A mókus és a szarka

Donászy Magda

A mókus és a szarka

Sajdik Ferenc illusztrációival

Bolti ár: 2700Ft
Kedvezményes ár: 2295 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Holnap Kiadó, 2015
36 oldal, 210x210 mm, Kemény borító  

Volt egyszer egy szemfüles Makkos mókus gyors, ügyes. Bükkös erdő közelében mindig akadt elesége, gyomra sosem volt üres. Hol lehempergett a gyepre, hol fölmászott az ághegyre egy szem makkért, fél dióért, lyukas móri-mogyoróért. Makkos nem csak ette-vette, szedegette, eszegette, ha jól lakott félretette. Félre bizony, ha tehette. Vitte-vitte egyre-másra ugrándozva, kúszva-mászva, a jó odút adó fára. Száz éves bükk törzse, ága örült, ha Makkoskát látta.

Ezt a könyvet 3-6 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

Donászy Magda 1911. március 15-én született Szombathelyen. Ott is érettségizett a kereskedelmi iskolában. Már ebben az időben megmutatkozott a költői tehetsége, számos iskolai és országos versenyt nyert meg, az iskolai önképző körnek meghatározó tagja volt. Érettségi után Salgótarjánban édesapja kereskedésének a könyvelését végezte. 1935-ben ment férjhez, házasságukból négy gyermek született. 1942-től Kolozsvárott éltek, ahol jelentős szerepet vállalt a magyar kulturális életben. Ebben az időben kezdett gyerekeinek verseket, meséket írni, amelyek később csak az írósztal fiókjába kerültek. Itt jelentek meg erdélyi újságokban először a versei nyomtatásban, igaz, hogy titokban, nehogy szégyent hozzon a családra.

A háború után a család Budapestre költözött, ahol először került kapcsolatba kiadókkal. Első könyve a Jelmezbál az óvodában a Móra kiadó gondozásában jelent meg. Gyereknevelési, pedagógiai ismeretszerzési céllal a Hungarotex óvodában vállalt óvónői állást, ami jelentős segítséget adott a gyerekversek témáihoz. Szintén ennek a gyakorlatnak köszönhető, hogy éveken keresztül a Magyar Rádió „óvodások műsorának” szerzője volt. Az 1960-as évektől kezdve termékeny munkássága számos megjelent könyv formájában mutatkozott meg. Hosszú éveken át szoros kapcsolatban állt a Minerva kiadóval, szó szerint az egyedüli kiadója volt. Itt jelent meg az azóta is nagy sikernek örvendő Arany ÁBC, amely egy könyvvásáron aranyérmet kapott, valamint folytatásaként az Állatos ÁBC.

Ezeken kívül számos nagysikerű könyve jelent meg a Minerva gondozásában, A mókus és a szarka, Makkos, Csóri, Hosszúláb, Zsóka óvodája, Zsóka új óvodában, Madaras karácsonyfa,valamint több leporelló is. Az 1970-es évektől a Móra kiadógondozásában is számos nagy sikerű könyve jelent meg, Táltosmackó, Csálé Kati,Csere-bere Csóri.

Könyveit több nyelvre lefordították, többek között német, angol, francia, finn nyelvekre. Ezek a fordítások a Corvina kiadó gondozásában jelentek meg, több kiadást is megéltek.

A Magyar Rádióval sem szakadt meg a kapcsolat, gyermekszínjátékokat és gyermekoperákat írt (A kiskakas gyémánt fél krajcárja, Az aranyszőrű bárány).

Szoros kapcsolatot tartott fenn a tankönyvkiadóval, és az oktatási minisztérium pedagógusaival a magyar gyerekek színvonalas oktatásának érdekében. Számos versét megzenésítették, amiben nagy segítségére volt Kodály Zoltánnal több alkalommal tartott egyeztetés, a vers és zene összehangolásában. Idős korára egészsége erősen megromlott, napi életviteléhez is már állandó segítségre volt szüksége. Nagyon szeretette a szigligeti alkotóházat, több művét ott írta.

1988. július 13-án hunyt el, Budapesten.

Könyveit többször kiadták, jelenleg a Holnap Kiadó gondozásában jelennek meg.

A szerző más könyvei

 • Donászy Magda
  Holnap Kiadó
  2125 Ft (-15%)
  2500 Ft
  Donászy Magda új verseskötete is. Az elsősorban kisiskolás és az óvodából éppen kilépő gyermekekhez szóló, igényes, érthető, megható líra könnyedén átlendít az óvodából iskolába való váltás, illetve a két intézménybe való beilleszkedés nehézségein.
 • Donászy Magda
  Holnap Kiadó
  1785 Ft (-15%)
  2100 Ft
  A kötet Donászy Magda válogatott karácsonyi gyermekverseit, meséit tartalmazza Reich Károly illusztrációival.
 • Donászy Magda
  Holnap Kiadó
  1680 Ft (-20%)
  2100 Ft
  Csálé Kati barátaival -Hó Kató, Hobóc- már megismerkedhettünk a Madaras karácsonyfa és a Táltosmackó című könyvekben is. Ez a mesecsokor azonban nem egy szeletét mutatja be az életnek, hanem teljességében ragadja meg azt.
 • Donászy Magda
  Holnap Kiadó
  1615 Ft (-15%)
  1900 Ft
  Donászy Magda versei Reich Károly illusztrációival.
 • Donászy Magda
  Holnap Kiadó
  1955 Ft (-15%)
  2300 Ft
  A Cinkeház hangulatos, kedves olvasmány az óvodásoknak és kisiskolásoknak, s talán nosztalgia a Donászy Magda-verseken felnőtt szülőknek. A kötetet Reich Károly szép rajzai illusztrálják.
 • Donászy Magda
  Holnap Kiadó
  2125 Ft (-15%)
  2500 Ft
  Donászy Magda ÁLLATOS ABC-jét nem csak a most olvasni tanuló kisiskolásoknak ajánljuk, hanem kisebbeknek is. A könyvet Reich Károly kedves, színes rajzai illusztrálják.
 • Donászy Magda
  Holnap Kiadó
  2125 Ft (-15%)
  2500 Ft
  Donászy Magda nagyszerű ábécés verseskötetét Reich Károly rajzai teszik élvezetessé a legkisebbek számára.