Dániel András

Sokoldalú grafikus, aki újságok, magazinok címlapjától kezdve gyerekkönyvekig sok mindenhez készített már illusztrációt. Mindemellett elismert kortárs festő, számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Infografika, plakát, könyvborító egyaránt szerepel a repertoárján.
Írói munkássága ifjú korára nyúlik vissza, ám a képzőművészet előtérbe kerülésével az háttérbe szorult. 2012-ben jelent meg első önálló kötete, a Matild és Margaréta a Pagony Kiadónál. Egyedi, különleges humorú meséket ír. Olyanokat, amelyek a gyerekek mellett a szüleiket is megszólítják. 2012 óta sorra jelennek meg gyerekkönyvei, amelyeket általában egyszemélyben ír és illusztrál. Igazán ismertté a Kufli-sorozat tette, amelyből rajzfilm-sorozat is készült, és ami mára megérett arra, hogy PhD-dolgozatok témája legyen, gyakorlatilag bármilyen szakterületen. András szerint a kufliktól leginkább azt lehet tanulni, hogy nem érdemes túlizgulni a dolgokat, mindig mindenre adódik valami megoldás. Emellett persze azt is, hogy időnként pont a megoldást hajszolva bonyolítjuk agyon a dolgokat... Mindenesetre a kuflik nem stresszelik túl a dolgokat. (Nem úgy, mint a szerzőjük, vallotta be András egy gyenge pillanatában.)
Kicsibácsi és Kicsinéni, valamint A nyúlformájú kutya című kötetei Szép Magyar Könyv-díjat, a Mit keresett Jakab az ágy alatt HUBBY Év Gyerekkönyve-díjat kapott.


Milyen titkok tudói a Mindenki mászkál különös lényei?
2023-05-24 -
#Ezt olvassuk

Messziről kell kezdenem, ha kíváncsi vagy, miért a legtutibb időtöltés a Mindenki mászkált lapozgatni. Röviden letudhatnám annyival: nincs jobb, mint bámészkodni! És bízom benne, mindekihez eljut a könyv, aki már ismeri és művészi szinten űzi a bámészkodást. Akik szeretnek lelassulni, elmélázni, időt hagyni, imádni fogják ezt a könyvet! Azoknak viszont, akik kevéssé értik, mi a csuda értelme van egy olyan képeskönyvnek, amiben egy fiktív térben furcsa alakok mászkálnak erre-arra, és látszólag nem történik velük semmi különös, megpróbálom elmesélni, miért pont az ilyen könyvek bambulása során történnek a legkülönösebb és legfontosabb dolgok!

Olvass tovább!

Tovább olvasom...
"Alaposan feltekertem a furalény-generátort..."
2023-05-23
#Kávé mellé

Mitől könyv a könyv? Lehet-e – akár felnőtteknek is – képekkel mesélni? Mi mindent lehet elmondani az emberekről kitalált, furcsa lényeken keresztül? És vajon hogyan látja Dániel András az utcán jövő-menőket?

Olvass tovább, és kiderül!

Megérkezett a szerző legújabb könyve, a Mindenki mászkál!

Tovább olvasom...
Lapozz bele Dániel András legújabb könyvébe!
2023-05-23
#Olvasósarok

Megérkezett Dániel András legújabb, művészi képeskönyve, a Mindenki mászkál. Ez a rendhagyó irodalmi és képzőművészeti alkotás egyetlen Dániel András-rajongó polcáról sem hiányozhat. Nyisd ki a szemed - vagy éppen hunyd le -, és csodálkozz rá a furcsa lényekre, amik körülvesznek! Lapozz bele ebbe a különleges kötetbe!

Tovább olvasom...