Ebben minden van

Bátky András -Takács Mari: Morci

Ez volt a tíz éves fiam első megjegyzése, miután elolvasta a Morci című könyvet. Aztán hiába kértem, hogy mégis fejtse ki bővebben, csak nézett rám tágra nyílt szemekkel, ugyanúgy, mint Morci a könyv piros borítójáról. Mit nem lehet ezen érteni?- ez volt a szemében.

 


tovább...

Nagyon zöld kertek alján

Gévai Csilla, Alenka és Álmos nyaral

Vera, aki Szennán biciklizik, és Csilla, aki valahol nyaral, beszélgettek egy kicsit arról, hogy mit olvasnak, mit csinálnak Csilláék nyáron. Azt még nem árt tudni, hogy Alenka, aki a valóságban még szerencsére nem csavarog el, 3 éves, Álmos pedig fél, tehát még kezdő olvasók, viszont Csilla úgy igazodik el a gyerekkönyvek sűrűjében, mint legkisebb fiú az erdőben. Aki pedig végigolvassa a cikket, titkos, megjelenés előtti infókhoz jut pár nagyon érdekes készülő könyvről!
tovább...

Egerek és sárkányok

Interjú Kálmán Anna illusztrátorral

Hat éve indult minden. Én akkor álltam be a Pagony pultja mögé, Anna pedig akkor kezdett el az első Ruminin dolgozni. Nappal a Pagony irodavezetőjeként dolgozott, éjjelente pedig kitartóan rajzolta a karaktereket. Mikor kezembe vettem a kötetet, olyan hihetetlennek tűnt, hogy Anna mindezt munka mellett hozta össze. Azóta sok minden változott. A Pagony is, mi is, Rumini is, Annából pedig profi illusztrátor lett.

Annát Szollár Verával kérdeztük többek közt a kezdetekről, munkamódszeréről, na és persze az új Ruminiről.
tovább...

Játék kartonból? Miért ne?

Manapság egyre divatosabb ökonak lenni, időnként eszünk bio-zöldséget, sütünk otthon kenyeret, hordunk biopamutból készült ruhát, de adunk a gyereknek újrahasznosított anyagból készült játékot? Szerencsére a dolog azért ennél komolyabb, hiszen már nálunk is elérhető a valóban környezettudatos játék, kartonból, ráadásul ezek a játékok tényleg szépek, vagy inkább designosak. A kartonjátékok nem tartalmaznak méreganyagokat, biológiailag lebomlanak majd egyszer - itt érvényesül a zöld szemlélet - de emellett nagyon formabontóak, fantáziadúsak, és egyediek, szóval ideális ajándékok karácsonyra. N. Tóth Zsuzsával és Karáth Évával, a hazai forgalmazókkal beszéltünk.
tovább...

Játékok karácsonyra

Három hét, és itt van, nálam már javában megy a hosszas töprengés, kinek, mit, milyet, és mennyiért? És jó lesz-e, és fog-e vele játszani, vagy csak ott porosodik majd a legfelső polcon, és adjuk majd tovább jövőre valaki másnak. Persze megint mindent az utolsó pillanatra hagyok... Ha neked még nincs méteres listád (én fecnikre írogatom, aztán ilyenkor rendszerezem a kívánságokat, a jártamban-keltemben látott, olvasott ötleteket), de akkor is ha van, biztos találsz nálunk olyan játékot, amit még nem ismersz.

 

Ötleteket adunk, különösen azért, mert nem csak honlapunk újult meg nemrég, de játékválasztékunkat is frissítettük, ráadásul különlegesebb játékokat is találhattok. Szóval cédula elő, és jegyzeteljetek!


tovább...

Huh, mi van a szekrényben?

Nem kísértetes könyvet, hanem egy trükkös memóriajátékot takar a cím. És nem csak a címe ilyen egyedi. Ugye te is szereted az olyan társasjátékot, ahol már pusztán csak a grafika, vagy a helyes figurák is belopják magukat a szívedbe? Nagy örömünkre a Pagonyban is megtalálták helyüket a Marbushka játékok, vagyis a tökéletesen egyedi, kézzel festett, művészien illusztrált és nem mellékesen humoros társasok, kirakók. Bohony Beatrix és párja, Zöldi László megvalósították álmukat, és szerencsére most már mi is részesei lehetünk ennek a varázslatos világnak. (Szollár Vera interjú)


tovább...

Több mint játék

Végre nyár, és ugyan az obligált osztálykirándulások ideje már lejárt, de itt vannak helyettük a családi-baráti kertpartik, és közös táborozások-nyaralások, amikor játszani kell orrvérzésig a jó levegőn, legyen az erdő, mező, kert vagy bárhol egy beton udvar. Ha pedig tizenöt nyüzsgő gyereket akarunk mozgatni csemeténk szülinapi buliján, és már uncsi a dobáljatoklabdátavödörbe, meg rúgjatokcélba, és egyétekaztalekvároskenyeretnembajhalóg, akkor nekünk találták ki ezt a könyvet. No meg persze a mindenre elszánt tanerőknek, akik egy percre sem hagyják egyedül, szabadon garázdálkodni osztályukat az erdőben, mert nincs fontosabb a szabadidő hasznos és szórakoztató eltöltésénél.
tovább...

"Nem varázsolok" - interjúnk Pásztohy Pankával

Nem varázsolok - állítja magáról Pásztohy Panka, de ismerve rajzait, nehezen hisszük ezt el neki. "Akkor inkább már szelektálok, élek a felkínált lehetőségekkel, nem sétálok el dolgok mellett, szemlélődöm, kutakodom, mindenben megkeresem azt, amitől több lehetek, és ahogy ezek által változom, úgy formálom, csiszolom a magam személyes dolgait is, beleértve a könyveimet is." Irtózik a szürke dolgoktól, és igyekszik a munkahelyét is lefedő személyes életteret a maga arcára formálni, kreatívan alakítani. Hogy hogyan teszi mindezt, kiderül a vele készített interjúból.
tovább...

Jutalomkönyvek

Közeledik a tanév vége, a biziosztás, és az ehhez tartozó, elmaradhatatlan jutalomkönyvek időszaka. Iskolánként, osztályonként eltérő szokások léteznek, van ahol tényleg csak a kiválók kapnak, van ahol meg mindenki, némely iskolában központilag kapják az olcsóbb, és valljuk meg, aztán csak évekig polcon porosodó, és végül egy szeretetcsomagban landoló könyvet, máshol meg igyekeznek tényleg figyelembe venni a gyerekek olvasási szintjét és érdeklődéi körét is. Azért örüljünk mindennek, cserélni még mindig lehet. (halkan jegyzem csak meg, hogy simán lehetne CD-t, DVD-t is ajándékozni - igazi kincseket lehet lelni pár száz forintért-, vagy színházjegyet is adni, de valamiért mégis a könyv a legmegszokottabb ajándék, főleg a suliban).

Talán még időben vagyunk, és ezért állítottunk össze egy kis csokrot azokból a könyvekből, amik szerintünk tényleg jó ajándékok lehetnek.
tovább...