Tücskök, bogarak

Új képeskönyvek a Könyvhétről

cimkék: #szemle #illusztráció #jó könyv #Best of

Apróságok nőttek nagy, albumszerű képekké a Könyvhét két képeskönyvekében, az Aranyvackoron díjazott Cókmókban és Maros Krisztina Szép Magyar Könyv-díjas illusztrátor első saját mesekönyvben. A kicsi tücsök az óriási Holdra siet, az antiszociális szekrénymanó meg minden ellenkezése ellenére végül csak megmenti a világot. Kun Fruzsina képeskönyvében pedig grimaszokat és hullámzó, körökre, négyzetekre bontott világot nézhetnek a kicsik. Három kiváló illusztrátor, három különböző világ, de mindegyiket élvezet végiglapozni. Lapozgassatok ti is!

Maros Krisztina: Tücsök a Holdon, Manó Könyvek, 2012.

Ez a mese egy szépséges, Holdon alvó tücsök képéből született, kékek és sárgák egyensúlyából. A szöveg Maros Krisztina első meséje, aki megmarad illusztrátornak a mesében is. Képeket ír meg és le, és fűzi össze őket egy talán kicsit túl andalgós mesévé – ami érzelmet az ő képi világában textúrákkal, groteszk orrokkal, néniarcú katicával, a nagy és a kicsi ellentéteivel felold, az a szövegben nem oldódik fel az érzelmeket ellenpontozó nyelvi gesztusokkal, se nem húzzák mélybe olyan súlyok, amitől szabadulva fel lehet repülni a Holdig. Nézegessük sokat ezt a szép könyvet, ízlelgessük a részleteit ennek az igazi képeskönyvnek.

Kun Fruzsina: Arcok, Formák, Kolibri, 2012.

Kun Fruzsina könyve a legkisebbeknek szól. Az első kötet, az arcok emberi arckifejezések tára. Az erős kontúrok, ütős, de nem rikító színek és a vicces arckifejezések emelik ki a lapozók közül a kis könyveket. Minden oldalra jut egy-egy vizuális játék: ha sír az arcocska, akkor esik az eső, ha pimaszkodik, hát morog a kutya is, a baloldali arckifejezést tükrözi, vizuálisan magyarázza a képbe sűrített történet a jobboldalon. A Formák kötet pedig a hráomszög, négyzet, kör, hullám formáit keresi meg a körülöttünk lévő világban, és segít a gyereknek is megkeresni ezeket, fejlesztve az analitikus gondolkodást. A könyvek egyetlen hibája, de talán nem is hibája, inkább számomra kérdéses pontja a minden oldalon szereplő kis kérdés: úgy éreztem, hogy a megcélzott korosztály számára túl nehezek ezek a kérdések. Nehéz számolni egy ekkora gyereknek, nehéz absztrahálni egy érzelmet és átvetíteni egy másik szituációba vagy saját magára. Nehéz megtalálni a kép rengetegben a vonalakat és formákat, de még nehezebb elkülöníteni az egymásba ágyazott elemeket. De talán épp ez tágítja ki az amúgy 2-3 éveseknek szóló kötetek célcsoportját a nagyobb óvodások felé. (Győri Hanna)

G. Szász Ilona: Cókmók, a morgolódó szekrénymanó, General Press, 2012. Ill. Gyöngyösi Adrienn

Átlagos esetben egy morgolódó szekrénymanóról azt gondoljuk, hogy bevackolja magát egy régi szekrényünkbe, ki sem dugja az orrát, és az ujjunkba harap, ha kinyitjuk rá az ajtót. Ezzel lehet heccelni a gyerekeket kiskorukban, az amúgy is elvarázsolt padláson: homályos, poros, csendes és titokzatos az apró neszek miatt. Ki ne hinne benne, hogy ha becsukjuk magunk mögött a padlás ajtaját, előbújnak a bútorok közül az ott lakó lények, és elkezdenek zsizsegni, de amint visszanyitjuk az ajtót, el is tűnnek – így sosem láthatjuk őket, de tudjuk, hogy vannak!

Nos, itt ilyenről szó sincs. G. Szász Ilona manója egészen más. Ő nem uralni, és elfoglalni szeretné a régi szekrényt, hanem takarítani, szellőztetni, rendet tenni benne, és éjjel őrizni a szekrény álmát, „Mert ez a dolog sarkalatja!”.

Ilyen manót pedig bármelyikünk elfogadna, és nem csak mi, hanem a szekrényben lakó régi ruhák, kacatok is. Elfeledett kedvenc darabok, melyeket megőrzésre tettünk félre, emléknek őrizzük őket, de feléjük sem hederítünk évek óta. Majd jók lesznek még valamire, és nincsen szívünk kidobni őket, de szégyenszemre csak a molyokat etetjük velük….

De most már van aki segít: Cókmók! Vállalkozik rá, hogy megkeresi az Ólevendulát, mellyel kiűzhetik a talált szekrényből a hívatlan látogatókat. Na és persze morgolódik, mint mindig, hogy miért neki kell mindezt csinálnia. A kis manó kénytelen-kelletlen indul útnak a Bűvös Kertbe, de ha megszerzi a varázsnövényt, indulhat a takarítás!

Útközben sokan cserbenhagyják, és kihasználják a mi igazából jószívű kis manónkat, aki annak reményében, hogy elvezetik a Bűvös Kertbe, segít a bajbajutottaknak. Sok viszontagságon megy keresztül, és el is fárad a kis hősünk, de nagy szívének meglesz a jutalma, és eljut a Boldog Tündér kertjébe. Megízleli, hogy milyen az igazi boldogság, és új nevet is kap, mely jobban illik rá, igazi jellemére.

Kedves történet, melyet Gyöngyösi Adrienn nagyvonalú illusztrációi tesznek komolyabbá, és nem egy tündérmesévé. Bár morgó manónk egyébként sem az a tipikus mesefigura, kicsit túl sokat és igen cifrán morog, de aki ismeri G. Szász Ilona nyelvezetét és stílusát, azt tudja, mire számíthat. (Munkácsi Anna)

Kapcsolódó cikkek