Donászy Magda

Donászy Magda 1911. március 15-én született Szombathelyen. Ott is érettségizett a kereskedelmi iskolában. Már ebben az időben megmutatkozott a költői tehetsége, számos iskolai és országos versenyt nyert meg, az iskolai önképző körnek meghatározó tagja volt. Érettségi után Salgótarjánban édesapja kereskedésének a könyvelését végezte. 1935-ben ment férjhez, házasságukból négy gyermek született. 1942-től Kolozsvárott éltek, ahol jelentős szerepet vállalt a magyar kulturális életben. Ebben az időben kezdett gyerekeinek verseket, meséket írni, amelyek később csak az írósztal fiókjába kerültek. Itt jelentek meg erdélyi újságokban először a versei nyomtatásban, igaz, hogy titokban, nehogy szégyent hozzon a családra.

A háború után a család Budapestre költözött, ahol először került kapcsolatba kiadókkal. Első könyve a Jelmezbál az óvodában a Móra kiadó gondozásában jelent meg. Gyereknevelési, pedagógiai ismeretszerzési céllal a Hungarotex óvodában vállalt óvónői állást, ami jelentős segítséget adott a gyerekversek témáihoz. Szintén ennek a gyakorlatnak köszönhető, hogy éveken keresztül a Magyar Rádió „óvodások műsorának” szerzője volt. Az 1960-as évektől kezdve termékeny munkássága számos megjelent könyv formájában mutatkozott meg. Hosszú éveken át szoros kapcsolatban állt a Minerva kiadóval, szó szerint az egyedüli kiadója volt. Itt jelent meg az azóta is nagy sikernek örvendő Arany ÁBC, amely egy könyvvásáron aranyérmet kapott, valamint folytatásaként az Állatos ÁBC.

Ezeken kívül számos nagysikerű könyve jelent meg a Minerva gondozásában, A mókus és a szarka, Makkos, Csóri, Hosszúláb, Zsóka óvodája, Zsóka új óvodában, Madaras karácsonyfa,valamint több leporelló is. Az 1970-es évektől a Móra kiadógondozásában is számos nagy sikerű könyve jelent meg, Táltosmackó, Csálé Kati,Csere-bere Csóri.

Könyveit több nyelvre lefordították, többek között német, angol, francia, finn nyelvekre. Ezek a fordítások a Corvina kiadó gondozásában jelentek meg, több kiadást is megéltek.

A Magyar Rádióval sem szakadt meg a kapcsolat, gyermekszínjátékokat és gyermekoperákat írt (A kiskakas gyémánt fél krajcárja, Az aranyszőrű bárány).

Szoros kapcsolatot tartott fenn a tankönyvkiadóval, és az oktatási minisztérium pedagógusaival a magyar gyerekek színvonalas oktatásának érdekében. Számos versét megzenésítették, amiben nagy segítségére volt Kodály Zoltánnal több alkalommal tartott egyeztetés, a vers és zene összehangolásában. Idős korára egészsége erősen megromlott, napi életviteléhez is már állandó segítségre volt szüksége. Nagyon szeretette a szigligeti alkotóházat, több művét ott írta.

1988. július 13-án hunyt el, Budapesten.

Könyveit többször kiadták, jelenleg a Holnap Kiadó gondozásában jelennek meg.

Sütihasználati beállítások