Válaszok ezer kérdésre

Ismeretterjesztők kicsiknek a Scolartól

cimkék: #szemle #ismeretterjesztő #Best of

Annyira izgalmas a világ! Egy gyerek fejében meg ezer kérdés zakatol egész nap, csak győzzük őket megválaszolni! A Scolar Kiadó sorozata hatalmas siker minden családban. Ha nálatok is gyakran hallatszik, hogy Mit? Miért? Hogyan? akkor a német Ravensburger kiadó részletes, színes, képes ismeretterjesztőit keressétek. Ahol persze a kihajtható ablakok is vannak. - Győri Hanna szemléje a sorozat újabb köteteiről.

Jön a kukásautó! - Miért érdekel minden gyereket a kukásautó? Hiszen annyira nem tűnik vonzónak a koszos kukákat ürítgetni hajnalban, hidegben, esőben.
Mégis izgalmas a legkisebb gyerekeknek, mert egy óriási, rejtélyes jármű, ami zakatol, aminek a hasában valami titokzatos történik a szeméttel, forog a hátsóján az az izé: És gyerekszemmel még az is vonzó lehet, hogy ott hátul fel lehet állni a kocsira. A Scolar legkisebbeknek szóló ismeretterjesztő sorozatában a kukásautó és a kukás bácsi, sőt, inkább Herr Müller leginkább a német, szépen kiglancolt kukásviszonyokból érkezik, és én biztos vagyok benne, hogy nem a fapadoson alszik és nem keres dekket a szemétben. Ellenben egy szép szemétszétválogató telepet is megismerhetünk, ahol a szelektív hulladékgyűjtés értelme, eredménye mutatkozik meg, ami nagyon jó. Láthatunk mindenféle takarítógépeket járdasuvickolótól vízspriccelőig. Aki pedig szeretné ezeknek a rendes nevét megtudni (nem írom le!), az lapozza végig ezt a könyvet. Sok bölcsisnél tuti siker.

Színek - Tudtátok, hogy egy csomó állat szürkében látja a világot? (A kutya azért inkább alulszaturálva, utána jártam.) Végiggondoltátok már, hogy mi minden piros, zöld, kék? Hogy ezekből lesz a fehér fény? Hogy az állatoknak nincs kedvenc színűk? Hogy milyen sokféle árnyalata van egy színnek és annak hányféle  neve? Hogy a kék hidegszín, a piros meg meleg? Hogy nem csak a biciklin, de az állatokon is lehet jelzőszín? Nagyon átgondolt, kompakt és helyes kis könyv a színekről - egy picit a színkeverés, ellentétszínek, rajzolás-festés szerepe hiányzott nekem, de minden más rendben van.

A vasút - Régi ismerősöm ez a kötet, illetve nagyobb verziója. Még akkor vettem meg magamnak, amikor ifjú egyetemistaként hűtöttem a levet németföldön, és egyszerűen tetszett, mert nekem nem volt kiskoromban, mert a német ICE a járművek között a legjobb dolog, és mert jól lehetett belőle szókincset tanulni.
Továbbra is le vagyok nyűgözve a vonatoktól, főképp a régiektől meg a hipermodernektől. Ez utóbbiakról, no meg egy jól működő pályaudvarról, vonatirányításról és teherközlekedésről kapunk itt részletekbe menő körképet. A képek részleteiben kell elveszni, a szöveg jobbára, szerencsére, egyszerű és velős. Az utolsó oldalpáron szuper játék is van!

Mi történik a kórházban? - Nálunk ez a könyv hatalmas siker volt. A gyerekeket rettenetesen érdekli minden, ami egy orvosnál, kórházban történhet - borzongató félelem, a fájdalom racionalizálása, és közben valami misztikus aura veszi körül, varázslatféle beavatkozásokat hajtanak végre. A szülő hatalma felfüggesztődik, egy még nála is erősebbhez kell fordulni. Szóval különleges helyzet. Nem csoda, ha a Scolar könyves számos gyereknél nagy sikert arat majd, mert sok-sok képpel, részletesen, de érthetően magyarázza el, hogy mi minden van egy kórházban. Milyen termek, műszerek találhatók benne, kikés mit dolgoznak, hogyan mossák az ágyakat stb. Szóval nagyon izgalmas könyv, ami a nehéz témákat sem kerüli ki. Nem lelkizik rajta, nem is arra való, de érthető módon tálalja. Ráadásul még az elsősegély alapjait is megismerjük belőle. Naphosszat orvososdit játszó gyerekeknek feltétlenül ajánlom ezt a segédkönyvet.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek