Egy képregényrajzoló élete

Futaki Attila: a Millennium expressz borítótervezője - interjú

Futaki Attila Firenzében tanulta a képregényrajzolást, aztán először itthon jelentek meg kisebb képregényei, majd Franciaországban és a Magvető Kiadónál a Spirál című könyve. Nem sokkal később beindult amerikai karrierje: ő rajzolta többek közt a Villámtolvaj (Percy Jackson) című regény alapján készült képregény első három kötetét, a Severed és a legújabb Conan is az ő nevéhez fűződik, majd 2013 őszén a New York Times címlapját illusztrálhatta. Futaki Attilát annak apropóján kérdeztük, hogy ő rajzolta Dávid Ádám új regényének borítóját.– Péczely Dóra interjúja.


tovább...

Lídia, 16

Részlet Gévai Csilla új regényéből

Egyszer az életben mindenki ír naplót, így van ezzel a tizenhat éves Lídia is, aki Gévai Csilla legújabb könyvében teszi közzé legféltettebb titkait. Nevetések, sírások, a létezés értelmén való elmélkedések, szerelmek, barátok.

Olvassatok bele a regénybe, aztán vagy keressétek elő a saját régi naplótokat, vagy kezdjetek írni egy újat!

A Lídia, 16 című könyvet keressétek a boltban!


tovább...

Hajsza a vonaton

Dávid Ádám: Millennium expressz - A potyautas, 2013, TilosazÁ

A századforduló Budapest történelmének talán legizgalmasabb korszaka. Se előtte, se utána nem látott fejlődés, pezsgő világvárosi élet. Millenniumi lázban ég az egész város, építkezések mindenütt. Jó ötletnek tűnik erről a korról írni könyvet: mindenki tud róla valamit, de egészen biztosan nem mindent. Rengeteg érdekes dolog történt akkor,  és ma is lépten-nyomon belebotlunk ennek az időnek az emlékeibe. Még jobb ötlet ifjúsági könyvet írni, gyerekeknek bemutatni valamit a századfordulóból. A témával könyvek százait lehetne megtölteni. Dávid Ádám csak egyet tölt meg, de azt alaposan.  - Kovács Tamás ajánlója
tovább...

Gőzmozdony az Oktogonnál

Interjúnk Dávid Ádámmal

Milyen vonat halad át Budapest szívében? Természetesen a Millennium expressz. Hogy még sosem hallottál róla? Akkor épp itt az ideje! Teri sem tudott az árva gyerekeket megmentő vonat létezéséről, amíg rajta nem találta magát. De hát ő a híres Zsolnay családból származik, és élnek a szülei. Akkor mégis miért vette fel a Millennium? Mert üldözi valaki, akiben nemrég megbízott. A vonaton azonban menedékre és barátokra lel. Közben üldözője egyre közelebb kerül hozzá, és az egész vonat veszélybe sodródik... Merre visz tovább a Millennium expressz útja? 


tovább...

Lídia töpreng

Gévai Csilla: Lídia, 16, Tilos az Á Könyvek

Lídia szerelmi élete szépen szólva is reménytelen. Két srác is tetszik neki: az egyik két évvel jár fölötte a gimiben és papnak készül, a másik pedig kábé száztíz évfolyammal előzte meg, ugyanis Gulácsy Lajos festőművész az, aki sajna 1932-ben meghalt. - Vujovits Júlia ajánlója a Lídia, 16 című könyről


tovább...

Nyomozás és nevetés

Gimesi-Jeli-Tasnádi-Vészits: Időfutár 2. - A királynő palástja

Kalandok, steampunk, időutazás, halhatatlan lények és igaz szerelem. Nagyjából össze is lehet ezzel foglalni a modern ifjúsági regények legfőbb vonulatait. Az összetevőket összerázva aztán a legkülönfélébb olvasásra alkalmas regényvariánsok keverednek ki. - Németh Eszter ajánlója
tovább...

Időfutár - A királynő palástja

- részlet -

Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea közös regényfolyamának első részének végén Hanna a múltban maradt. A második részben a barátai, az ellenségei, meg úgy általában mindenki őt keresi, miközben ő egyre kevésbé kétségbeesetten sepregeti a bécsi Freihaus Theater színpadát, miközben Mozart próbálja A varázsfuvolát. Tibiék pedig nyomokat keresnek a múltból: jegyzeteket, papírfecniket, elrejtett jeleket, amikkel Hanna üzen. Mert karácsonyra haza akarják hozni! Hogy ez sikerül-e, az nemcsak rajtuk múlik, hanem a Felemásszemű és Bujdosóné ármánykodásán is. Olvassátok el a regény első fejezetét!
tovább...

Ez most akkor irodalom?!

szemle friss ifjúsági regényekből

Ha úgy éreztük még nem olyan régen, hogy nehezen ismerjük ki magunkat a gyerekkönyvek között, hát most vagyunk igazán nehéz helyzetben! Hol azt érezzük, hogy nem tudunk választani a sok jó közül, hol azt, hogy nincs semmi nekünk való.

Míg a gyerekregényekben az illusztrációból és pár oldal elolvasásából már szinte tudtuk, milyen a könyv, az ifjúsági irodalommal meg vagyunk lőve. Nem lehet biztosra menni, nem lehet egy oldalból dönteni… Na, akkor most picit segítünk! - Győri Hanna fősegítő szemléje.


tovább...

Az olvasás az életformám

interjú Péczely Dórával, a Tilos az Á Könyvek új főszerkesztőjével

„A Tilos az Á palotájának még a tervrajzát véglegesítjük, de aztán elkezdjük felhúzni a falakat. Lesz már néhány fontos könyvünk idén, ezek már olyan elemek, amelyek maguktól be fognak épülni az Egészbe, de ami az alapot adja, az a Pagony Kiadó eddigi könyvei, hiszen a pagonyos könyvekből kinövő generáció olvasóinak adunk majd ki könyveket. Gondolom, azt nem kell bizonygatnom, milyen kritikus korosztály ez, és azt sem, mekkora felelősség nekik kiadni könyveket.” – ismerkedős interjú Péczely Dórával, az új főszerkesztővel az új kiadó, a Tilos az Á kapcsán.


tovább...