Újszülöttnek minden új

avagy régi kedvencek új köntösben

Ugye emlékeztek még, hogy miket olvastak fel nektek kiskorotokban? Melyik volt a kedvencetek? Én emlékszem a kedvenc könyveimre, és biztos, hogy én ezeket is szeretném majd a gyerekeimnek felolvasni, persze a sok-sok újdonság mellett. Hogy? ezzel nem vagyok egyedül? Van, amelyik könyvről csak a szüleim mesélték, hogy mennyire szerettem, de gyerekkori könyveimet bármikor megismerném. Kiskoromban ott figyeltem minden este, ahogy sorakoznak szépen egymás mellett a könyvespolcon.- Munkácsi Anna ajánlója.

A régi mesék előkerítése azonban nem mindig egyszerű, mert a nagy kedvencek sokszor elkallódnak, más családtaghoz vándorolnak, sajnos sokukat nem adják ki újra, és az antikváriumokban is hosszú a várólista. Köszönjük hát a klasszikusokat kedvelő kiadóknak, hogy nem hagyják elfeledni a régi kedvenceket – és az újakat sem! :)

Bors néni könyvét a Móra kiadó gondozásában látjuk újra, harmadik, felújított kiadásban Keresztes Dóra rajzaival. Nemes Nagy Ágnes ismert versei és meséi izgalmas dallamot, olykor szokatlan csengést adnak, de nem is baj ha nincs minden vers rímekbe szedve, sőt, ez az igazi lépés a kicsiknek a mondókázás és a hosszabb mesék között. Az ilyen kicsiknek találó a mesék tagolása, szerkesztése is, izgalmas követni, hogy hol is tartunk, és a mesék hossza így nem olyan ijesztő. Ezeket a meséket nem lehet unalmasan felolvasni, ritmusuk, lüktetésük visz magával, adjuk át magunkat a történetnek bátran! Ebben a kötetben úgyis bármi megtörténhet, izgalmas hát minden elemében.

A rajzok élénk, meleg színei kimondottan barátságossá tesznek minden szereplőt – bár én Pásztor Gábor rajzait is nagyon szerettem –
ezek a karakterek jobban megszólítják a célcsoportot, a kis ovisokat.

Illusztrációjában szintén kedvesebb mint előző kiadása Bálint Ágnes A Szitakötők szigetén c. könyve, Pásztohy Panka rajzaival.  A jellegzetes formákat ismerhetjük például Berg Judit Panka és Csiribí sorozatából, ami szintén az ovisok kedvence. Bálint Ágnes meséje is a kicsiket szólítja meg, két hősével: az ölelnivaló, teljesen kisgyermeki tulajdonságokkal felruházott Giducival és Barikával. A történetek a legkisebbek problémáit oldják fel, az első lépéseket, amikor például félelmetes idegenekkel találkozunk – pedig lehet, hogy nem is olyan félelmetesek? –  vagy amikor dühösek vagyunk valakire, de nem is biztos, hogy biztosak vagyunk benne... 

Felnőttként szeretnék segíteni Giducinak, megfogalmazni neki, hogy mi a gond, de nem kell mindig szorosan fogni a gyerekek kezét, sokszor jobban tesszük, ha hagyjuk kialakulni bennük a megoldást, és a morgolódást is – és felolvasunk nekik egy ilyen mesét!

(fotó a leadben: Anna Marceddu e Rossella Fadda)

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek