Enid Blyton

Enid Blyton angol írónő Dulwichban született 1897. augusztus 11-én s Londonban hunyt el 1968. november 28-án. Termékenysége legendás: hétszáznál is több könyv fűződik a nevéhez. Ő volt az első író, aki saját maga választotta ki könyveihez az illusztrátorokat, s tőle származik továbbá az az ötlet is, hogy a könyvek hátoldalán helyezzenek el képeket, és így csináljanak kedvet a mű megvásárlásához.

Fotomemóriája volt: nyolcévesen már tudták róla, hogy egyetlen ránézés után képes visszaadni egy-egy oldal tartalmát szóról szóra. Tizennégy éves korában kezdett írni. Megnyert egy gyermekek számára kiírt verspályázatot, majd újságoknak, folyóiratoknak kezdte elküldeni verseit és történeteit. Családja tehetséges zongoristának tartotta, de ellenkezésükre tizennyolc éves korában tanárnőnek kezdett tanulni az Ipswich High School-ban, majd néhány évig tanított is.
Első könyve, a Child Whispers 1922-ben jelent meg. 1924-ben hozzáment Hugh Pollock kiadói szerkesztőhöz, és feladta tanári állását, hogy az írásnak éljen. Így született meg 1932-ben első felnőtteknek szánt regénye is, amelyet azonban nem jelentetett meg. 1942-ben elvált, majd egy évre rá másodszor is férjhez ment, Keneth Darrell Waters sebészhez.
„Főállású” íróként naponta tíz-tizenkétezer szót írt; legtermékenyebb évének 1957 számít, amikor is összesen harminchét könyvet jelentetett meg. Utolsó regénye 1964-ben jelent meg. Az 1960-as évek közepén idegösszeroppanást kapott és több hónapot pszichiátriai kezelésben töltött. Végül Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. 1968. november 28-án, szívinfarktusban hunyt el.
Magyarul csak egyetlen könyve (A bűvös hómadár és más történetek) olvasható. (wikipédia)

Sütihasználati beállítások