Viola violával

Békés Pál

Viola violával

Békés Rozi illusztrációival

Bolti ár: 1590Ft
Kedvezményes ár: 1352 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Móra Kiadó, 2010
40 oldal, 138x201 mm, Kemény borító  

Viola modern lány. Körte a feje, zöld a haja, piros a szeme. És 40 x 60 centiméter. Ne rémüldözz, nem szörnyszülött, hanem festmény egy múzeumban. Ilyennek alkotta őt a mester. Egy szép napon aztán megunta a múzeumot, a képkeretet, megunta az egyik oldalán lógó szarvast a téli erdővel és a másik oldalon a hálót foltozgató halászokat. Útnak indul hát, hogy új keretet találjon a modernségéhez. Sokat kipróbál, de egyik sem illik hozzá: a mi Violánk válogatós. Kóborol erre, kóborol arra, ide is bebújik, oda is. Mit gondolsz, végül is megtalálja a keretét?

Ezt a könyvet 6-10 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

Békés Pál az ELTE Btk angol-magyar összehasonlító tanszékén végzett, majd dolgozott a Magyar Televíziónál és számos színháznál. Írt gyerek-, és felnőtt színházi előadásokat, dramaturgként számos művet dolgozott át és alkalmazott színpadra, felnőtteknek szóló regényei és novellái is jelentős visszhangra találtak. A bölcs Hiánypotló-ért az Édes Anyanyelvünk pályázaton díjat kapott. Meseregényei játékosak és elgondolkodtatóak."A magyar kultúra régi, rossz hagyománya, hogy mindazt, ami gyerekeknek készül, mellékesnek, másodlagosnak tekinti. Én éppen fordítva. Ezt tartom elsődlegesnek. A gyerekeknek szóló irodalmat." Békés Pál egy interjúban mesélte, hogy az iskolában a tanítónőtől azt a feladatot kapták, hogy írjanak tele egy oldalt a ló szóval. Az ő megoldása az volt, hogy a papírlapon egy darab, hatalmas LÓ díszelgett. Ez a hozzállás tetten érhető regényeiben is. A humoros, groteszk figurák és a környezet, ami őket körülveszi, hol a lakótelep, hol a kiserdő. Sokrétű életműve és érdeklődése ezekben is visszacseng.
- A Bölcs Hiánypótlóval te is a nyertesek között voltál az Édes anyanyelvünk pályázaton, a pályázatra írtad a könyvet, vagy már amúgy is készülőben volt?
- Azt hiszem az ilyen pályázatok inkább csak lökést adnak az embernek. Arra késztetik, hogy megírja azt, amit amúgyis szeretne, de mindig közbejön valami, egyszóval húzza-halasztja.  Nekem általában jót tesznek a határidők (és a pályázatok is határidősek); egyrészt utálom a kényszert, másrészt tudomásul kell vennem, hogy segít. A Bölcs Hiánypótló alapötlete már régen itt kóricált bennem, és hosszú évekkel ezelőtt írtam is egy hangjátékot Lyukas mese címen,  melyben már feltűntek a kötet alakjai. Nemrég ismételték, és én visszamenőleg is ájuldoztam a megtiszteltetéstől, hogy ilyen szereposztást kaphattam: Major Tamás, Tomanek Nándor.... Igazi hangmúzeum.
- Sok mindenben részt veszel, ami nem csak mint írót igényel téged, hanem inkább irodalomszervezőként vagy jelen ilyenkor. Mesélj ezekről egy kicsit, a Nagy könyvről, az Ibbyről.  Mi az, ami ebben neked jó, miért tartod ezeket fontosnak?
- Szomorú statisztikai tény, hogy az emberek kevesebbet olvasnak, mint korábban. Ez akkor is így van, ha a kiadott könyvek száma nő. Nyilvánvaló, hogy csak az olvasó gyerekből válik olvasó felnőtt, ha a gyerekkori könyvélmények kimaradnak, akkor igen kicsi az esély, hogy felnőtt korában hirtelen beleveti magát valaki a betűtengerbe. Így azután minden lehetőséget, ami sokakat terel az irodalom felé, vagy vonzóvá, netán divatossá teszi az olvasást, fontosnak tartok. Ilyen volt A Nagy Könyv mint televíziós műsor és könyvtári-iskolai mozgalom. És ezért veszek részt a nemzetközi gyermekkönyv-szervezet, az IBBY munkájában, mint a magyar szekció elnöke. Így legalább látom, hogy más országok hogyan viszonyulnak a gyerekkultúrához. Hát bizony fontosabbnak tartják, mint Magyarország. Van mit tanulni és pótolni.
- Több helyen nyilatkoztál arról, hogy kiemelt helyen van nálad a gyerekirodalom, ezt a könyveidben mivel jeleníted meg? (Azon kívül, hogy eleve gyerekkönyveket írsz).
- Igen, miként a kérdés találóan rámutat, gyerekkönyveket is írok. De gyakran tűnnek fel a gyerekek, a saját gyerekkorom a más korosztályoknak szánt írásaimban is, persze egészen más hangvétellel, hiszen a gyerekkor nemcsak a mesék és a csupa-szép-csupa-jó korszaka. Épp most fejeztem be egy novelláskötetet, régi és újabb novellákból áll, novemberben jelenik meg a Palatinus könyvkiadónál Semmi baj címen. Ebben is sok gyerektörténet szerepel, de igazán nem nekik szánom. 
- A sok intertextus, parafrazálás, és a rengeteg verses betét erősen jelen van a könyvekben, miért olyan gyakoriak ezek könyveidben? Mindaz, amit valaha olvastam, láttam, és fontos volt nekem, belém épült, az én gondolkodásom, és nyelvem részévé vált, így azután gyakran észre sem veszem, hogy mikor zúdul ki belőlem és találkozom velük a saját írásaimban. Meg azután a magyar nyelv olyan hihetetlenül gazdag, hogy igazi élvezet a szólások, mondások, szóképek erdejében jönni-menni, és remélem, hogy ez az olvasóknak is örömöt okoz. Biztos vagyok benne, hogy a nyelv gazdagsága a gondolkodás gazdagsága is, ez pedig a gyerekek számára igazi alapvetés.
-  A furcsa figurák, akik nem éppen mindennapiak (Félőlény, Lyuk a zoknin, stb.), teljesen belesimulnak mindennapi világunkba, sőt leginkább visszatükrözik azt. Hol találtad őket, honnan szeded elő őket?
- A lyukat éppenséggel valóban a zoknimról emeltem le, bár persze hiába, ha most lenézek a zoknimra, itt van megint. Azt hiszem a csodák, a mesés, ördögi, tündéri, groteszk tünemények itt laknak velünk a hétköznapokban, az utcán, a boltban, az iskolában, a gyerekszobában, az ágy alatt és a konyhapolcon. Minden attól függ, hogy képesek vagyunk-e észrevenni, van-e szemünk a látásra.  A csoda ott van, ahol mi vagyunk, és nem mindig kell az Üveghegyen túlra vándorolni érte. Bár persze néha az sem árt. 
- És persze nem utolsó sorban, tettél más műfajokba is kirándulásokat, például a színház is ilyen, volt gyerek vagy felnőtt darabod egyaránt. Lesz-e még ilyen, vagy vágysz esetleg más műfajokba is belemerülni?
- Az irodalom végül is kaland. Próbálkozás, kísérlet, felfedezés. Így van ez a műfajokkal is. Egy-egy téma, történet nem feltétlenül könyvlapokra kívánkozik, hanem színpadra vagy filmvászonra. Vannak elmeséletlen történeteim, és ha képes vagyok rá, akkor jövök-megyek még egy kicsit a műfajok között.Most éppen a Félőlény című könyvem kerül bábszínpadra a Figurina bábszínház előadásában, és ha minden jól megy, hosszabb kihagyás után úgynevezett felnőtt darabot is írok a télen. Persze, ha előre elmondom, miről szól, azt kockáztatom, hogy sikerül, így azután inkább hallgatok.

A szerző más könyvei

 • Békés Pál
  Móra Kiadó
  2117 Ft (-15%)
  2490 Ft
  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kiserdő. Itt élt Rakonc, Porhany, Csupánc, na és itt élt (illetve félt) egy öreg tölgy odvában, bedeszkázott, elzárt ajtók mögött a Félőlény.
 • Békés Pál
  Móra Kiadó
  2124 Ft (-15%)
  2499 Ft
  Történetünk hőse Fitzhuber Dongó, a legügyetlenebb varázslótanonc, aki éppen a diplomájára vár. Pályakezdőként fel kell kutatnia egy irdatlan lakótelep mesevilágának királyát és annak szétszórt udvartartását.
 • Békés Pál
  Móra Kiadó
  1522 Ft (-15%)
  1790 Ft
  Humoros történet a beszélő tyúkról, akinek neve Doktor Minorka Vidor, s aki mindenféle kalandba keveredik a piacon a kofák és hentesek ádáz küzdelmének színterén.
 • Békés Pál
  Pozsonyi Pagony Kft
  2763 Ft (-15%)
  3250 Ft
  "Mi ketten" - mondja az öreg kisasszony az öreg autójának Mosonyi Aliz meséjében. - "Te meg én." És a kötet egészét sem tudnánk ennél jobban jellemezni: az "autó és én".
 • Békés Pál
  Móra Kiadó
  2124 Ft (-15%)
  2499 Ft
  A fáradhatatlan, Bölcs Hiánypotló pótolhatatlan is, hiszen mindenki bajára ő adhat csak orvosságot. Hogy ki miben szenve hiányt, kiderül Békés Pál történetéből, amelyet Sajdik Ferenc humoros rajzai kísérnek.
 • Békés Pál
  Móra Kiadó
  1862 Ft (-15%)
  2190 Ft
  "-Bo-bo-bocsánat -hebegte-, ön a szomszédom borza? -Micsoda kérdés! Bóóórzasztó! Én nem a szomszédjáé vagyok, én vagyok a szomszédja! A magam borza vagyok. Nevem Szűcssebestyén."

A sorozatról

 • Balázs Ágnes
  Móra Kiadó
  1699 Ft (-15%)
  1999 Ft
  Rakoncátlan Rozi reggeltől estig csak rosszalkodik. Lecsúzlizza a madarakat, konzervdobozt köt a macska farkára, és nem tud úgy megenni egy tányér főzeléket, hogy szét ne köpködje.
 • Víg Balázs
  Móra Kiadó
  1699 Ft (-15%)
  1999 Ft
  A Zománc utca 20.-ban rendel a félelmetes Fognyűvő doktor. Rebesgetik róla, hogy gyerekeket eszik.
 • Christine Nöstlinger
  Móra Kiadó
  1607 Ft (-15%)
  1890 Ft
  Faragó Frici és Békés Bogi jó barátok. Amikor Bogin egy nap kitör a lómánia, Frici azt füllenti neki, hogy már tud lovagolni.
 • Pálfy Julianna
  Móra Kiadó
  1607 Ft (-15%)
  1890 Ft
  Emlékeztek még rám? Kópé a nevem. Kölyökkutyakoromban házőrzőnek szegődtem egy tanyára. Most már, egyévesen, inkább az erdőt járom.
 • Böszörményi Gyula
  Móra Kiadó
  1699 Ft (-15%)
  1999 Ft
  Kereken hét esztendős voltam, mikor nagyapám terepjárójával a hegyekbe vitt. Az éjszakai erdőjárás során az égboltozatról tizenkét különös idegen hullott elém.
 • Lengyel Balázs
  Móra Kiadó
  1699 Ft (-15%)
  1999 Ft
  Az idei nyárig aki csak ismert, így beszélt rólam: a kicsi Elik. Már régóta arra vágytam, hogy az asszonyi munkák helyett a férfiakkal vadászhassak. És mióta megküzdöttem a rozmárral, így hívnak engem: Kicsi Elik, a vadász. De hát ennek megvan a maga története.

Cikkek

Új könyvek régi-új köntösben

Már tudok olvasni sorozat a Móra kiadótól

2010. november 8. - nikisze cimkék: Hanna blog Nik blog jó könyv illusztráció ismertető 

deigazVannak olyan könyvek, amik az emlékezetemben piros felkiáltójellel jelennek meg. Vagy azért, mert jaj, ezt soha többé, vagy azért, mert jaj, ezt sosem fogom elfelejteni, olyan jó. Ez utóbbi persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül a legjobb könyvről van szó, hiszen az ember gyerekként képes egy csomó olyan dologért rajongani, ami nem feltétlenül a minőség miatt válik vonzóvá. De a Már tudok olvasni sorozat valahogy alapkő volt, mikor elkezdtem olvasni. Egyrészt mert imádtam, ahogy minden könyvnél elolvashattam újra és újra a sorozatcímet, dagadt a mellem a büszkeségtől, hogy már én is a hieroglifa fejtők táborába tartozom, másrészt tetszett, hogy nagybetűs, és nem veszek el a sorok között. Az időnként változó minőségű kínálatban azért rengeteg, nagyon jó mese kapott helyet.

 

A Móra kiadó ismét felkarolta a sorozatot, és nem csak a régiek újrakiadására vállalkozott, hanem modern, új mesékkel bővíti a sorozatot, figyelembe véve a kezdő olvasók igényeit. Ezekből választottunk kettőt olvasásra, és egy új könyvet szintén a Móra kiadótól, ami szerintünk nagyon ideillik...