Színek, szirmok, szoknyák

Győri Borbála kreatív blogja

Végre, végre itt a tavasz, itt vannak a színek, a virágok. Aki már éppen hiányolta, hogy kicsit komolyabb és tartósabb kézműveskedésről is szó essen, mint legutóbb, az most remélem elégedett lesz. A virágos ablakdísz és virágtündér készítése az eddigiekhez képest nagyobb rákészülést és több kelléket igényel, de az eredmény garantáltan tetszeni fog kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és hosszú ideig a lakás kedves dísze lehet, és anyák napjára is nagyszerű ajándék.


tovább...

Tündérek a könyvespolcon

Legjobb tündéres mesekönyveink

Tündéres hetünk van: most jelent meg a Csomótündér című mesekönyvünk, amiben egy különleges csomó tündére varázsol szerelmet.

Ráadásul a farsangi szezon közepe van, és ilyenkor minden kislány legalábbis tündér vagy királylány, és hős lovagból sincs hiány.

Összeválogattuk legjobb tündéres mesekönyveinket nektek, 5 éves kortól egészen 12 éves korig szemezgethettek a könyvek közül.


tovább...

Tündérszárnyak, cipőfűzők

Gimesi Dóra: Csomótündér, Pagony, 2013, Illusztrálta Gyöngyösi Adrienn

Honnan tudhatjuk, kiket teremtettek valóban egymásnak? Legyőzheti-e a szerelem a fizikai távolságot, az önbizalomhiányt, a házsártosságot, a társadalmi és mindenféle más különbségeket? Minden rendes mese felnőtt problémákat feszeget: élet-halál kérdéseket, halál komoly szerelmeket, világmegváltást, áldozathozatalt, ilyesmit. Ettől persze lehet humora – szerencsére. Ezek a mesék épp ilyenek. Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy a képek és a betűk is szépek, akkor már igazi bértollnoknak tűnök. Mit tegyek? Nagyon szeretem őket. Tündérmesék kisebb-nagyobb olvasóknak. - Szombati Enikő ajánlója


tovább...

Az egyik Év Gyermekkönyve-díj ismét a Pagonyé!

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek.

Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy Berg Judit Ruminije, Czigány Zoltán Csoda és Kószája és Szijj Ferenc Zöldség Annája után idén ismét Pagony-könyv, ezúttal Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér című mesekönyve kapta a megtisztelő Év Gyermekkönyve-díjat.

Az IBBY további díjazottai: Schein Gábor és Rófusz Kinga Irijám és Jonibe - verses mese gyermekeknek és felnőtteknek című könyvéért.

Tóth Krisztina Florence Jenner-Metz: Neked írok, Apu! című könyvének fordításáért.

Csukás István - gyerekirodalmi munkássága elismeréséül.

Minderről bővebben ITT olvashattok.
tovább...

A Sötétben Látó Tündér - "elég siralmas volna a világ, ha már ötévesen is csak annyiban hinnénk, mint megkeseredett negyvenesként"

Vasárnap dél körül kicsit zúgó fejű, kicsit elvarázsolt, kicsit fáradt gyerekek és felnőttek özönlöttek ki az Örkény Színház terméből a Sötétben Látó Tündér előadásáról. Pogány Judit kibontja és élő mesévé változtatja Bagossy László dús szövegét. Hiszen ő a Sötétben Látó Tündér, aki vigasztal és bátorít, aki segít eltalálni önmagunkhoz és nem félni magunktól: szörnyeinktől, akiket a sötétben látunk...
tovább...

Interjúnk Bagossy Lászlóval, A Sötétben Látó Tündér című könyv szerzőjével

Új könyvünk, a Pagony által kiadott A Sötétben Látó Tündér eredetileg színházi előadásnak született az Örkény Színházban, méghozzá Pogány Judit főszereplésével. Az előadás sikerdarab lett, és most könyv készült belőle. Bagossy László különleges szövegvilágának és Takács Mari gyönyörű illusztrációinak találkozásából valami egészen csuda dolog jött létre. Bagossy Lászlóval, a szerzővel beszélgettünk...
tovább...

Szegedi Katalin interjúja Takács Marival, A Sötétben Látó Tündér illusztrátorával

Takács Marival a Sötétben Látó Tündér című legújabb mesekönyvének megjelenése ürügyén beszélgettünk. Amikor elolvastam ezt a szépséges mesét, és közben nézegettem Mari ugyancsak csodaszép képeit, óhatatlanul is az jutott eszembe, hogy a Pagonynak biztosan van egy titkos, házi Sötétben Látó Tündére, mert az elkészült képi világ olyannyira illik Bagossy László meséjéhez – hogy mesebeli fordulattal éljek – mintha csak ráöntötték volna. A látvány annyira karakteres lett, hogy én már máshogyan nem is tudnám elképzelni ezt a történetet.
tovább...