Tesz-veszt a kezekbe!

cimkék: #jó könyv

A Tesz-vesz sorozat az egyik legfontosabb könyv volt számomra. A Sürgés-forgás Tesz-vesz városban szerintem nagyjából minden fontos dologra megtanít, amire szükség van az életben: hogyan lehet a pénzt elkölteni vagy eltenni, mindig vegyünk ajándékot a feleségünknek/férjünknek, és ne tegyünk túl sok élesztőt a kenyérbe.

Azóta két Tesz-vesz rajongó gyerekem lett, és a könyveknek családi tulajdonnevei lettek: a Kerekes kalandok a kiazágyból (ez az első mondat), a Szélfútta pedig eltörtazegonlába. A Tesz-veszek titka természetesen megfejthetetlen, de azért az egyik legfontosabb, hogy minden kép tele van burleszkes poénnal: mindenki folyton rázkódik, fejreesik, leönti magát, kétbalkezes. Ugyanakkor mindenki segít a másikon, amitől persze még nagyobb lesz a kalamajka, de nem baj, általában egy jó kis ünneplésbe torkollik mindez.

A Manó Könyvek legújabb Tesz-vesz sorozata a legkisebbeknek szól - amíg az óvodásnak a hosszabb történeteket meséljük, a kisebbek megnézegethetik a keménylapos lapozókat. A nyolc pici kötet egy helyes tűzoltóautóba van applikálva - nekem már ez is nagyon megnyerte a tetszésemet. Nagyszerűen lehet bennük utaztani például a legókat, h kivesszük a könyvet - szóval igazi játék és könyv egyben. Maguk a könyvek egy csomó teszveszes témát ölelnek fel: van járgányos, benne persze csupa szörnyű szerencsétlenség, kifolyás és belapulás. Szerepel benne a morcos kismalac, akit most éppen Durcinak hívnak (haj, de jó volna egyszer egységesen fordítani minden teszvesz minden nevét, mert így folyton át kell írnom a szöveget). Persze van egy az angolos jólneveltségről, ami didaktikus, de Cicó annyira a szívünkhöz nőtt, egy igazi derék macska, hogy még ez sem baj, különben is, az utolsó képen kb. 50 ágáyra pakolt könyvvel várja az esti mesét - honnan is ismerős ez a kép?... Aztán egy Ki kicsodában szépen egymás mellé vannak gyűjtve Tesz-vesz város legfontosabb fura lakói - valahogy mindenki kicsit túlzásba viszi, amit csinál. És van a csomagban két tanító könyvecske, egy számolós és egy ellentétes. A szövegeket persze a Scarry-féle zseniális illusztrációk éltetik itt is. Nézegessük, böngésszük, a legkisebbekkel!

(Richard Scarry: Tesz-vesz Város - Tűzoltó doboz, Manó Könyvek, 2011. 3490 Ft)

A Móra Kiadó új Tesz-vesz sorozatában az első kötet, az Esti mesék - mesék nem csak estére öt régiúj történetet tartalmaz. Bizonyára nem csak nekem tartozott a kedvenceim közé a nyolcvanas években kiadott Ballábas történetek és Meseóra (Árkos Antal ford.), amelyből az új kötet meséi ismerősek lehetnek - leginkább a képek, mert a szöveget Réz András fordította. Haladunk az egységes Tesz-vesz fordítások felé, legnagyobb örömömre. Legalább a nevekkel nem lesz gond, bár Cicó papa itt dr. Fülekivé változott, ami kicsit fura, de szerencsére csak egy történetben szerepel. A szöveg hangneme ismerős: teljes természetességgel, hétköznapi, szinte lakonikus stílusban tudosít a legképtelenebb őrültségekről is, mint például arról, hogy Ólasi úr egyre furább járművekben köt ki szórakozottságból a sajátja helyett.

A kalózokat megtámadó fűszörny, Cicóék horgászkalandja, amikor mindenki a vízbeesve fog halat vagy éppen Gerzson, a gorilla banánrabló akciója mind a szokásos kalandos-mulatságos Tesz-vesz hangulatot hozzák, ahol angolosan abszurd ötletek dobálják ide-ode a történetben hőseinket, nem beszélve a mellékszereplőkről, akiken mindig találunk valami vicces részletet. Hiszen a Tesz-vesz képben a legerősebb, például a sásból font szörny az első történetben annyira ötletes és vicces, hogy elviszi az egész sztorit. Az külön poén, hogy a rosszak miféle rosszaságokat követnek el: a veszedelems kalózok fefalják az almás pitét, a gorilla banánt rabol. Ami kevésbé szerencsés: az egyetlen kicsit szomorkás történettel zárunk, amiben szegény mosómedve mindent tönkretesz, és elég szomorkásan alszik el. Ami pedig hiányzott nekem: az oldalszám és a tartalomjegyzék, valamint egy kis tér: nagyobb margók, szellősebb elrendezés. Rövid könyvről van ugyan szó, így mégis kissé zsúfoltnak érződik. Az ára viszont nagyon baráti. Kis méretei miatt pedig ideális utazótárs, szemben az óriás Tesz-veszekkel.

(Richard Scarry: Esti mesék - mesék nem csak estére, ford. Réz András Móra, 2011. 1790 Ft)

A sorozat további kötete: Ahogy illik

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek