Titi és Titti krumplija

Végtelen spagetti - Vrábel Kriszta családi főzős blogja

cimkék: #Végtelen Spagetti

Ma indul Vrábel Kriszta főzős blogja, ahol Pagony könyvekhez kapcsolódó finom recepteket adunk közre Vrábel Kriszta segítségével. Itt az első recept!
A Pagony könyvek közül elsőként a Titi a toronyház tetején hősét, Titit választottam receptem címzettjének. Nem véletlenül, hiszen nekem is van egy saját Tittim (igaz, mi két t-vel írjuk a nevét). Titti, azaz Kristóf, a kisebbik fiam. A nagyobbik, Ádám kezdte el őt Titosznak hívni a születése óta (nyilván 2,5 évesen a „kr” betűkapcsolattal meggyűlt a gondja), majd ebből lett a Titti. Gondoljatok bele, nekem anno a Vrábel Krisztina milyen nyelvtörőt jelentett, én egyszerűen Tittinának hívtam magam. 

A névazonosságon túl Tittim külsőre is igen hasonlít Annie M.G. Schmidt mesehősére. Kerek fej, pisze orr, gombszemek. Mintha róla mintázták volna. De itt véget is ért a hasonlóság, miután kiolvastuk a könyvet, rá kellett jönnöm, Titi egészen más karakter, mint az én vagabund fiam. Remélem, ha egyszer viszont benő a feje lágya, ő is ilyen segítőkész, jóravaló gyerekké válik, még ha daruskocsija nem is lesz.

Milyen ételt készítsünk ennek a sok-sok kalandban részt vett fiúcskának? Az enyéim döntöttek: „Anya, süssünk neki krumplit! Úgyis mindig azt eszik Trappolkáéknál”.



Szerintem nincs gyerek a Földön, aki ne szeretné a sült krumplit! Én viszont nem szeretem. Enni olykor igen, de sütni itthon a három pasira? Azt már nem! A tocsogó zsiradékkal és az égett olajszaggal járó szalmakrumpli helyett viszont van egy nagyon jó kis recept, amely nem más, mint a svéd sült krumpli (világszerte ismert nevén a hasselback potato), amely egyszerre puha és ropogós, zseniálisan finom, miközben rendkívül látványos is. Egy nagy tepsi harmonikára hasonlító krumpli garantáltan gyereket és felnőttet egyaránt elvarázsol.

A receptben leírt változat egy alapverzió, amelyet kínálhatunk köretként, de sajtkrémmel, túrókrémmel, fűszeres mártásokkal kísérve önálló vacsora is lehet belőle. Végtelen módon variálható: megszórhatjuk reszelt sajttal, olyan friss zöldfűszerekkel, amelyet gyermekeink megesznek, süthetjük héjastól, édesburgonyából… Tavasz végétől pedig újkrumpliból is nagyon jól működik!

Nálunk ez a képen is látható a házi ketchup a kedvenc hozzá. Ezt a világ legegyszerűbb dolga elkészíteni: 2 dl sűrített paradicsomot turmixgéppel elkeverek egy kis marék mazsolával, sózom és borsozom. Ennyi. Nincs kristálycukor, tartósítószer és adalék.

 

Harmonika krumpli

 

Hozzávalók: 1 kg nagy szemű, sütni való burgonya, 3 dkg vaj, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 2 kis gerezd fokhagyma, 1 csapott tk. tengeri só

 

A burgonyákat hámozzuk meg, éles, vékony pengéjű késsel vagdossuk be a krumplikat a 2/3 részükig, úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el az olívaolajjal, az aprított fokhagymával és a sóval. Kenőtollal kenjük meg a vajas keverékkel a krumplikat, a rések között is, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire 230 fokon süssük 40-45 perc alatt készre. Időnként kenjük meg a krumplik tetejét a lecsöpögött vajjal.

Kapcsolódó cikkek