Végig fogta a kezem az úton

Interjú Vadadi Adriennel a Mini Textúrára írt jelenetéről

2018. március 6.Somogyi Laci

2018. március 25-én mutatják be a Budapest Bábszínház művészei azt az öt jelenetet, amelyet pagonyos szerzők írtak egy-egy, a Magyar Nemzeti Galériában található festmény alapján. A felnőtt Textúrához hasonlóan a helyszín is különleges lesz: a Galéria termeiben kerülnek színpadra a mesék. Sőt, az előadások után kincskereső játék is vár a gyerekekre.
Hogyan, mi alapján választottad a festményt? Mi fogott meg benne, mi indította el a gondolkodást?

A tárlatvezetés során több festmény előtt is elidőztem. Tetszett például Munkácsy Köpülő asszonya. Arra gondoltam, hogy az az öreg néni ott a képen nem is vajat köpül, hanem valami boszorkányságot főz ki. Vagy egy festmény, amin vidám gyerekek cukrászdáznak vidám anyukákkal, hogy talán a süteményekben valami varázsszer van. De minden ötlet, ami ott megfordult bennem, rémisztő történetté alakult. Persze tudom, hogy az iskolások már szeretnek félni, meg izgulni, de valahogy mégsem akartam a gyerekeket halálra rémiszteni. Így amikor befordultunk abba a terembe, ahol Bernáth Aurél Reggel-e volt, életnagyságú ablakkal, gyönyörű kilátással, akváriumban úszkáló aranyhalacskákkal, egészen megnyugodtam. Olyan békesség költözött belém, hogy éreztem, csak ez lehet az én festményem. Persze aztán mire odajutottam, hogy megírjam a mesét, az aranyhalak lánnyá és fiúvá változtak, egyfajta családmodellt mintázva, ahol a lány nincs megelégedve a helyzetével. Untatják a hétköznapok, az egyformaság, egyhangúság. A fiú tökéletesen elégedett, enni van mit, párja is van, mi kellhet még a boldogsághoz? Igazi biztonsági játékos, ellentétben a lánnyal, akit fűt a kalandvágy. Mindenfélét kitalál, csak szabaduljon az akváriumból. Újsághirdetést akar feladni, homeopátiás szert szedni, egy kötélen simán kimászni… Hogy sikerül-e megszökniük, nem „Némó-módra”, kiderül a meséből. Ami külön érdekesség lesz, hogy Andruskó Marcella, a rendező ötletére, a színészek nem bábozni fogják a darabot, hanem eltáncolni.Amikor múzeumban jársz, más alkalommal is indítanak el történetet benned a képek, szobrok?


Igen, szeretek játszani a gondolataimmal. De nem csak kiállításon, hanem teljesen hétköznapi helyzetekben is, mondjuk a boltban, sorban állás közben vagy a héven utazva, vagy miközben olvasok. A meséimből ítélve, biztos furcsa, de általában groteszk történetek jutnak eszembe, amiken magamban jót mulatok. Van, hogy megfogadom, leírom egyiket-másikat, de mire odajutok, gondolatban már egészen máshol vagyok. Legutóbb Igor Lazin barátom, aki a kisovis sorozatot illusztrálta, hívott el magához, hogy megmutassa, mivel foglalkozik mostanában. A dolgozószobája fala telis tele volt kiszuperált régi bőröndökből készített óra installációkkal. Egyik nagyobb őrület volt a másiknál! Fasínek, kenguru, időlassító szerkezet, szuperhősök, mind csupa szokatlan, humoros és elgondolkodtató műalkotássá formálva! Ahogy ott álltam, és ő mesélte az órák történetét, a képzeletem elkezdett elbarangolni egy olyan világban, ahol még sosem jártam. Kedvem lett volna hosszú időre ott maradni, csak ülni a kanapén, bámulni az órákat és képzelegni róluk.

Általában először készül el a szöveg, és a szöveghez igazodik aztán az illusztráció. Ez alkalommal pont fordítva történt. Milyen volt így dolgozni?


Először tartottam tőle, mert egy képből annyiféle történet kijöhet. Hogy hogyan fogok a nagy sokaságban rátalálni az igazira. Egy barátom azt ajánlotta, hogy tegyem ki néhány helyre a házban a kép másolatát, ne erőszakosan, hogy nyomasszon, csak úgy, hogy néha-néha összefussak vele, mondjuk a levelesládába, és akkor majd szépen lassan közel engedem magamhoz, megismerkedek vele. Végül nem jutottam el odáig, mert addigra már úgy feszített belül a félelem, hogy nem tudom megcsinálni, hogy egy hirtelen jött ellazulós pillanatot kihasználva, gyorsan belevágtam és egy lélegzettel megírtam az egészet. Közben többször rápillantottam a festmény másolatára, ami kifejezetten inspiráló volt, így végig fogta a kezem az úton.

Hogyan dolgoztatok együtt a rendezővel az előadás megformálásán?


Egyelőre a munkafolyamat elején tartunk, de már találkoztam a színészekkel és a koreográfussal. Beszélgettünk a színpadképről, hogy hogyan lehetne az akváriumot megformázni, a gyerekeket egy vízi világba csöppenteni. Nem egyszerű! A szövegen is biztos kell majd itt-ott változtatni, de szerencsére Marcella és én is rugalmasak vagyunk. Szeretem, hogy kicsit kimozdulhatok az írók magányos világából és kreatívan gondolkodhatok másokkal. Ez nagyon hiányzik a mostani életemből, úgyhogy ha lemennek az előadások, remélem találok magamnak valami hasonlót. Volt már olvasópróba, hamarosan sminkpróba is lesz, megnézzük hogyan mutat, ha az aranyhalak a színészek arcára vannak festve. De persze a színészek nem csak a festett részükkel játsszák el majd a mesét, hanem egész testükkel. Így egy-egy testtartás, kézmozdulat még kifejezőbbé tudja tenni a játékukat.
Szeretnék majd ott lenni, amikor elkezdődnek a komoly, mozgásos próbák is, meglátjuk hogyan tudjuk ezt egymással időben összeegyeztetni.

A 2018-as Mini Textúrával kapcsolatban minden fontos információt megtaláltok itt.