Űrhajós keksz (azaz Pilóta keksz házilag)

Utazáshoz, nyaraláshoz, mindig!

cimkék: #Végtelen Spagetti

Arra az esetre, amíg utazunk, akár a Balatonra, akár a hegyekbe-tengerre, vonaton, autón, vagy bicajon, jó, ha van egy kis finom nasi, ami bírja a gyűrődést, finom és laktató. És nem mellesleg pillanatok alatt elkésszítheted otthon is a gyerkőcökkel, és ha sikerül belőle ÓRIÁSI adagot készítened, akkor akár egy hétig is kihúzzátok vele. Vrábel Kriszta kekszét ki kell próbálnod, most!

„Anyu, kérek még olyan űrhajós kekszet!” - mondta Ádám fiam a házi pilóta kekszre. Vagy elfelejtette a nevét vagy a bolti és a házi készítésű keksz közti minőségi különbséget akarta érzékeltetni, igen kifinomult módon. Végül is mindegy, hogy űrhajó vagy repülő, hiszen most, tulajdonképpen metrózni, buszozni, trolizni és villamosozni fogunk Budapesten Nanukkal, az eszkimó fiúval, Domával és Pannival Gévai Csilla Amíg utazunk című könyvében.

És amíg utazunk természetesen meg is éhezünk. (Folyamatosan sütő-főző) anyaként még ma is gondoskodom arról, pedig már nem is olyan kicsik a gyerekeim, hogy ha útra kelünk, legyen nálunk valami gyors harapnivaló, a legjobb, ha saját készítésű. A kekszek mindig beválnak ilyen esetben, ráadásul nagyon gyorsan és könnyen elkészíthetők. Igen, még ez az űrhajósnak becézett változat is. Keksznek a bevált tojásmentes tésztámat használom ehhez is, a töltelék pedig egy mogyorókrémmel turbózott csokoládés trüffelkrém, amelyben (az íze mellett) azt szeretem a legjobban, hogy a kacifántos neve ellenére olyannyira egyszerű dolgot takar, hogy bármikor nekiállhatunk a gyerekekkel elkészíteni.

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt,

10 dkg kukoricaliszt,

10 dkg porcukor,

20 dkg vaj,

2 ek. cukrozatlan kakaópor;

a töltelékhez:

3 nagy ek. mogyorókrém (kb. 15 dkg)

5 dkg étcsokoládé,

5 dkg vaj,

1 dl tejszín

A liszteket keverjük el a porcukorral és az olvasztott vajjal. Gyúrjuk össze a tésztát, majd felezzük el, a feléhez gyúrjuk hozzá a kakaóport. Pihentessük 20 percet. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. A tésztát 7-8 mm vékonyra nyújtsuk ki, majd kiszúróformával szaggassunk kör vagy szögletes kekszeket, aztán helyezzük ezeket sütőpapírral bélelt tepsire és 9-10 perc alatt süssük készre. Ezt omlós kekszet töltetlenül hetekig tárolhatjuk jól záródó dobozban. A töltelékhez vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét a vajjal együtt, ha meghűlt keverjük hozzá a mogyorókrémet és a felvert tejszínt. Tegyük 20-30 percre a hűtőbe. Nyomózsákból nyomjuk a krémet a kekszekre, helyezzünk rá egy ellentétes színű kekszet, majd töltés után tegyük hűtőbe szilárdulásig. Aztán már lehet falni!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek