ez itt a kosarad
a termékeiddel
  • könyv
  • 7-12

Békés Pál

A kétbalkezes varázsló

Illusztrátor: Sajdik Ferenc

Móra Kiadó, 2009

152 oldal, Kemény borító

„Csak semmi egyszer volt, holnem volt...” Így kezdődik Békés Pálnak korábbi évtizedek gyerekvilágát idéző meséje a kétbalkezes varázslóról. Fitzhuber Dongót nehezen szerzett varázslódiplomájával egy távoli lakótelep körzeti varázslóhivatalába helyezik. Elődje furcsa levelet hagy neki, arra inti Dongót, hogy sürgősen meneküljön el erről az unalmas helyről, amint teheti. Dongót lelkes újoncként hidegen hagyják e sorok, és nagy buzgón kezdi el a munkát. Ám valóban, a hely mintha átkozott lenne, egy lélek sem teszi be lábát a hivatalba. Varázslat és mese nélkül múlnak a hetek. Aztán egy szép napon egy lakótelepi kisfiú, Éliás Tóbiás könnyei visszaadják Dongónak a varázsmesterségbe vetett hitét, és Tóbiással együtt kelnek útra, hogy megkeressék az elveszett, szétszóródott meséket. Ezt a humoros történetet ajánljuk mindenkinek, kiváltképp azoknak, akikben eleven kép él a lakótelepek különös, falanszterszerű világáról, valamint azoknak, akik titokban borzasztóan vágynak egy nagytesóra, aki mindenféle trükkhöz ért, és aki mellett biztosan nem telik el kaland nélkül egy nap...

Jelenleg nem rendelhető.

2499 Ft
1999 Ft (-20%)

Az IBBY díjazottjai a 2010-es évben

Életműve és munkássága elismeréseképpen a zsűri posztumusz díjban részesítette Békés Pált, melyet gyermekei és szülei vettek át. Az Év Gyerekkönyve díjban Máté Angi részesült Volt egyszer egy című mesekönyvéért, melyet Sulyovszky Sarolta remek festményei kísérnek, s a Pozsonyi Pagony kiadásában jelent meg. Illusztrátorként a díjat Szalma Edit kapta Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért. Elekes Dóra és Greskovits Endre a műfordítóknak járó díjat vehették át Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének (újra)fordításáért. Új kategóriaként ismeretterjesztő tevékenységéért az elismerésben a Csodaceruza folyóirat részesült. Az IBBY Honour List okleveleket idén Czigány Zoltán vehette ás a Csoda és Kószáért (harmadik része Könyvhétre várható!) Békés Rozi a Muzi című kötetéért és Pacskovszky Zsolt az Ágról szakadt Tóbiás fordításáért.

Békés Pálra emlékeznek a PIM-ben

2011. március 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V. kerület, Károlyi Mihály u. 16.) ad otthont annak a megemlékezésnek, melyen Balassa Anna szerkesztő, Háy János író, Hegedűs D. Géza színész és rendező, Takács Ferenc irodalomtörténész és Fábri Péter író beszélgetnek pályatársukról, egykori kollégájukról, a regényíróról, műfordítóról és kitűnő gyerekkönyv-íróról, Békés Pálról.

További kapcsolódó cikkek...