A kék kabátos lány
  • 14-99

Monica Hesse

A kék kabátos lány

Tilos az Á Könyvek, 2017

376 oldal, Puha kötés

1943 januárja, Amszterdam. Hanneke biciklivel járja a feketepiacot, és az ott szerzett áruval kereskedik. A háború borzalmai már elérték a várost, a lány elesett szerelmét gyászolja, mégis sikerül viszonylag kiegyensúlyozott életet biztosítania családjának. Egy napon azonban egy idős néni megkéri, hogy keressen meg egy eltűnt zsidó lányt. Ekkor alapjaiban változik meg Hanneke élete, és lassan sodródik bele az ellenállás szövetébe, hogy a náci rezsim ellen küzdjön.

Elérhetőség: rendelhető

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap

Kosárba teszem

3490 Ft
2443 Ft (-30%)

Kamaszkritikusaink írták 3.

A 2017-es Kamaszkritikus kerestetik! 2.0 eredményhirdetése után elolvashattad már a nyertes kritikákat és szerzőik egyéni hangvételű bemutatkozásait. Mostantól ők is tagjai a Tilos az Á kamaszkritikus csapatának. Ebben a cikkben 
Nagy Bertalan A kék kabátos lány című könyvet ajánlja neked.

Legyél képben! Legyél klubtag!

A Tilos az Á Könyvek sok szeretettel vár minden filmeket és könyveket szerető fiatalt a szeptemberben induló filmklubjába! A filmeket az ELTE Film Tanszék elismert oktatói mutatják be, akik a vetítések utáni beszélgetéseket is vezetik. Az estek olyan aktuális, fiatalokat érintő kérdésekről, problémákról szólnak majd, amelyekről nem sok szó esik.

10 ok, amiért pofon vág ez könyv

Ránézésre egy ártatlan, kedves regény A kék kabátos lány, de valójában kegyetlenül őszinte, annyira, hogy az már fáj. Miközben olvasod, észre sem veszed, de újra és újra megüt, újra és újra fejbe vág, kinevet, kigúnyol. Tükröt tart eléd, és megmutatja: nézd meg, ilyen is vagy valójában! A földre lök, aztán felemel, és egyszer csak megint lent találod magadat. Hullámvasútba ültet, elhiteti, hogy túl élheted, utána pedig zuhanórepülésbe kezd veled. Simogat, aztán az arcodba csíp. A testedet meg-, a figyelmedet pedig leköti, majd betesz egy fiókba, ahová valójában tartozol. Az emberek közé, a múltba, a valóságba. De mégis hogyan képes egy élettelen tárgy, csupán a tartalmával bántani?

Az egyetlen út a bátorság

Mit tesz egy kamaszlány, amikor ráébred, hogy a világ megőrült, és nem változtathat rajta? Mit lehet csinálni, amikor már reménykedni sem vagyunk képesek, de túl kell élni?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget Monica Hesse A kék kabátos lány című regénye, melynek főhőse bár rossz korban és helyen él, megpróbál küzdeni, ám szembesülnie kell a ténnyel, hogy van, amit nem tud legyőzni.

„amikor túl kell látnunk önmagunkon”

“Egy olyan törté­netet szerettem volna elmondani, ami egy kis személyes árulásból indul ki ennek a nagy történelmi eseménynek az árnyékában. A másodperc töredéke alatt hozott döntéseinket akartam ábrázolni, amik vagy nagy bátorságról tanúskodnak, vagy a gyávaság példái lesznek. Azt akartam bemutatni, hogyan lehetünk mindannyian hősök és bűnösök egyszerre.” Exkluzív interjú A kék kabátos lány szerzőjével, Monica Hessével

Az író, mintha egy vulkán tetején akarna palacsintát sütögetni

A kék kabátos lány főhőse, Hanneke kalandja 1943 januárjában játszódik Amszterdamban. Biciklin járja a várost a feketepiacon élelem és ruha után kutatva a családjának. Hanneke talpraesett, és a borzalmas körülmények ellenére sikerül egy kiegyensúlyozott életet biztosítani a családjának és magának. A háború borzalmai már régen elérték Amszterdamot. Hanneke is elvesztette a szerelmét, aminek a története éppen olyan izgalmasan és fokozatosan bontakozik ki a regényben, mint a hajsza, egy eltűnt zsidó kislány után. Egy nap egy idős néni beavatja egy titokba, Hanneke előtt pedig akaratlanul is kibontakozik a valóság borzalma, ami körülveszi őt. Hanneke élete ettől a naptól teljesen megváltozik. Lassan sodródik bele az ellenállás szövetébe, hogy aztán közösen küzdjön zsidó és nem zsidó fiatalokkal a náci rezsim ellen.

Ha fáj, nagyon fáj

A Tilos az Á Könyvek négy nem mindennapi könyvvel kezdte az évet. Sokkoló témaválasztás, meghökkentően új látásmód, nem várt megoldások! Mind a négy regénynek nagy a tétje, és ami még közös bennük, hogy valóban képesek kíméletlenül őszinték lenni az olvasóhoz. Ismerd meg a Tilos az Á könyvek újdonságait!

Milyen messze jutnék, mire elkapnál?

1943 januárja, Amszterdam. Hanneke biciklivel járja a feketepiacot, és az ott szerzett áruval kereskedik. A háború borzalmai már elérték a várost, a lány elesett szerelmét gyászolja, mégis sikerül viszonylag kiegyensúlyozott életet biztosítania családjának. Egy napon azonban egy idős néni megkéri, hogy keressen meg egy eltűnt zsidó lányt. Ekkor alapjaiban változik meg Hanneke élete.

 
A felnőtté válás lenyűgöző története egy fordulatos, megható történelmi regényben.