ez itt a kosarad
a termékeiddel
  • könyv
  • 6-10

Békés Pál

A félőlény

Illusztrátor: Keresztes Dóra

Móra Kiadó, 2010

128 oldal, Kemény borító

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kiserdő. Itt élt Rakonc, Porhany, Csupánc, na és itt élt (illetve félt) egy öreg tölgy odvában, bedeszkázott, elzárt ajtók mögött a Félőlény.

A világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert rémséges rémek tartják rettegésben a Kiserdő-lakókat. Köztük is kiváltképp egyet - a Félőlényt -, aki félelmében odújába, könyvei közé zárkózik, azt gondolván, hogy megúszhatja a réminváziót. De persze nem úszhatja meg, mert e rémek éppen benne látják legfőbb ellenségüket. No nem a félelme, hanem a könyvei miatt, amelyekben mindig minden rémet legyőznek. És amíg ezek a mesék léteznek, s csak egyetlen lény is van, aki hisz igazukban, addig a rémek nem érezhetik magukat biztonságban. Nem véletlen, hogy Békés Pál pompás meseregénye a tapasztaltabb olvasót mai életünk egy s más vonására, fordulatára, valódi rémhistóriájára emlékezteti. Hisz minden jó mese az élet tükörképe. Vagy az élet szülte vágyálmoké.

Elérhetőség: rendelhető

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap

Kosárba teszem

2490 Ft
2116 Ft (-15%)

Az IBBY díjazottjai a 2010-es évben

Életműve és munkássága elismeréseképpen a zsűri posztumusz díjban részesítette Békés Pált, melyet gyermekei és szülei vettek át. Az Év Gyerekkönyve díjban Máté Angi részesült Volt egyszer egy című mesekönyvéért, melyet Sulyovszky Sarolta remek festményei kísérnek, s a Pozsonyi Pagony kiadásában jelent meg. Illusztrátorként a díjat Szalma Edit kapta Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért. Elekes Dóra és Greskovits Endre a műfordítóknak járó díjat vehették át Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének (újra)fordításáért. Új kategóriaként ismeretterjesztő tevékenységéért az elismerésben a Csodaceruza folyóirat részesült. Az IBBY Honour List okleveleket idén Czigány Zoltán vehette ás a Csoda és Kószáért (harmadik része Könyvhétre várható!) Békés Rozi a Muzi című kötetéért és Pacskovszky Zsolt az Ágról szakadt Tóbiás fordításáért.

Békés Pálra emlékeznek a PIM-ben

2011. március 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V. kerület, Károlyi Mihály u. 16.) ad otthont annak a megemlékezésnek, melyen Balassa Anna szerkesztő, Háy János író, Hegedűs D. Géza színész és rendező, Takács Ferenc irodalomtörténész és Fábri Péter író beszélgetnek pályatársukról, egykori kollégájukról, a regényíróról, műfordítóról és kitűnő gyerekkönyv-íróról, Békés Pálról.

További kapcsolódó cikkek...