Lyman Frank Baum

Lyman Frank Baum 1856 május 15-én született New York állam Chittenango városkájában egy kilencgyermekes család hetedik gyermekeként. 1919 május 6-án halt meg. Amerikai gyermekkönyvíró, legismertebb munkája az Óz, a csodák csodája. 13 folytatásos regényt, kilenc fantasy regényt és számos más kötetet tudhat magáénak, összesen 55 regényt, 82 novellát és 200 költeményt írt élete során. Kalandos életet élt: volt kakastenyésztő, bolttulajdonos és számos újság alapító-kolumnistája. A Wounded Knee-nél elkövetett gyalázatos indiánirtás előtt pár nappal, 1890 december 20-án észak-dakotai lapjának kolumnájában az őslakosok tömeges kirtása ellen érvelt - lapja sem érte meg a következő karácsonyt. Az Óz történetében szereplő Kansas-leírás alapjában véve Észak-Dakotában szerzett élményeiből és tapasztalataiból táplálkozott. 1891-től Chicagoban az Evening Post riportere lett, de később saját alapítású magazinban foglalkozott a reklámiparral is.
1900-ban adták ki Denslow nevű társával az Óz, a csodák csodáját, mely attól kezdve két éven át vezette a gyermekkönyv-eladási listákat Amerikában, s Baum további 13 regényben mesélt a történet szereplőinek sorsáról. 1902-ben Baum és Denslow Paul Tietjens zeneszerzővel és Julian Mitchell rendezővel megalkották a regény musical-változatát is Fred R. Hamlin szövegkönyve alapján. 1902-től 1911-ig számos előadást élt meg Chicagoban és a Broadwayn, majd országszerte is.
Számos álnevet használt regényeihez: Laura Bancroft, Edith Van Dyne, Floyd Akers, Suzanne Metcalf, Schuyler Staunton, John Estes Cooke és Capt. Hugh Fitzgerald regényei mögött is az ő alakja sejlik fel. Névtelenül írta meg Az utolsó egyiptomi - a Nílus románca című könyvét is.

Műveiről, életéről, az őt megérintő elméletekről bövebben olvashatsz angolul a wikipédián: http://en.wikipedia.org/wiki/L._Frank_Baum

Sütihasználati beállítások