ez itt a kosarad
a termékeiddel
  • könyv
  • 0-99

John Boyne

A csíkos pizsamás fiú

Ciceró Könyvstúdió, 2007

176 oldal, Kemény borító

John Boyne, ír származású író regénye igazi diadalutat jár be: eddig 64 kiadásban jelent meg, 2006-ban pedig elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat. A megrázó történet egy kilencéves kisfiúról szól, akinek édesapja egy náci haláltábor vezetője, s ezért a család a tábor mellé költözik. Az unatkozó, magányos Bruno egyszer csak felfedező útra indul a hosszú és magas kerítés mentén...

Jelenleg nem rendelhető.

2490 Ft
2117 Ft (-15%)

Mondani a mondhatatlant

Hogyan lehet a holocaustról, a zsidóüldözésről beszélni gyerekeknek, fiataloknak? Nyilván muszáj, mert fontos, hogy tudjanak róla, hogy a helyén kezeljék az eseményeket, akármilyen módon voltak benne érintettek a felmenői (mert valamilyen módon biztos, hogy azok voltak). Másfelől mégis nagyon nehéz, egyrészt a személyes érintettség miatt, másrészt a dolog felfoghatatlan kegyetlensége miatt: nem biztos, hogy jó, ha a gyerek fenyegetve érzi magát, illetve ha a hordozott bűnnel vagy a csöndes cinkosság tudatával kell együtt élnie. Mégis muszáj beszélni róla, csak így lehet földolgozni ezeket a nagy, kollektív traumákat. A kibeszélésnek, a földolgozásnak fontos terepe az irodalom. Történetekbe transzformálva a borzalom is befogadhatóbbá válik: egyszerre távolít el és hoz közel az eseményekhez. Nem kell okoskodni, nem kell sajnálkozni, csak el kell olvasni, és hagyni, hogy hasson.

A csíkos pizsamás fiú

Bruno kilenc éves német kisfiú. Apu munkája miatt el kell költöznie az egész családnak Berlinből, ahol eddig éltek egy szép nagy házban. Brunonak így el kell hagynia barátait, megszokott környezetét. Sok történet indul ehhez hasonló szituációval. Csakhogy itt kicsit más a helyzet: 1942-ben járunk, és apu munkája nem más, mint az auschwitzi haláltábor vezetése.

A film teszi a könyvet, vagy fordítva? John Boyne, A csíkos pizsamás fiú

Nem csak Harry Potter effektus, hogy egy könyvet a belőle készült film tesz híressé. Nem lesz ez másként John Boyne regényével sem, A csíkos pizsamás fiúval. Vagy mégis, lehet reménykedni? Senki előtt nem titok, hogy a nagy olvasási láz, ami a Harry Potter sorozattal betört egész Európába nemcsak a könyvnek, hanem a David Yates által jegyzett filmnek is köszönhető. Talán felesleges visszapörgetni, hogy vajon akkor is ilyen siker lett volna, ha a film nem készül el. Vajon szerencsés összjátéka a véletlennek, hogy azóta egyre több jó könyv lát napvilágot ezt a korosztályt megcélozva, vagy több író lát terepet, hogy íme, gyerekeknek és felnőtteknek is lehetne egyszerre írni?

További kapcsolódó cikkek...