Időfutár - A királynő palástja

- részlet -

Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea közös regényfolyamának első részének végén Hanna a múltban maradt. A második részben a barátai, az ellenségei, meg úgy általában mindenki őt keresi, miközben ő egyre kevésbé kétségbeesetten sepregeti a bécsi Freihaus Theater színpadát, miközben Mozart próbálja A varázsfuvolát. Tibiék pedig nyomokat keresnek a múltból: jegyzeteket, papírfecniket, elrejtett jeleket, amikkel Hanna üzen. Mert karácsonyra haza akarják hozni! Hogy ez sikerül-e, az nemcsak rajtuk múlik, hanem a Felemásszemű és Bujdosóné ármánykodásán is. Olvassátok el a regény első fejezetét!
tovább...

Ez most akkor irodalom?!

szemle friss ifjúsági regényekből

Ha úgy éreztük még nem olyan régen, hogy nehezen ismerjük ki magunkat a gyerekkönyvek között, hát most vagyunk igazán nehéz helyzetben! Hol azt érezzük, hogy nem tudunk választani a sok jó közül, hol azt, hogy nincs semmi nekünk való.

Míg a gyerekregényekben az illusztrációból és pár oldal elolvasásából már szinte tudtuk, milyen a könyv, az ifjúsági irodalommal meg vagyunk lőve. Nem lehet biztosra menni, nem lehet egy oldalból dönteni… Na, akkor most picit segítünk! - Győri Hanna fősegítő szemléje.


tovább...

Az olvasás az életformám

interjú Péczely Dórával, a Tilos az Á Könyvek új főszerkesztőjével

„A Tilos az Á palotájának még a tervrajzát véglegesítjük, de aztán elkezdjük felhúzni a falakat. Lesz már néhány fontos könyvünk idén, ezek már olyan elemek, amelyek maguktól be fognak épülni az Egészbe, de ami az alapot adja, az a Pagony Kiadó eddigi könyvei, hiszen a pagonyos könyvekből kinövő generáció olvasóinak adunk majd ki könyveket. Gondolom, azt nem kell bizonygatnom, milyen kritikus korosztály ez, és azt sem, mekkora felelősség nekik kiadni könyveket.” – ismerkedős interjú Péczely Dórával, az új főszerkesztővel az új kiadó, a Tilos az Á kapcsán.


tovább...

Időfutár - A körző titka

Részlet Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Tasnádi István könyvéből

Hanna nemrég költözött Budapestre, minden szokatlan: új lakás (egy hetedik kerületi gangos bérház), új iskola (a Sigray), új tanárok, és persze új osztálytársak.
Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe... és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált.
Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz?
A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi,
 a szuperokos szegedi barátnő, és Tibi, a kicsit lassabb eszű, de hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek...

Olvassatok el egy fejezetet a nagysikerű rádiójátékból készült regényből!


tovább...

"Csak magunkra számíthattunk"

Interjú az Időfutár három szerzőjével

Nagyon jó érzés ilyen tökéletes szöveget olvasni. Amikor helyén vannak mondatok, falni lehet a történetet, de azért szép ritmikusan váltogatják egymást a gyomorszorító és a nevetős részek. Visszazuhan az ember a középiskolába, minden értelmetlen nosztalgia nélkül, hanem csak azért, mert pont olyan. A kalandok nem üres ötletfutamok, itt a dolgoknak tétje van, sorsok és életek múlhatnak mindenen, a hősök pedig, akik leginkább a Skype fölé görnyedve hősködnek, vállt vállnak vetve küzdenek. Klasszikus kalandregényesség és kortárs kultúra fonódik gond nélkül össze. 

Gimesi Dóra, a kortárs báb- és gyerekszínház meghatározó alakja, a Bábszínház dramaturgja, számtalan színházi díj nyertese az egyik, aki felelőssé tehető ezért a gördülékenységért. Névsorban a második Jeli Viktória, szabadúszó író, forgatókönyvíró és dramaturg, harmadikként pedig Tasnádi István következik, akit a Krétakör darabjai, a Finito és számos egyéb alkotás tett híressé a felnőtteknek szóló irodalomban, de újabban a kortárs ifjúsági színház legfontosabb írója (Cyber Cyrano, East Balkán, A harmadik hullám). E-mail interjúnkban ugyanazokra a kérdésekre válaszolt a három szerző.


tovább...

Tasnádi István: A kőmajmok háza

Részlet

Kornélék házába nyárra egy okoskodó kislány érkezik a nagymamájához. Foly­ton valami mágikókról és nyambikvarákról karattyol, és hogy ő titokban szala­mandra, Kornél pedig garabonciás... Csakhogy az események meglepően iga­zolják Izabella agymenéseit, és Kornél végül együtt próbálja kideríteni vele, hogy mi is a helyzet a mágikókkal, hova tűnt az apja, és miért hallgat a múltról mélyen az anyja.

Tasnádi István ifjúsági regénye varázslatról és felnövésről áprilisban jelenik meg a Könyvfesztiválra. Olvassatok el belőle most egy fejezetet!


tovább...