Versek a szívben, versek a könyvben

Klasszikusok és kortársak találkozása a Pagony Tanári Műhelyben

Különös dolog a líra. Egyfelől ez az első irodalmi műnem, amellyel a gyerekek találkoznak. Nemcsak rengeteg dalt, mondókát, altatót és kiszámolót hallanak és tanulnak meg hallás után, hanem néha, szinte öntudatlanul is, verset mondanak, írnak a gyerekek.

Másfelől aztán történik valahol, valamikor, valami és a vers puszta tananyaggá válik, megszűnik gyerek és líra között az a természetes kapcsolat, ami addig volt.

Olvass tovább!

tovább...

2024-ben ismét Aranyvackor

Tudj meg mindent a pályázatról!

Az Aranyvackor-pályázat egy bolognai könyvvásár során pattant ki a Pagony Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka író, illusztrátor, tervezőgrafikus fejéből. Az ötletet rengeteg tervezgetés és kutatómunka követte, és végül 2007-ben meghirdetésre került az első Aranyvackor-pályázat. Összeszámolni is nehéz, a kortárs magyar gyerekirodalom hány népszerű alkotója kezdte Aranyvackor-pályázóként, és lett mára ismert szerző, rajzoló.

2024-ben hatodik alkalommal keressük azokat a tehetséges írókat és illusztrátorokat, lelkes kezdő vagy újrakezdő alkotókat, akik úgy érzik, eljött az idő arra, hogy a kéziratuk és a vázlataik megérettek arra, hogy szakmai zsűri elé kerüljenek.

Olvass tovább!

tovább...

Könnyedén, de nem könnyelműen

Készülj az érettségire és szórakozz jókat!

Az érettségire való készülés azért nem a Pokol maga (lsd.: Dante – tétel), bár 12. második félévében lehet, sok diák úgy érzi, a Pokol legsötétebb bugyraiban jár.

Május első hétfője – a rettegett időpont. A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi napja.

Hogy lehet erre felkészülni? Mit kell egyáltalán tudni? Segít-e a magolás? Az utolsó kérdésre van biztos válaszunk: nem.

De akkor mi? Például az, ha a sok-sok irodalomtörténeti tényt, információt izgalmas történetekhez tudjuk kapcsolni, kontextusba tudjuk helyezni.

Olvasd tovább Vincellér Katalin középiskolai tanár cikkét!

tovább...

„A legvadabb álmaimban sem...”

Interjú Annet Schaappal, az Emilia és a tenger fia szerzőjével

A 2023-as Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmával volt szerencsénk találkozni Annet Schaappal, a sokszorosan díjnyertes Emilia és a tenger fia szerzőjével. Az írónővel a kötet fordítója, Rádai Andrea beszélgetett. Ennek az interjúnak a magyar fordítását osztjuk most meg veled.

Olvass tovább!

tovább...

Az oviban nincs két egyforma gyerek

Találd meg a testreszabott meséteket az ovikezdéshez!

Abban, hogy rengeteg szuper ovis könyvet tudunk ajánlani, az a legjobb, hogy te kiválaszthatod pontosan azokat, amik testreszabottan nektek íródtak! Te tudod a legjobban, hogy a gyerkőcödnek milyen a temperamentuma, mit szeret igazán, és mi az, amitől fejvesztve menekül. Böngészd át a csupaovis, csupakönyves szemlénket, és gyűjtsd össze az igazán nektek való mesekönyveket a vidám óvodás évekért!

tovább...

Apró kezekbe

A legszuperebb képeskönyvek piciknek!

A legkisebb olvasókra is gondoltunk, ezért olyan képeskönyveket gyűjtöttünk most össze nektek, amiket biztosan nagy szeretettel nézegettek majd. Az egészen pici gyerekeket nem olyan egyszerű hosszan lekötni… kivéve, ha van egy-két kifejezetten nekik szóló könyvetek, amit kedvükre böngészhetnek! Mutatunk pár szuper választást! Van köztük, ami felolvasós, de olyan is, amit akár egyedül is nézegethetnek.

tovább...

Tuti tippek húsvéti nyusziknak

Ismerd meg a legszuperebb húsvéti mesekönyveket!

Itt a tavasz, a legszuperebb évszak a világon! Minden évben az az érzésünk, hogy sosem vártunk még ennyire egy kis jó időre! A világ újra megtelik színekkel és illatokkal, és egyszerűen sokkal könnyebb jól érezni magunkat! A tavasz mindemellett azt is jelenti, hogy hamarosan itt a Húsvét! Hogy ne érjen váratlanul ez a cuki, jókedvű ünnep, most összeszedtük neked a kedvenc húsvéti könyveinket. Ebben a szemlében biztosan találsz valami érdekeset a kis csokitojás-vadászoknak!

tovább...

Helló, itt Julia Donaldson!

Szerzőportré sok-sok izgalommal

Julia Donaldson az egyik legmagasabb eladási arányokkal rendelkező gyerekkönyvszerző. Mi a titka? Milyen érdekességeket érdemes az eszedbe vésni vele kapcsolatban? Olvass tovább!

tovább...

Éljétek át együtt az óvodai élet legszebb napjait!

Olvass bele Kiss Ottó Macibocs óvodába megy című könyvébe!

Az óvodás évek annyi szépséget rejtenek! Olyan jó felidézni az ovis szerelmünket vagy egy kisgyerekkori barátságot, de sokan még arra is emlékszünk, pontosan milyen út vezetett reggelente anyával vagy apával az óvodába. Megannyi emlék, hangulat, benyomás... Szülőként pedig szívmelengető látni, ha gyerekünk éppen ebben az életkorban van, és most ő éli meg a saját ovis korának legszebb pillanatait.

tovább...