Óz, a csodák csodája

Lyman Frank Baum

Óz, a csodák csodája

Szegedi Katalin illusztrációival

Bolti ár: 3500Ft
Kedvezményes ár: 2975 Ft
Elérhetőség: jelenleg nincs készleten, de rendelhető, amennyiben be tudjuk szerezni, a várható szállítási idő: 8-15 nap
General-Press Kiadó, 164
2008 oldal, 200x288 mm, Kemény borító  

Dorka és kutyája házát egy hatalmas forgószél ragadja el… s kezdetét veszi Dorka és Totó kutya nagy kalandja Óz, a Nagy Varázsló, a négy szélirány boszorkánya és furcsa teremtmények birodalmában. A sárga út során Dorka három jó barátra is szert tesz: a bölcsességre vágyó, egyébként éles eszű Madárijesztőre, a magát gyávának valló, bátorságát mégis jó pár alkalommal bizonyító Gyáva Oroszlánra és a "szív nélküli" Bádogemberre, akinek bádogtestében érdekes módon mégis érző szív dobog. Mindannyian vágynak valamire, s az út maga ismerteti meg velük, hogy amire vágynak, az nem egy varázsló csodás hatalmától függ, hanem csak önmaguktól. Mindannyiuknak hosszú utat kell bejárniuk, és sok mindent meg kell tapasztalniuk, még a szemfényvesztést és egy gonosz boszorkány irtózatos ármányait is, míg megismerik a másikon keresztül egy kicsit talán önmagukat is. A világhírű történet most Szegedi Katalin montázs-illusztrációival válik valóban varázslatossá. Az Óz, a csodák csodája maga a csoda: Szegedi Katalin kollázs-munkássága igazán az Alice Csodaországban című könyvünkben vette kezdetét, s ezt a fajta technikát most az Ózban is működteti, a maga teljességében világszínvonalon. Képei egyaránt reflektálnak korábbi munkáira és letűnt korok nem feledett mestereire. Az illusztrációk ezúttal is, mint az Alice esetében, eredetileg a harmadik dimezió felé is kiterjedt farostlemezre készült képek, amelyek nyomdai feldolgozására a kiadó nagy gondot fordított, hogy a ragasztott csipkegallér, az igazi, préselt pipacsok, tollak; kulcsok, magvak és még számos kincs a maga gyönyörűségében hasson majd a reprodukciókon, azaz a kötetben is.

Ezt a könyvet 6-15 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

Lyman Frank Baum 1856 május 15-én született New York állam Chittenango városkájában egy kilencgyermekes család hetedik gyermekeként. 1919 május 6-án halt meg. Amerikai gyermekkönyvíró, legismertebb munkája az Óz, a csodák csodája. 13 folytatásos regényt, kilenc fantasy regényt és számos más kötetet tudhat magáénak, összesen 55 regényt, 82 novellát és 200 költeményt írt élete során. Kalandos életet élt: volt kakastenyésztő, bolttulajdonos és számos újság alapító-kolumnistája. A Wounded Knee-nél elkövetett gyalázatos indiánirtás előtt pár nappal, 1890 december 20-án észak-dakotai lapjának kolumnájában az őslakosok tömeges kirtása ellen érvelt - lapja sem érte meg a következő karácsonyt. Az Óz történetében szereplő Kansas-leírás alapjában véve Észak-Dakotában szerzett élményeiből és tapasztalataiból táplálkozott. 1891-től Chicagoban az Evening Post riportere lett, de később saját alapítású magazinban foglalkozott a reklámiparral is.
1900-ban adták ki Denslow nevű társával az Óz, a csodák csodáját, mely attól kezdve két éven át vezette a gyermekkönyv-eladási listákat Amerikában, s Baum további 13 regényben mesélt a történet szereplőinek sorsáról. 1902-ben Baum és Denslow Paul Tietjens zeneszerzővel és Julian Mitchell rendezővel megalkották a regény musical-változatát is Fred R. Hamlin szövegkönyve alapján. 1902-től 1911-ig számos előadást élt meg Chicagoban és a Broadwayn, majd országszerte is.
Számos álnevet használt regényeihez: Laura Bancroft, Edith Van Dyne, Floyd Akers, Suzanne Metcalf, Schuyler Staunton, John Estes Cooke és Capt. Hugh Fitzgerald regényei mögött is az ő alakja sejlik fel. Névtelenül írta meg Az utolsó egyiptomi - a Nílus románca című könyvét is.

Műveiről, életéről, az őt megérintő elméletekről bövebben olvashatsz angolul a wikipédián: http://en.wikipedia.org/wiki/L._Frank_Baum

A szerző más könyvei

  • Lyman Frank Baum
    Ventus Libro Kiadó
    1097 Ft (-15%)
    1290 Ft
    Dorkát és Totó kutyát egy forgószél Óz birodalmába repíti. Smaragdvárosba igyekeznek, hogy a varázsló segítségével hazajussanak Kansasba

Cikkek

ÚJ SZEGEDI KATALIN KÖNYV, Óz, a csodák csodája - Interjúnk Szegedi Katalinnal

2008. november 25. - Hanna cimkék: interjú illusztráció 

Szegedi Katalin a művészi magyar gyerekkönyv-illusztráció jeles és egyedi képviselője: festői, álomszerű képei, sajátos textúrái és légies figurái összetéveszthetetlenné teszik ebben a kis világban. 1963-ban született, 1991-ben végezte el az akkor még Iparművészeti Főiskola Mesterképzőjét és a rendszerváltás táján indult a pályán. Báboktól külföldi kiadók könyvein keresztül sok mindent csinált, többször megnyerte a Szép Könyv-díjat is. A General Pressnél egész klasszikus mesesorozat jelenik meg évek óta az ő rajzaival. Legújabb kötete az Óz, a csodák csodája.