Világmegmentősdi

Treton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság

cimkék: #jó könyv #ismertető #Juli blog

Nagyon fura könyv ez. Izgalmas kalandregény gyerekeknek a Válságról és a modern társadalomról. De nem kell tőle megijedni. Tényleg izgalmas és tényleg gyerekeknek szól. Az üzenet meg eléggé rejtett ahhoz, hogy ne váljon didaktikussá. És ha valaki nem kapcsolja össze a világ jelen problémáival, úgy is kiválóan élvezhető. Érdekes és egyedi próbálkozás, de nagyon ügyes.

Reynie tizenegy éves, árva kisfiú. De még az árvaházban is kilóg a sorból. Ő maga sem tudja, hogy miért, de valahogy más, mint a többiek. Sokat olvas, másfajta szavakat használ, csúfolják is sokat, csodabogárnak tartják. Mikor az újságban észrevesz egy homályos hirdetést, ami "tehetséges gyerekeknek" kínál "különleges lehetőséget", úgy érzi, elérkezett az alkalom, hogy kitörjön mindennapos megnemértettségből. Elmegy a tesztírás helyszínére, ahol valahogy minden nagyon különösen, nem a megszokott módon zajlik. Végül is kiválasztják őt és három másik társát: Ragacsot, a hihetetlen memóriával megáldott, bár örökké bizonytalan, gyenge idegzetű fiút, Kate-et az energikus, kreatív ex-artistát, és Constance-ot, a mogorva, pici lányt, aki önti magából a rímeket, és van még egy fontos képessége, amit viszont nem szeretnék felfedni, hogy ne lőjek le semmilyen poént. Ők négyen lesznek a Titokzatos Benedict Társaság, akiknek nem kevesebb a feladatuk, mint a főgonoszok közé beépülni titkosügynökként, és megmenteni a világot. Nemcsak kivételes képességeik miatt kerülnek az elit csapatba ezek a hétköznapokban meg nem értett gyerekek. Nemcsak az intelligencia, a találékonyság és a testi ügyességük különbözteti meg őket a többiektől, hanem főleg az igazságérzetük és becsületességük az az adottság, amivel ők, és csak ők háríthatják el a veszélyt a világ feje fölül. Együtt tudják csak véghez vinni a nagy tervet, szükségük van egymásra, önmagában senki nem emelkedik ki, csak együtt tudják legyőzni a Gonoszt. Nagyon szeretjük az olyan történeteket, amelyekben a legkisebbek, a kitaszítottak valamilyen más rendszerben nélkülözhetetlennek bizonyulnak. (Gondoljunk csak a népmesék szegénylegényeire!) De ebben a könyvben ráadásul mindegyik szereplő önmaga marad, minden kiválasztódás ellenére. Ugyanúgy félelmekkel, kételyekkel, önmagukkal küzdenek, nem válnak tévedhetetlen szuper-gyerekekké, sablonos szupercsapattá.

Tényleg nagyon izgalmas, és helyenként kifejezetten humoros könyv. És úgy terelgeti az olvasót az igazság, a becsület, a gondolkodás irányába, hogy nem válik kínossá a nevelgetési szándék, sőt vágyunk rá, hogy a csapatba tartozhassunk, mert hamar kiderül, hogy soha nem a könnyebb út az érdekesebb.

Kapcsolódó cikkek