TOP 10 építkezős könyvek

Felújítunk

cimkék: #szemle #hogyan válasszak? #Best of

Mint tudjátok, felújítjuk a boltot! Először rombolunk, aztán építkezünk. Elolvastuk, hogy hogyan kell csinálni. Olvassatok ti is építkezős könyveket velünk! Előhangnak pedig álljon itt Weöres Sándor verse, a Kisfiúk témáira 4. szakasza.

 

Apukám házat épít. 
Először a kéményt, borzasztó nagy füsttel. 
Aztán a ház tetejét. 
Azután aztán az ablakokat, 
nem látunk át rajtuk, olyan feketék, 
csak a falakon látok keresztül, 
mivel még nincsenek. 
De meg kell építeni a falakat is, 
meg a szobákat külön-külön. 
Mikor a ház leér a földig, 
apukám azt mondja: Ujjé!

1. Berg Judit - Agócs Írisz: Maszat épít

Maszat, mindenki kedvence, házépítésbe fog, amikor Pötyi baba nála éjszakázik. Tőle azt tanultuk, hogy először le kell rajzolni, amit meg fogunk építeni, és csak utána szabad belefogni. A terveken kívül a falakon is lesz rajz, méghozzá egy pagonyos illusztrátoré... Hogy kié és mi az, az TITOK!

2. Bartos Erika: Bogyó és Babóca épít

Babócáék hatalmas, minden funkciót ellátó homokkkastélyt építenek nyáron a homokbogárnak. Amilyen tágas a kastély, olyan tágasnak fogjuk érezni az új boltot is, reméljük. És közben nagyon vigyázunk, hogy semmi ne dőljön a fejünkre, mint Gömbinek az építőkocka tornya, nehogy a végén mi is azt kiabáljuk: nem, nem, nem akarom!

 

3. Richard Scarry: Sürgés-forgás Tesz-vesz városban

Hogy hogyan épül egy ház (készül a kenyér, a papír, az út), azt természetesen ebből a könyvből tanulja meg az ember. A profi házépítés közben persze a rajzokon időnként fejre esik valaki, vagy belepottyan a cementes vödörbe, de ettől lesz Tesz-vesz város az igazi. Amiben biztos vagyok: az új Pagonyban is legalább annyi gyerek lesz, mint ahány a Cicóék mellé költöző Férc-családban van. Ott sose leszel egyedül, az tuti!

4. Zdenek Miler: Kisvakond és az árvíz

Most körülbelül úgy néz ki a bolt, mint a Kisegér háza az árvíz után. Szerencsére nekünk is segítenek, ha nem is barátaink, hanem a munkások, lapáttal, kalapáccsal, fűrésszel, hogy az új háza a Pagonynak szebb legyen, mint a régi. Ha pedig meglesz, szerintem mi is napfelkeltéig fogunk bulizni, akárcsak a Vakond és barátai.

 

5. Marék Veronika: A barátságos harapófogó

A régi Pagony egyik baja az volt, hogy egyszerűen elfogytak a polcok, és csak nőtt és nőtt a káosz. Így járt Kati és Peti is, akiknek annyi jó játékuk lett, hogy már nem tudták hova rakni őket, és hatalmas rendetlenség lett a szobában. Ezért ugyanarra a következtetésre jutottak, mint mi, hogy új polcokra lenne szükség. Mi ugyan egy kicsit tovább mentünk. A barátságos harapófogóból minden asztalos szerszámot meg lehet ismerni. Élőben pedig egy jó hét múlva megfigyelhető a bolt ablakain keresztül, hogy hogyan készülnek a boltban a polcok.

 

6. May Szilvia - Pikler Éva: Imbusz mester autót épít

Nem csak bútort és házat, de autót is lehet házilag készíteni. Imbusz mester a háromlábú Pudlimásznak készít egy csodaautót, amiben megmenekülhet üldözőitől, sőt, le is győzheti őket. A bogaras mester bármit megszerel, szerintem egy bolt se okozna gondot neki.

 

7. Csoda és Kósza mint boltosok

Csoda és Kósza meséjét azért citáltam ide az első kötet végéről, mert ők ott egy egészen új boltot építenek. Ahol mit árulnak: havat. Ami ugye megolvadhat. Lejár a szavatossága. Van ilyen. De attól még hó, nem? Lehetett tudni, hogy megolvad, nem? Akkor azért nagyon jó vásár ötszázért, nem? Na, reméljük, mi nem leszünk ennyire vicces boltosok - csak ennyire jó mesék boltosai.

 

8. Bátky András: Bazsó és Borka, utolsó mese

Ebben a történetben nem építenek. Ez a történet azért fontos, hogy megtudjuk, hogyan kell igazán hatékonyan, gyorsan, alaposan rombolni. Fontos hozzá a víz, az ételmaradékok, a homok és sár. És persze a gravitáció, a gyerekek legnagyobb barátja a rombolásban. Ezek segítségével igen könnyen szétverhető egy lakás pillanatok alatt. Ne próbálkozzunk, de nevessük rajta, és kicsit irigyeljük a mindenre képes ikreket! A Pagony most pont úgy néz ki, mint egy ilyen lakás - de néha rombolni sem könnyebb, mint építeni.

 

9. Bálint Ágnes: Hajónapló

A rozoga bárka felújítása mint nyaralás ideális lenne egy mai gyerek számára is. Ezért ugyanolyan jó olvasni Bálint Ágnes könyvét most is, mert ugyan kicsit másféle szomszédok és kamionosok vannak talán manapság, de köveket pakolni, faágakat rakosgatni, csónakázni, fúrni-faragni, tüzet rakni, amatőr horgászni, napozgatni mindeközben, az azért nagyon jó dolog. Elvan vele bárki, miközben az anyuka csak üldögél, és nézeget. És mindenkinek jó lesz, legyen magányos néni, kutya, sápadt kislány vagy önállóságra vágyó kiskamasz.

 

Kapcsolódó cikkek