Zöldhullám

Mimó és Csipek a Pagonyban

cimkék: #interjú #környezetvédelem

Nyáron került a Pagonyba Mimó és Csipek, akik egy bábelőadás és a mesekönyv főszereplőiként az erdei állatokkal ismerkedve megtanulják a környezettudatos életmód alapjait. A könyv az ovisoknak nyújt segítséget, hogy megértsék: a körülöttük lévő világ még szebb és élhetőbb lehet, ha valóban vigyáznak rá. Az óvodai nevelésbe integrálható program egyik kitalálójával, Szűcs Krisztinával beszélgettünk.

 

A könyv bemutatója szeptember 24-én volt a Pagonyban. Megnézhettük a Bábos Ládikó környezetvédelmi játékait, kiválogattuk a hulladékok közül ami valóban újrahasználható, és izgalmas tárgyakat készítettünk, szóval megismertük a zöld életmód alapjait.

Szűcs Kriszta környezetmérnök, nagy lovas, aki szabadidejében kosarat fon, verseket ír, és örök optimista. Amióta a 2,5 éves Bence mamája, szakmai tapasztalatait az óvoda világában kamatoztatja, és létrehozták a „Bábozd Zöldre az otthonod!” elnevezésű óvodai környezeti nevelési programot, hiszen mindig kereste az utat, hogy a gyerek nyelven, a gyerekhez szólva adja tovább a mindennapi fenntarthatóság gondolatát. Nem kell nagy dologra gondolni, csak arra, hogy zárjuk el a csapot fogmosás közben, és kapcsoljuk le a feleslegesen égő lámpákat. A Mimó és Csipek az erdőben című könyv kapcsán persze még sok minden másról is kérdeztük.

 

- Röviden a könyvet kiadó Egyesületről kellene beszélned, kik vagytok, milyen céllal jöttetek létre?

- Az Európalánta Közhasznú Egyesület tagjai hisznek abban, hogy a változás apró lépésekkel, kitartó munkával érhető el. Mint gondos és céltudatos kertészek: egészséges, apró gondolat-palántákat ültetnek el, melyek gyümölcsét nem csak maguknak, hanem a jövő nemzedékei számára is nevelik, gondozzák. Rövidtávon olyan akciótervek és projektek lebonyolítását tűztük ki célul, melyekben a fiatal – elsősorban az óvodás és kisiskolás – generációt szólítjuk meg, és próbálunk olyan eszközöket, lehetőségeket a rendelkezésükre bocsátani, amivel maguk is öntevékeny részesei lehetnek a saját jövőjük és a társadalmi szerepük alakításában.

- Hogyan jött a könyv ötlete? Direkt óvodai fejlesztésre szántátok, vagy menet közben alakult azzá?

- Mimó és Csipek 2009-ben születtek egy erdőjáró mesekönyv lapjain Szűcs Anikó ötletes ajándéka nyomán, aki ezzel lepte meg első születésnapjára kisfiamat és egyben unokaöccsét. Mivel Bence nagyon fogékony volt erre a mesére környezetvédelmi szakértőként megfogalmaztam a gondolatot, hogy ilyen eszközökkel a kezünkben sokkal könnyebben megszólíthatjuk azt a korosztályt, amelyik a legfogékonyabb az új információk befogadására. A gyerekekhez minden a saját nyelvükön tehát a mese, a báb és a játék nyelvén jut el leghamarabb. A történet az MKNE (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület) szakértelmével kiegészült a környezetvédelem aktuális kérdéseivel egy óvodás számára is feldolgozható formában – így alakult fejlesztési eszközzé. A mi dolgunk a probléma felismerése volt, de a gyerekek a jövő, környezettudatos nemzedékét alkotják és esetleg az idősebb generációkat is a megfelelő irányba terelhetik.

- Hogyan fogadták a gyerekek?

- Némi elfogultsággal ugyan, de azt kell mondanom, hogy hihetetlen jó a fogadtatás hála a fantáziadús rajzokkal teli jeleneteknek, amik szinte magukért beszélnek. Egy ilyen komoly téma feldolgozásakor fontos, hogy egy-egy jelenetet ne kelljen túlmagyarázni, de a szülők és pedagógusok szerepe természetesen nélkülözhetetlen. Mimó és Csipek története egy bábelőadáson is megelevenedik így a gyerekeknek még intenzívebb élményt ad a hőseinkkel való találkozás. Az előadás szórakoztató, zenei betétekkel díszített, Gryllus Vilmos engedélyével és támogatásával több ismert erdei dalt is felhasználtunk.

- Véleményed szerint mennyire környezettudatosak a mai gyerekek, vagy szüleik, a nagyszülőket nem is merem kérdezni?

- A kampányunk hosszú távú célja, hogy a környezettudatosság megjelenjen a mindennapokban és mindenki felismerje az egyéni szerepét. Én személy szerint optimista vagyok és úgy gondolom már lassan elindult a gondolkodás abba az irányba ami egyszer a fenntarthatósághoz vezethet. Személyes tapasztalatból pedig azt látom, hogy a generációk egyre környezettudatosabbak és a gyerekek hihetetlenül fogékonyak ezekre a kérdésekre. A weboldalunkon (www.mimoescsipek.hu), található videókból kiderül, hogy a gyerekek milyen következtetéseket szűrnek le a bábelőadás, a rendezvényeinken a környezettudatos játszóház és a kézműves foglalkozások nyomán. Természetesen nem elegendő csak a gyerekeket nevelni, de a hozzájuk eljuttatott üzenet talán könnyebben átmegy az idősebb korosztályok, a szülők részére is. A program során jelentős szerepet szánunk az óvónőknek és a szülőknek, akik a honlapon hasznos tanácsokat találhatnak arról, hogyan lopható bele a környezettudatosság a játékon keresztül a mindennapokba.

- A ti családotok mindennapjaiban hogyan valósul meg mindez, mire figyelsz, milyen ötleteket, tanácsokat tudsz adni a többi kisgyerekesnek?

- Nálunk a természet és a környezet tisztelete hagyomány, amit a szüleimtől és a nagyszüleimtől tanultam. Minden szülőnek javaslom: játszanak a gyerekekkel és meséljenek minél több mesét a természetről, ezzel kialakulhat az a kapcsolat ami mindennek az alapja. A mindennapi gyakorlatban a kulcs a vásárlás és a viselkedés szerepének felismerése: a pénzeddel döntesz arról mennyire fontos a tiszta környezet. A lehető legkevesebb csomagolóanyaggal lehetőleg kistermelőktől vásárolunk, komposztálunk és a szemetet szelektáljuk. A nem használt tárgyakat elajándékozzuk és amit lehet magunk készítünk – ez mind közös élmény a gyerekekkel. Az energia – és víztakarékosságra nálunk a férjem még nálam is jobban figyel, biciklivel jár a munkahelyre és viszi a Bencét óvodába. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Ha mindenki talál valamit az életében ahol kompromisszumok nélkül a fenntarthatóbb viselkedést, akkor apró lépésekkel már javulhat a világ.

- Mennyire alkalmas a könyv egyéni, otthoni olvasásra?

- Mivel a mesekönyv maga alapvetően otthoni célra készült, így feltétlenül alkalmas. Ez a mesekönyv az a fajta könyv, ami felett sokat beszélgethetünk a gyerekkel, hiszen a képeknek a mesén túl is vannak üzenetei. A közös élményt nagyon fontosnak tartom és hiszek a mese hallhatatlan szerepében a mai rohanó világban is. És van egy foglalkoztató füzet is a könyvhöz.

- Mimó és Csipek milyen figura?

- Mimó igazi bátyus figura, tele van ötletekkel és mindig vág az esze. Egy-egy jelenetben általában ő mondja ki a legfontosabb kérdéseket, filozófus alkat. Csipek kedves, de szeleburdi figura akivel a gyerekek sokszor még könnyebben azonosulnak hiszen nagy szemekkel, csodálkozva szemléli a világot. Ő előbb kérdez mint gondolkodna így sok tréfás jelenet hősévé válik. Úgy gondolom, hogy elválaszthatatlanok, két jó barát és kíváncsiságuk mindenkiben ott lakozik valahol. Nekem Cserke a kedvencem, ő olyan mint az ezermester nagypapám volt. Nyíltszívű, gondos, de egy kicsit szórakozott. Hozzá érkeznek el Mimóék a mese végén és együtt foglalják össze mindazt, amit tanultak az erdei állatoktól. Mindenképpen megemlíteném Ficakot is aki sokak kedvence, Mimó és Csipek hű társa a bohókás és játékos kutyus.

- Hogyan fogadta a közönség a könyvet?

- „Csipek, soha nem foglak téged elfelejteni!” „Anyu azt mondta ez nagyon tanulságos mese!” Ezek a kedvenc idézeteim. Számszerű adatokat tekintve az első tanévben több mint 3000 gyermeket ismertettünk meg a Mimóékkal és munkánkat ősszel folytatjuk, hogy 10 előadáson keresztül újabb 1000 kisgyermek számára tegyük élménnyé a környezettudatos szemléletmódot, sőt hétköznapi rutinná a szelektív-hulladékgyűjtést vagy a takarékos víz- és energia használatot. Az eredményekre a hosszú távú programra azonban feltétlenül szükség van, így fontos eszköz a Bábos Ládikó, amivel akár minden nap újra feleleveníthetik a tanultakat, ennek része a Mimó és Csipek az erdőben mesekönyv is. Feltett szándékunk, hogy a lehető legszélesebb körbe eljuttassuk az előadást és annak üzenetét, ezért feltétlenül folytatjuk a munkánkat.

- Biztos tele vagytok még tervekkel...

- Az őszi program során megszületik a könyv folytatása a „Mimó és Csipek a városban”. Ebben a kötetben a gyerekek sokkal inkább a mindennapokban is tapasztalható jelenetekkel találkozhatnak követve mindazt az ismeretet amit eddig megtapasztaltak. Többet nem árulhatok el, januárban mindenki találkozhat velük újra!

Ha pedig eljöttök szombaton 4-kor a Pagonyba, személyesen is találkozhattok Mimóval és Csipekkel.

 

 


 

 

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek