2024-ben ismét Aranyvackor

Tudj meg mindent a pályázatról!

Az Aranyvackor-pályázat egy bolognai könyvvásár során pattant ki a Pagony Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka író, illusztrátor, tervezőgrafikus fejéből. Az ötletet rengeteg tervezgetés és kutatómunka követte, és végül 2007-ben meghirdetésre került az első Aranyvackor-pályázat. Összeszámolni is nehéz, a kortárs magyar gyerekirodalom hány népszerű alkotója kezdte Aranyvackor-pályázóként, és lett mára ismert szerző, rajzoló.

2024-ben hatodik alkalommal keressük azokat a tehetséges írókat és illusztrátorokat, lelkes kezdő vagy újrakezdő alkotókat, akik úgy érzik, eljött az idő arra, hogy a kéziratuk és a vázlataik megérettek arra, hogy szakmai zsűri elé kerüljenek.

Olvass tovább!

tovább...

Könnyedén, de nem könnyelműen

Készülj az érettségire és szórakozz jókat!

Az érettségire való készülés azért nem a Pokol maga (lsd.: Dante – tétel), bár 12. második félévében lehet, sok diák úgy érzi, a Pokol legsötétebb bugyraiban jár.

Május első hétfője – a rettegett időpont. A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi napja.

Hogy lehet erre felkészülni? Mit kell egyáltalán tudni? Segít-e a magolás? Az utolsó kérdésre van biztos válaszunk: nem.

De akkor mi? Például az, ha a sok-sok irodalomtörténeti tényt, információt izgalmas történetekhez tudjuk kapcsolni, kontextusba tudjuk helyezni.

Olvasd tovább Vincellér Katalin középiskolai tanár cikkét!

tovább...

Apró kezekbe

A legszuperebb képeskönyvek piciknek!

A legkisebb olvasókra is gondoltunk, ezért olyan képeskönyveket gyűjtöttünk most össze nektek, amiket biztosan nagy szeretettel nézegettek majd. Az egészen pici gyerekeket nem olyan egyszerű hosszan lekötni… kivéve, ha van egy-két kifejezetten nekik szóló könyvetek, amit kedvükre böngészhetnek! Mutatunk pár szuper választást! Van köztük, ami felolvasós, de olyan is, amit akár egyedül is nézegethetnek.

tovább...

Az oviban nincs két egyforma gyerek

Találd meg a testreszabott meséteket az ovikezdéshez!

Abban, hogy rengeteg szuper ovis könyvet tudunk ajánlani, az a legjobb, hogy te kiválaszthatod pontosan azokat, amik testreszabottan nektek íródtak! Te tudod a legjobban, hogy a gyerkőcödnek milyen a temperamentuma, mit szeret igazán, és mi az, amitől fejvesztve menekül. Böngészd át a csupaovis, csupakönyves szemlénket, és gyűjtsd össze az igazán nektek való mesekönyveket a vidám óvodás évekért!

tovább...

Tuti tippek húsvéti nyusziknak

Ismerd meg a legszuperebb húsvéti mesekönyveket!

Itt a tavasz, a legszuperebb évszak a világon! Minden évben az az érzésünk, hogy sosem vártunk még ennyire egy kis jó időre! A világ újra megtelik színekkel és illatokkal, és egyszerűen sokkal könnyebb jól érezni magunkat! A tavasz mindemellett azt is jelenti, hogy hamarosan itt a Húsvét! Hogy ne érjen váratlanul ez a cuki, jókedvű ünnep, most összeszedtük neked a kedvenc húsvéti könyveinket. Ebben a szemlében biztosan találsz valami érdekeset a kis csokitojás-vadászoknak!

tovább...

A baotól a derelyéig

a buuzon, pelmenyin, pirogon, raviolin át… Megérkezett a Világkóstoló!

Kalas Györgyi ezúttal válogatottan egzotikus tájakra invitálja fiatal (és felnőtt) olvasóit. A gasztroutazáson abba kóstolhatunk bele, mennyire mások tudnak lenni az étkezés, főzés alapelemei a világ különböző tájain – és ugyanakkor meg mennyi közös van bennük. Király Hunor ajánlója.

Olvass tovább, és ismerd meg a Világkóstolót!

tovább...

Macibocs - Az ovis, aki te vagy

Kiss Ottó új mesekönyvéről

Ha szeretitek a Janó és Janka-történeteket, de kicsit már hosszabbakra vágytok, Bodó Béla réges-régi Brumi sorozatát, de egy kicsit korszerűbb kivitelben, Vackort, a pisze kölyökmackót, de rímes szöveghez korlátozott még a türelmetek, akkor imádni fogjátok Macibocs kalandjait. Olvassatok tovább, és ismerjétek meg Macibocs történetét.

tovább...

Ahol tud, segít

mese egy közösségi szuperhősről

Ismerd meg Julia Donaldson legújabb verses meséjét! Bogarak, csigák, pillangók; a Csodakukac az aprónép között játszódik, hősünk pedig a szuperjófej földigiliszta.

Olvass tovább!

tovább...

Legyen ünnep az egész tél!

Megérkeztek a 3-5-8 perces téli mesék!

Hiába van vége a karácsonynak, a tél még tart. Ha ügyesek vagytok, felejthetetlenné, békéssé és különlegesen meséssé is varázsolhatjátok az év legnehezebb időszakát! A 3-5-8 perces mesék-sorozatban van egy kötet, amiben csupa-csupa téli mesét találtok. Az egész telet megünneplő, varázslatos és meghitt hangulatú történeteket, ami végigkísérhet majd benneteket az évszakon.

19 magyar szerző írásait gyűjtöttük csokorba ebben az igazi téli antológiában, amivel biztosan kevésbé érzitek majd hosszúnak sötét estéket!

tovább...