Top 50, magyar gyerekkönyv 2000-2010, 20 szakmai szervezet ajánlásával

cimkék: #jó könyv #ismertető #híradó #ötvenes lista

Több intézmény, szervezet, gyerekfolyóirat, egyesület és társaság szavazata alapján összeállt az elmúlt tíz év 50 legjobb gyerekkönyvének listája. A Népszabadság pénteki Top 50 magyar gyermekkönyvmellékletében jelent meg az eredmény. Hogy miért és kinek, kiknek is fontos ez a lista? Ahogy Both Gabi, a Csodaceruza szerkesztője mondja a Népszabadság hasábjain, egyrészt a mai gyerekirodalom "igazán méltó arra, hogy exponálja magát a nagyközönség előtt is", másrészt "ha kisgyermekként igényes könyveket veszünk kézbe, felnőttkorban automatikussá válik a minőségi kultúra fogyasztása."

És fontos a kiadóknak is. Visszajelzés arról, milyen könyveket adnak ki, hogy tetszik a különféle irodalommal foglalkozó és irodalomértő közönségnek, ami reméljük, hogy találkozik az olvasók ízlésével is. Egyrészt nagyon érdekes mindig egy ilyen listánál, hogy mi kerül be, és hányadik helyre, de hogy egészen őszinte legyek, nagy meglepetések mégsem értek.

Az külön öröm, hogy a Pagony több könyvvel is szerepel, igen rangos helyen:

1. helyen a Csimotával közösen kiadott Friss tintával,
4. helyen a Ruminivel,
7. helyen A Sötétben Látó Tündérrel,
18. helyen az Emese almájával,
21. helyen a Csoda és Kószával,
26. helyen A tesó-üggyel,
28. helyen a Zöldség Anna és a beszéló pónilóval,
31. helyen a Micsoda idővel!

Gratulálunk szerzőinknek is a helyezésekért!

Nagy öröm, hogy sok (mondhatni csak) jó és színvonalas könyv került a listába, a jobbnál jobb szerzőknek és a minőségi gyerekirodalomért dolgozó kiadónak köszönhetően (Cerkabella, Csimota, General Press, Holnap, Jelenkor, Koinónia, Magvető, Magyar Könyvklub, Móra, Naphegy, Noran, Pesti Kalligram, Osiris).

A teljesség igénye nélkül nézzük, mik kerültek az elmúlt 10 év 50 legjobb gyerekkönyvei közé. Megfér jól együtt a listában a két svédverses típusú, de mégis nagyon különböző Kiss Ottó Csillagszedő Máriója és Kukorelly Endre Samunadrágja. Az előbbi érzékeny és finom hangú, pont kellemesen ironikus kötet, ami nálunk otthon éppen most lett kedvenc."A vonatsínek
egymás mellett
mennek,
de valahol messze
összeérnek.
Apa szerint
csak a végtelenben.

Apa és anya
is egymás mellett
mennek,
én meg középen,
mert én vagyok a végtelen,
ahol ők összeérnek."


Kukorelly vagány, nyelvjátékos, humorizáló verseskönyve olyan, ami egyszerre figyelésre, az érzékelés szabadságára és a közös, összekacsintós nevetgélésre hív...

"Anyai cipőben járkálok
le-föl, mert az legalább
kipeg-kopog.

Legjobb jelmezben lenni,
akkor előre el van döntve,
hogy ki vagyok."


És itt van Szilágyi Ákos is a Cet ecetbennel, a már-már avantgardot súroló verseivel... Egyik legjobb és legviccesebb könyvheti élményem az volt, amikor élőben elő is adta verseit, énekelve, hiszen minden kötetéhez Cd jár.

Több Szegedi Katalin által illusztrált mesekönyv is ott van az 50-ben, a Boldizsár Ildikó írta Boszorkányos mesék és Királylány születik, mindkét szöveg erős, atmoszférikus, és félreismerhetetlenül Boldizsár Ildikós, az asszociációs lehetőségek, a továbbfűzés és az álmodozás olyan fokú szabadságát kapjuk tőlük, ez továbbsarkall az olvasásra és bíztat a továbbmesélésre. Szegedi Katalin saját könyve, az Álomcirkusz is bekerült a legjobbak közé.

És ott van Kövér Lajos, Kövér Lajos aranykeze, A részeg elefánt, Apám kakasa, A buta felnőtt, azaz mondhatnánk Lackfi János, több műfajban, több helyen is szerepel, mint a gyerekirodalom egyik fő reprezentánsa, aki gyakran és tudatosan kapcsolatot teremt a közönséggel, behozza az irodalmat életünkbe, nem csak a párnánk alá.

Kántor Péter Kétszáz lépcső föl és le volt az egyik első kötet, ami közel vitt engem a gyerekirodalomhoz, nagy öröm, hogy ott találtam a listában, hiszen a 18-as villamos még most is ugyanott zötyög és pontosan ugyanúgy:

"Tizennyolcas villamoson
kesergek,
alig kapok levegőt,
jó, ha fejbe nem vernek."


A Kerge ABC, mint versantológia, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel zseniálisan vicces, nem szigorúan, azaz (hálisten) újraértelmezett abc-s kötete, amelynek illusztrációit Paulovkin Boglárka készítette, az Apám kakasa Lackfi János és Vörös István antológiája, Molnár Jacqueline képeivel, vicces és találó parafrázisokkal tisztelegnek a költők az ősök előtt.

Ott van Kovács András Ferenc a Hajnali csillag peremén című versantológiával, amit Takács Mari illusztrált, az egyik legszebb kortárs verseskötet lett, verseinek zeneisége, a valóság áthangszerelése, és a néha vaskos, merész és manír mentes nyelvi poénok tökéletesen forrnak egybe Takács Mari festményeivel."Boldogfalván hordót fúrtam,
kemencét kotortam -
Úszkáltam a boldogságban,
Mint a légy a borban!"


A hagyományosabb mesei vonaltól eltérő szövegek is itt vannak végre az 50-ben. A filozofikusabb, az érzékelésre többet bízó, mitikus Irijám és Jonibe, az írásban, a szövegszövésben tobzódó Szíjj Ferenc könyvei, a Szuromberek királyfi és a Zöldség Anna. A modern, mindenféle sallangtól és konzervativizmustól mentes (képileg és nyelvileg egyaránt) és a vizualitást előtérbe helyező Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután, Csókolom, pókmajom! és Lomtalanítás a Fehérlófia utcában.

És ott van a Rumini, a Micsoda idő!, azaz Berg Judit, az egyik legismertebb és legkedveltebb mai szerző, aki úgy írja regényeit és meséit, hogy minden gyereknek azonnal kedvencévé válik, a hétköznapi, kis élettörténéseket egy pillanat alatt kalanddá és izgalmas mesévé varázsolja.
A felsorolás és ismertető nem teljes, de böngésszetek ti is, olvassatok, olvassunk együtt, csak bírjuk szusszal ezt a sok, jó könyvet!


Még van egy napotok szavazni, mert közben folyik a közönségszavazás is az egyszervolt.hu oldalán!!! Itt lehet szavazni!

Kapcsolódó cikkek