A rettentő görög vitéz

Zalán Tibor

A rettentő görög vitéz

Baranyai András illusztrációival

Bolti ár: 2790 Ft
Neked: 2372 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Pozsonyi Pagony Kft, 2011
56 oldal
, 220x270 mm, Kemény borító  

A rettentő görög vitéz története ismert mitológiai témát dolgoz fel: az ifjú Thészeusz vándorlását meséli újra, küzdelmeit különféle útonállókkal és szörnyetegekkel, így a bunkós emberrel, a fenyőhajlítóval vagy éppen az alvilági kocával – egészen az Ariadnéval való találkozásig és a Minótaurosz legyőzéséig. A mese tehát régi, de a szöveg nagyon is friss – a nyelv, a forma, a szemléletmód új, modern és groteszk, sőt, szemtelen és pimasz, mint maga Thészeusz, az ifjú hős, a tizenéves durrbele kamasz. Baranyai András görög vázarajzokat idéző rajzai tökéletesen egészítik ki Zalán Tibor mesejátékát, hasonlóan keveredik bennük hagyományos és modern, mint magában a szövegben. A Stúdió K Színház többszörösen díjnyertes bábelőadásának könyvváltozata.

Ezt a könyvet 6-14 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

Zalán Tibor így ír magáról:
"1954-ben születtem. Abonyban nőttem fel, iskoláimat ugyanitt, Nagykőrösön illetve Szegeden végeztem. Magyar-orosz szakos tanári diplomával rendelkezem. Az egyetem elvégzése után évekig voltam munkanélküli, majd tanár a Kvassay- és a Semmelweis Szakközépiskolában, a törökbálinti Kísérleti Gimnáziumban illetve az óbudai Zsigmond Líceumban; a Kortárs segédszerkesztője majd versrovatvezetője, a Szivárvány chicagói-budapesti folyóirat társszerkesztője, a Kelet főszerkesztője, a Kortárs Könyvkiadó sorozatszerkesztője. Dramaturgként dolgoztam a Kolibri Színházban, a zalaegerszegi Griff Bábszínházban; jelenleg a Békés Megyei Jókai Színházban töltöm be ugyanezt a munkakört. Dramaturgiát, drámaelméletet, színház- és drámatörténetet tanítok az Iparművészeti Egyetemen, az egri Eszterházy Főiskolán, a Théba Művészeti Szakiskolában, illetve a békéscsabai Színitanházban. Szemem színe kék, ha boldogtalan vagyok, akkor zöld, és ez elég sűrűn előfordul velem."
Számtalan verseskötet, hangjáték, drámajáték írója. A gyerekszínházban sok éve aktív, mind saját darabokkal, mind pedig klasszikus művek modernizálásával, dramaturgként átírásával foglalkozik, vagy száz előadás magán viseli keze nyomát. Ez az újramondó gesztus jelenik meg a Királylányok könyvében, ahol a népmesei királylányos erények és tulajdonságok jelennek meg kifordított formában, a Rettentő görög vitézben, ami hatalmas nyelvi leleménnyel állítja ironikus, deheroizáló fénybe a görög mitológiai hőst, Thészeuszt.
Ennek megfelelően szinte minden magyar irodalmi és színházi díj birtokosa a József Attila-díjtól az Artisjus díjig. A Rettentő görög vitéz megkapta a Színikritikusok díját, az V. Gyermekszínházi Szemle legjobb gyerekelőadás díját, és az Üveghegy-díjat is.

A szerző más könyvei

 • Királylányok könyve
  Zalán Tibor
  Cerkabella Könyvek Kft.
  Neked: 2958 Ft (-15%)
  Bolti ár: 3480 Ft
  Habakuk király palotáját Hattyús Kastélynak becézte a nép. Hófehér hattyúk szálldosták körül ugyanis a piros tornyokat, s csobbantak bele a palota kertjében pompázó kis tóba.

Cikkek

Vagány apák karácsonyi listája

Válogass a legszuperebb apás könyvek és játékok között!

2016. november 29. - Pagony cimkék: ünnep 

lMegmutatjuk, hogy ünnepelnek az apukák (és bár most sztereotip leszek, egy kicsit azért igaz is:) ), akik mindig kaphatóak egy jó kis heccre, szeretik a vicces meséket olvasni, szórakoztatni a családot, és szívesen játszanak mindig valami izgalmasat. Ebben a szemlében csupa olyan apás könyvet és játékot találsz, amiket érdemes beszerezni az ünnepekre, vagy az egyszerű hétköznapokra!

A Pagony Pagonyos szemmel

kedvenceink - második rész

2011. október 12. - Vera cimkék: ünnep 

olvasoReggeltől estig Pagony könyvekkel vagyunk körülvéve, velük dolgozunk, ezekből mesélünk, így a szerkesztőségben és a boltban is mindenkinek megvan a kedvenc Pagonyos könyve. Olvassátok el, miket szeretünk mi, régi-új Pagonyos cikkírók, szerkesztők, a kommentbe pedig írjátok meg, mit szerettek ti!

"Nem teszek különbséget, hogy kinek írok"

Zalán Tiborral beszélget Győri Hanna

2011. május 12. - Hanna cimkék: interjú Hanna blog 

zalan2.jpgZalán Tibor a hetvenes években indult avantgárd versekkel, majd a legkülönbözőbb stílusokban és formákban alkotott. Bevallása szerint ha az ember ír, akkor próbálja ki a megszólalás lehető legtöbb lehetőségét. Ha valamit kimerít, újat keres: bár rengeteg mindent csinál egyszerre, tanít, darabot ír, dramaturg, ez nem teher, mert mindig azt csinálja éppen, amihez kedve van. A gyerekirodalomban elsősorban prózaíró (HI-SZEN, Királylányok könyve, Dani a Nagy Családerdőben), és számos színdarab (át)írója vagy dramaturgja a Csipkerózsikától a Kenyérből kelt meséig. A Stúdió K felkérésére írta többek között A rettentő görög vitézt, amely annyira megtetszett Kovács Eszternek, a Pagony kiadó vezetőjének, hogy végül könyv is lett belőle, nem is akármilyen. A könyv megjelenése kapcsán Zalán Tiborral beszélgettünk otthonosan rendetlen és muskátlis kis óbudai erkélyén, egy olyan helyen, ami szintén mindent kipróbált szőlőtermesztéstől panelig, színházról, gyerekközönségről, írásról.