Van már Findusz-álarcod?

Pettson és Findusz-os foglalkoztató füzetek, General Press

cimkék: #kreatív

A Pettson és Findusz mesesorozat mellé most már öt féle foglalkoztató füzet közül választhatunk: rajzolhatunk, színezhetünk, számolhatunk, barkácsolhatunk, számolhatunk, oldhatunk meg feladatokat Finduszékkal. Nemcsak a rajzok, hanem a kedvesen ötletes leírások is hozzák a finduszos világot és életérzést.

Régebb óta kapható a Pettsonos filmek világából építkező színező és matricás album, amelyben több tucatnyi kifestő oldal mellett még rengeteg matricát is kapunk, amivel teleragaszthatják a Findusz-rajongók a szobájukat.

A négy másik kötet  a mesekönyvek grafikáihoz hasonló nagyszerű rajzokkal és részletekkel van tele, és a Finduszokhoz illő ötletességgel tálalja a megszokott – pontösszekötős, kivágós, ragasztgatós, megrajzolós feladatokat.

Elsőként a Barkácsoljunk Findusszal! kötetet szerezzük be (egységesen nagyon barátságos 1200 forintba kerülnek): garantált örömet jelent a legkisebbeknek is, noha a kiadó csak ötéves kortól ajánlja. A vágnivalókban nekik még segíteni kell talán, de a ragasztsát, színezást önállóan is el tudják végezni, és a kis játékoknak biztosan nagyon örülnek: a szélforgónak, a dióteknősnek, a Findusz-álarcnak, a zenebohócnak és skatulya-szánkónak. Csupa olyan apróság, amit egyébként is elkészíthetünk, de így összegyűjtve több estére ad elfoglaltságot.

A Csalafinta labirintusok és a Számolj együtt Findusszal! nagyon jó iskola-előkészítő könyvek: a gyerek képességeitől függően 4-5-6 éves kortól játszhatunk velük. A labirintusokban a szokásos vonalvezetős feladatokat találjuk: hol pontösszekötős, hol labirintusban kacskaringózós formában, valamint pár különbségkeresőt. Amitől jobb, mint az ilyen könyvek, az a képek fantáziája: a pontösszekötős nem is pontokból áll, hanem apró, a kép témájához kapcsolódó rajzokból, a labirintusok is csupa apró tárgyakból épült falból épültek, a feladatok az ismert mesék helyzeteiből vannak kiemelve. Nagyon jó választás a kéz finom mozgásainak fejlesztésére.

A számolós könyvben a tizes számkörben kell tárgykat megszámolni, illetve a mennyiségeket összehasonlítani, és a könyv második felében összeadni is – szintén gyönyörű grafikával. A képek egy része színezőnek is megfelelő, és a számokat írni is tanítja a könyv – ami természetesen inkább a nagyobbaknak való. A számok iránt érdeklődő ovisoknak kiváló, laza, nem túlterhelős feladatmegoldó füzet.

A sorozat legújabb kötete a Rajzolj együtt Findusszal!, amelyet a kiadó négyéves kortól ajánl, de a feladatok jelentős része inkább 5-6 éves kortól ajánlható, rajztehetségtől függően – répát egész biztosan tud rajzolni és színezni egy négyéves is, de egy muklaotthon valószínűleg megfelelő kihívás egy iskolásnak is. Minden oldal ad valami támpontot, és a feladatok nagyon öteletesek, hasonlóak au Irkafirkákban lévőkhöz:  rajzolhatunk Findusznak ajándékot, Pettson családtagjait a képekeretekbe, mintás tojásokat, óriás halat, és ijesztő vagy óriási állatokat. A feladatok egyértelműek és egyszerűek, de hagynak helyet a kreativitásnak is.

(Ha pedig mindet végigrajzoltuk, és esetleg van otthon egy iPad-ünk, hát keressünk rá az Apple Store-ban Pettson és Findusz nevére. Nem fogunk csalódni.)

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek