Ezentúl lesz banán! – Beülünk az időgépbe, irány ’89!

Magyarország, nyolcvanas évek vége. A szocializmus repedező felszíne alól a szabadság édes levegője áramlik; amelyben még az NSZK is „Amerika”, de az iskolapadban már egész mondatokat húznak ki a történelem lapjairól, és amely az emberek lelkét elszántsággal, cselekvéssel tölti fel.


tovább...

Apám, én, meg a rendszerváltás

30 év telt a rendszerváltás óta, és sokunkban élnek örökre szóló élmények ezzel kapcsolatban. A most megjelent kötetben 15 kortárs szerző szólal meg, akik akkor voltak gyerekek vagy kamaszok, hogy elmeséljék, NEKIK milyen volt 1989.
Az itt következő rész Bendl Vera egyik írása, a többi novellát is keresd az Ezentúl lesz banán! - novellák a rendszerváltásról című kötetben, melyet Baranyai (b) András illusztrált.
tovább...

Ne legyen tabu!

Hogyan beszélj a halálról a gyerekekkel?

Sok olyan téma van, amit legszívesebben soha nem említenénk meg a gyerekek előtt, mind közül talán a halál a legnehezebben artikulálható. Mindennél fontosabb, hogy megóvjuk a gyerekeket a fájdalomtól, a kérdés csak, hogy ennek az-e legmegfelelőbb módja, ha nem beszélünk a halálról. Olvasd el ezt a cikket, hasznos tanácsokat, tematikus könyveket mutatunk be!

 

tovább...

10 tanács, hogyan kommunikáljunk a kicsikkel a klímaváltozásról

Nagy Réka szerkesztő, újságíró, blogger, négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzője és két kislány anyukája. Könyveiben, cikkeiben, előadásain saját példáján keresztül a mindenki által könnyen beépíthető és megvalósítható, fenntartható, zöld megoldásokat népszerűsíti. Megjelent egy könyvünk Greta Thunberg harcáról, amelyben számos fontos információt és hasznos tippet is találsz, de addig is olvasd el az Ökoanyu blog szerzőjének írását! Úgy éreztük, ha valaki, akkor ő fog tudni szuper tippeket adni nekünk, hogyan beszéljünk úgy a gyerekeinkkel a klímaválságról, hogy az ne töltse el őket szorongással és félelemmel.
tovább...

Pagony18 - számokban

Születésnapi összegzés

Hihetetlen, hogy 18 éve itt és veled vagyunk! Még emlékszem, amikor összesen csak négyen dolgoztunk a kis szerkesztőségben, mindenki mindennel foglalkozott, egy icipici raktárban együtt pakoltuk a webes csomagokat, a Pozsonyi úti bolt éves leltározása egy nap alatt lement…. Azóta nagyon sok minden más lett, és reméljük, ennek a sok pozitív változásnak ti is velünk együtt örültök -- Szollár Vera, az egyik ősPagonyos összeszedte neked a legfontosabb Pagonyos számokat.

 

tovább...

Levelezni, magunkról, egymásról

5 dolog, amit Zsiráftól és Pingvintől tanultam

Megumi Iwasa rém cuki és rendkívül mulatságos meséjében egy pingvin és egy zsiráf barátságáról olvashatunk. És ennél még sokkal többről is. Olvass tovább, Hunor elmondja, mi az az 5 dolog, ami számára fontos tanulság volt a könyvben!
tovább...

Pagony18

Egy kiállítás képei, azaz illusztrátoraink legkedvesebb képei

18 éves a Pagony, és nem ünneplhetnénk meg szebben a nagykorúvá válásunkat, mint egy gyönyörű kiállítással!
Gyere el a Bartók Pagonyba, ahol november végéig összesen 21 Pagonyos illusztrációt nézhetsz meg!
tovább...

Az pagonybéliek könyve

Dániel András által lejegyezvén

Kezdetben vala a semmi… mármint semmi említésre méltó. Na bumm! – már eleve így vevé kezdetét az egész, de később sem lőn sokkal érdekesebb. Bár imitt-amott történe ez meg az, támada némi jövés-menés, itt-ott csihi-puhi, máshol himihumik, nyifi-nyafik, pifi-pufik, változó sorrendben és gyakorisággal, de becsszó, semmi különös. És közben még különb és különbféle zajok is fel-felhangozának, sokféle nyeffegések, brekkek, trillák és gurgulák innen is, onnan is, meg hahózás, cin-cin, subidu és bibappalula. Ez ment úgy kábé tizenhárom milliárd évig, uszkve. 

 

tovább...

Mentőöv

Sorozat kamaszoknak és szüleiknek

A Scolar Teen négy könyvből álló mentőövet szimbolizáló kiegészítővel ellátott sorozata a kamaszkor problémáit, veszélyeit dolgozza fel. A rövid, dikciókban gazdag szövegek könnyen és gyorsan olvashatók, a fiatal tinédzsereknek épp megfelelő. Olvasd el a 18 éves Barnabás ajánlóját!

 

tovább...