloknak.
Ja, és nyakunkon május 17!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek