Gubancmese

Lewis Carroll

Gubancmese

Bolti ár: 2900Ft
Kedvezményes ár: 2465 Ft
Elérhetőség: jelenleg nem rendelhető
Typotex Kiadó, 2011
162 oldal, 160x241 mm, Kemény borító  

Carroll e kötetében egy csokorba foglal néhányat a legbonyolultabb matematikai fejtörői közül. Az elragadó történet tíz fejezetét ugyanaz a varázslat és bűbáj jellemzi, mint legismertebb műveit. A mesék a szellemességnek és a matematikai bonyolultságnak egy olyan szokatlan kombinációját tartalmazzák, amellyel próbára tehetjük matematikai találékonyságunkat, és többórás agyserkentő kikapcsolódásban lehet részünk. Carroll biográfusa s levelezésének összegyűjtője így dicsérte a sorozatot: A matematika és a humor valaha volt legtökéletesebb kombinációja. Logikai műveinek szövegét és példaanyagát ugyanaz a kissé bizarr szellemesség és kifogyhatatlan ötletgazdagság jellemzi, mint az Alice-könyveket. Középúton áll a két műfaj között: a mese formáját ötvözi a matematikai és logikai fejtörőgyűjteménnyel. A könyv nagy örömet szerezhet mindazoknak, akik szeretnek gondolkodva szórakozni. - (Máté András, ELTE BTK Logika Tanszék, tszv egyetemi docens) Lewis Carroll különös figurája volt a 19. századi Anglia kulturális életének. Az irodalmi non­szensz feltalálója, a szójátékok, a szórakoztató feladványok mestere, Alíz Csodaországban és ­Tükörországban tett látogatásának világhírű szerzője mindemellett jeles matematikus volt. Viktória királynőt olyannyira elvarázsolta az Alíz Csodaországban, hogy a szerző következő művére már előre bejelentette igényét: e következő a determinánsokról írt értekezés volt - szól a fáma. Ráérős, viktoriánus ritmusban telik az idő. Egy hajdanvolt újság (Monthly Packet) tárcarovatával és hajdanvolt olvasók megoldásaival múlathatjuk az időt. „Bizonyos emberek körében ez a legnépszerűbb könyve, és valóban , minden idők legsokeresebb kísérlete a humor és a matematika vegyítésének." - írta 1888-ban a kritikus S. D. Collingwood. Lewis Carroll - Charles Lutwidge Dodgson írói álneve. A Tangled tale 1886-ban jelent meg. Ez az első magyar fordítása. Az eredeti kötethez Arthur B. Frost neves amerikai karikaturista nyolc illusztrációt készített. Jelen kiadás hangulatát Mallár Gabriella korhű grafikái teremtik meg.

Ezt a könyvet 12-99 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

A viktoriánus Anglia legjellegzetesebb írója. 1832-ben született, Oxfordban tanított matematikát. Két műve őrizte meg a nevét, az Alice Csodaországban, illetve az Alice Tükörországban. Ezeket több mint negyven nyelvre lefordították, magyarul Kosztolányi Dezső révén olvashatjuk. Nem csak tipikus angol volt, hanem korához méltóan rengeteg dologgal is foglalkozott. Azon kívül, hogy író, költő és matematikus volt, fotózott és anglikán pap is volt.

A szerző más könyvei

 • Lewis Carroll
  Helikon Kiadó
  849 Ft (-15%)
  999 Ft
  Lewis Carroll világhírű műve, a gyermekirodalmi klasszikusként is számon tartott Alice Csodaországban egyszerre kínálja a képzelet világában való elmerülést és a viktoriánus kori Anglia szórakoztató gúnyrajzát.
 • Lewis Carroll
  Ciceró Könyvstúdió
  2542 Ft (-15%)
  2990 Ft
  Lewis Carroll, a tizenkilencedik században élt oxfordi matematika-professzor nevét az Alice-regények őrizték meg. Carroll angolszász humorral megírt alkotásai a korabeli Anglia torzképét adják.
 • Lewis Carroll
  Sziget Könyvkiadó
  4165 Ft (-15%)
  4900 Ft
  A két közkedvelt klasszikus mese új fordításban, Varró Dániel és Varró Zsuzsa átültetésében.
 • Lewis Carroll
  Ciceró Könyvstúdió
  1437 Ft (-15%)
  1690 Ft
  Carroll klasszikusnak számító művében a cserfes Alice egy különös sakkjátszma részese lesz. A 19. századi Anglia gúnyrajza ez a nyelvi humorban gazdag történet.
 • Lewis Carroll
  Ventus Libro Kiadó
  1097 Ft (-15%)
  1290 Ft
  Ki ne hallott volna az élénk fantáziával megáldott, bájos kislányról, Alice-ról és csodaországi álomutazásáról? Lewis Carrol, a világ több, mint száz nyelvére lefordított történet szerzője, a viktoriánus Anglia kor- és gúnyrajzát rejtette a groteszk humorú mese sorai közé, amely minden korosztály és generáció kedvencévé vált az első megjelenés óta eltelt csaknem százötven évben.
 • Lewis Carroll
  Holnap Kiadó
  2125 Ft (-15%)
  2500 Ft
  Lewis Carroll klasszikusa kezdő olvasók számára átdolgozott változatban.