Térbeli hernyócska-könyv - 2.

cimkék: #kreatív #Eszter blog

Múlt héten vágtunk bele A telhetetlen hernyócska pop-up verziójának elkészítésébe, és már nem sok van hátra. Ha tehetjük, vonjuk be a család apraját-nagyját, bőven lesz feladata mindenkinek. Azon túl, hogy a közösen végzett munka sokkal szórakoztatóbb, a végeredmény is gyorsabban felkerülhet a könyvespolcra, az eredeti mellé.

A telhetetlen hernyócska az egyik legkomplettebb gyerekkönyv, amit ismerek. Játékosan tanít a hét napjaira, ismertet meg a gyümölcsökkel, mesél el egy csodás természeti jelenséget, közben pedig tapogathatunk, dugdoshatjuk az ujjunkat az apró lyukakba (már akinek belefér), számolunk kicsit, és persze felsorolunk, ahogy az egy valamire való gyerekkönyvtől elvárható. Tömör és velős, hiszen a legkisebbekhez kíván szólni, de közben nem gügyög, sőt, még egy kis humorra is futja. Nem utolsó sorban pedig gyönyörű, és ha rászánjuk magunkat, hogy Eric Carle csodás rajzait leutánozzuk, sokat tanulhatunk a színekről, és a színkeverésről is. Nem kellenek hozzá profi eszközök sem, egy nyolcas kiszerelésű, jó zsíros zsírkrétaszett már bőven megteszi.

Amire szükséged lesz:

A/4-es kartonlapok
olló
zsírkréta
ragasztó
vonalzó
ceruza


Így készítsd el:

Hajts félbe egy A/4-es kartonlapot, és a belső oldal alsó felére rajzold fel a hernyócska azon eledeleit, amiket szombaton fogyasztott el. Egy másik kartonlapra rajzolj fel egy 8 cm hosszú és 6,5 cm széles téglalapot, majd vágd ki. Másfél centit hajts be a papírból, a megmaradó részre pedig rajzolj egy almát, színezd ki, a közepébe pedig vágj egy lyukat. A papír másik oldalára is rajzold meg az almát, és a lyukon kikandikáló hernyócskát. Ahogyan minden egyes nappal szaporodnak a gyümölcsök, úgy növeld minden további kartonlap szélességét is 5 centiméterrel.

Ha mind az ötféle gyümölcsöt megrajzoltad egy-egy kartonlapra, és ki is vágtad, akkor már nincs más hátra, csak hogy egymásba csúsztatva felragaszd azokat az oldal tetejére. Mindig csak a behajtott másfél centis sávon ragaszd fel a kartonlapokat, hogy később lapozni lehessen.

Az utolsó előtti oldalra rajzold fel a vasárnapi csemegét, a nagy, kövér hernyót, és a lepkebábot.

Egy A/4-es kartonlapra rajzold fel a színpompás pillangót, vágd ki, és a két szárnyának hátuljára ragassz egy-egy talpat, mint a napocskánál. A pillangót úgy helyezd fel, hogy a test és az egyik szárny találkozása essen a hajtásvonalra. A pillangót enyhén behajtott állapotban ragaszd fel a talpainál, hogy ha kinyitjátok az oldalt, akkor felemelkedhessen a lapról. Már csak annyi a teendőtök, hogy az oldalak külsejét egymáshoz rögzítsétek, és a fedőlapra felrajzoljátok a hernyócskát.

Kapcsolódó cikkek